Book Club: The Millionaire Next Door de Thomas J. Stanley și William D. Danko

 

Suntem la al doilea review de carte și să sperăm că și pe primul l-ai citit, altfel e de rău. Dacă nu, citește-l și apoi, ar fi bine să ne dai și un feedback. Mă simt așa de singură când scriu aceste articole și nimeni nu zice nimic. De parcă v-am mânca, nu glumă. Feriți-vă!

Să intrăm în una dintre cele mai interesante cărți despre oamenii bogați cu adevăratelea. Nu cei falși, care umblă cu haine de firmă cu scopul de a arăta cât sunt ei de… Cartea aceasta este despre bogații, care chiar știu să se comporte cu banii și au ajuns departe, mulțumită eforturilor lor, nu pe banii părinților. 

 

Cartea este scrisă de 2 autori care realizează studii despre oamenii bogați și cei săraci. Timp de 20 de ani, ei au trimis chestionare și au chemat oameni bogați și săraci la întâlniri ca să afle mai multe despre stilul lor de viață și care sunt obiceiurile care fac diferența.


Te-am făcut curios? Atunci hai să începem!


Cum crezi că arată un om cu adevărat bogat care nu mai trebuie să lucreze niciodată??


Cu mașini de fițe, o casă mare cu piscină, pe o insulă deținută de el, cu haine special făcute la comandă?? NUUUUUU! Absolut nu! Aceste imagini, pe care ni le oferă societatea sunt total greșite și nu au nici o bază științifică.


Să fim serioși, o persoană care cumpără la reducere de la Walmark, care cumpără mașini second-hand și locuiește într-un cartier care nu te lasă cu gura căscată, nu este foarte interesant și nu dă bine la cameră.


Încă un motiv în plus pentru care următoarea dată când citești ceva articol, ar trebui să îl treci prin niște filtre bune. Nu mă crezi?? Caută articole despre sau citește cartea. Te încurajăm să nu ne crezi pe cuvânt, căci așa vei avea un motiv să te pui și să cauți. Un motiv ca să te documentezi și să aflii pe cont propriu care este adevărul. Deci, te rugăm din suflet să nu ne crezi și să iei lucrurile în mâinile tale! 




Bun dragilor! Dar dacă totul este influențat de media, cum arată un om cu adevăratelea bogat??


Scurt și la subiect, ca să nu vă răpesc din timpul de searching, oamenii bogați, numiți în carte PAW (prodigious accumulator of wealth), sunt fix opusul imaginii pe care o avem în minte. 


Bun, acum le știm numele și am înțeles că sunt diferiți. Dar care sunt specificațiile lor??


În primul rând, sunt “frugal, frugal, frugal”. Ce înseamnă “frugal”?? Adică trăiesc sub nivelul lor de venit. Ca să înțelegi și mai bine, ei preferă să își mențină cheltuielile mici și veniturile mari. Hai să luăm un exemplu din carte: Domnul North și Domnul South (Nord și Sud)


Domnul North trăiește într-un cartier middle class (adică nu într-o vecinătate wow, care are case mari și scumpe) de mai mulți ani, are un copil și o soție incredibilă. Conduce un Ford și are o firmă. Nu își schimbă des mașina, ba chiar decide să cumpere o mașină second-hand, căci o mașină nou-nouță se depreciază foarte mult în primii 3 ani.


Dacă îl întrebi cât cheltuiește anual pe haine, mâncare sau alte lucruri, îți poate spune clar. Este foarte conștient, când vine vorba de cumpărături și plănuiește foarte bine bugetul familiei. Mai apoi, el nu simte nevoia să cumpere lucruri de firmă. Ba chiar, acesta a recunoscut că a cumpărat din secțiunea de reduceri din Walmart. Și desigur, investește pe termen lung și are mai multe surse de venit. 


Domnul South, am putea să spunem că este fix opusul Domnului North. Acesta trăiește într-un cartier plin cu oameni bogați, sau care par a fi bogați, cumpără o mașină nouă, de marcă străină, din 3 în 3 ani și mereu cumpără de la magazine scumpe.


Când este întrebat, cât cheltuiește anual, găsește o scuză ca să nu răspundă, căci nici el nu știe exact. Familia South nu are un buget bine definit și nu se gândește la viitor. Ei privesc banii ca și o metodă de a-și satisface toate nevoile, fără limite. Desigur, nici la investiții nu stau prea bine.


Domnul South, găsește un motiv de fiecare dată ca să nu trebuiască să investească, iar dacă totuși o face, atunci se sperie cu prima scădere mai mare. 


Care dintre cei doi crezi că este cel bogat?? 


Domnul North are o valoare netă de peste 1 milion de dolari, adică el este un milionar, chiar dacă nu arată incredibil. Dar, Domnul South, nici nu se apropie de valoarea de 1 milion de dolari. Acesta chiar dacă arată ca și milionarii din filme și serial, dacă ar rămâne mâine fără job, nu ar rezista mai multe de câteva luni.


Bun, acum știm cum arată un milionar dar cum se comportă cu copii lui???


Lecția cea mai importantă din carte este că, bogații își lasă copii să decidă ce vor ei personal pe plan profesional. Majoritatea bogaților sunt antreprenori dar ghici ce?? Nu își lasă firmele în mâinile copiilor. Mi se pare foarte important ca părinte să îți susții copilul să devină ce vrea. Vă rog, dacă sunt părinți și ați citit până pe aici, puneți deoparte visul vostru, privind viitorul copilului vostru.


Scopul nostru pe pământul acesta este să ne găsim pasiunea și scopul. Nu le impuneți regretele voastre, nu încercați să vă trăiți visul prin ei. Astfel, îi veți îndepărta doar. Lăsați-i să fie ei înșiși și să învețe din greșeli.


Trecând peste, bogații își ajută copiii prin educație, adică le plătesc facultatea și întreținerea până ce termină cu facultatea, iar după îi lasă pe cont propriu. O altă lecție extrem de importantă. Cam brutal?? Dar să stea pe banii părinților, să nu încerce nimic toată viața și apoi, când mor părinții să nu știe să se descurce pe cont propriu nu este brutal??


Educă-ți copiii, ca aceștia să se poată descurca în viață, ca în momentul în care mori, să nu îți faci griji din cauza lor. Nu le oferii lucruri, pe care tu nu le-ai primit, ci oferă-le educația, de care nu ai avut parte. 



Ca să facem un summary la ce am discutat noi în acest articol :

  • a fi bogat e o schimbare de mentalitate, nu de cât câștigi

  • oamenii bogați își planifică detaliat bugetul și încearcă să sat

  • să înveți să trăiești sub nevoile tale și să înveți să investești stau la baza bogăției și succesului

  • copiii ar trebui să aibă drumul lor și ar trebui să se susțină singuri


Înainte de a termina, să nu uitați că puteți să ne scrieți, iar dacă vă plăcut acest summary la The Millionaire Next Door puteți da un share pentru a ne susținere. Mulțumim anticipat!

Cam asta a fost pe azi dragilor. Multă sanatate, iubire și spor la învățat și dezvoltat lucruri noi. V-am pupat! Pe data viitoare!


- Bianca


Comentarii

Postări populare