ReadU: Surrounded by Idiots de Thomas Erikson

Bestseller-ul care a arătat cum diferitele personalități pot să afecteze comunicare și relația dintre oameni. Descoperă mai multe!

Salut dragilor! O carte care m-a impresionat enorm de mult este aceasta scrisă de Thomas Erikson, Surrounded by Idiots.

Sincer, când am cumpărat-o nu m-am gândit nici măcar o clipă, că este despre tipuri de personalitate. Personal, am cumpărat-o când aveam  probleme destul de mari cu familia. Mi-a deschis ochii ca să văd problemele dintr-o perspectivă mai largă și anume, din 4 perspective diferite, adică 4 personalități de oameni. Sunt șanse să ai unul, 2 sau chiar 3, dar 4 mai greu. 

Am învățat un principiu esențial, pe care de fapt îl știam de mult de la Garyvee, dar există informații pe care le știi și dacă cineva nu te bate la cap cu ele, atunci parcă nu le conștientizezi cum trebuie. Nu știu dacă ai pățit să știi o informație, mai ales de dezvoltare personală, și ceva să te țină de la o pune în practică.


Anyway, principiul este că, nu suntem înconjurați de oameni idioți, doar diferiți și empatia este totul. Cine s-ar fi gândit, nu?? Un plus pe care aș vrea să-l aduc cărții este că, diferențele pe lângă stiluri mai sunt și filtrele pe care le avem. Părinții noștri sunt influențați foarte mult de comunism.


Da e trist dar nu ai ce să faci. În ședințele de coaching, am învățat că, doar eu mă pot schimba, ei trebuie să vrea. Deci, nu-ți mai bate capul și oferă mai multă empatie în jurul tău.



Să trecem la treabă! 

Sunt 4 culori ale personalității: roșu, galben, verde și albastru. Cum se poate vedea și din imaginea de mai sus, fiecare dintre acestea este orientate spre ceva, cum ar fi Red este orientat spre rezultate și este extrovert. Galbenul este extrovert dar axat pe relații, verdele este orientat pe relații, dar introvert și albastru introvert și axat pe rezultate.



Prima culoare și cea mai periculoasă este RED

Persoanele Red (dominant după metoda DISC) sunt cele mai dominatoare și competitive. Se bazează numai pe rezultate, chiar dacă sunt sociabile. Ai văzut vreo persoană, care nu poate să stea locului nici măcar o secundă, care mereu grăbește procesul și nu are limite când vine vorba de gândire?? Orice își pune în cap o face??

Persoane care nu se iau după trend și chiar dacă nu au dreptate, te manipulează până ce ajungi să îi crezi?? Extroverți care știu să vorbească, dar nu le place să te audă vorbind prea mult?? Persoane pentru care totul trebuie să fie eficient??? Persoane care se plâng de calmul și ineficiența unora?? Atunci ai dat peste un pur Red. În poza de mai sus regăsești toate atributele unui roșu.


Deci am văzut cum arată un red să vedem cum ne adaptăm la el:

  1. Ascultă-i ordinele si încearcă să le execuți cât mai repede

  2. Dacă vrei ceva de la el, spune cu voce tare deoarece el nu poate citi gânduri

  3. Fii concis în discuții și nu da mult bla bla

  4. Mereu fii pregătit la orice discuție cu el și dacă nu ești sigur de un lucru atunci spune-i în față

  5. Întreabă-l despre ceva ce îi place și cere detalii. Dar să nu cumva să îl ții de vorbă și să ignori ce zice. Când vorbește, toate atenția ta trebuie să fie pe el și pe ce spune 

  6. Dacă se enervează, pregătește-te să fugi în lume. Nu încerca să îi spui să se calmeze și nu îi propune soluții. Doar taci și ascultă. Mai pune întrebări ca să vezi despre ce este vorba mai exact, dar repet, nu cumva să îi zici ce să facă 

  7. Nu promite, treci la treabă



Next, îl avem pe yellow (inspirational)

Oamenii care sunt predominant pe galben sunt destul de persuasivi, pozitivi, le place mereu să vorbească și să dea din gură. Dacă ai fost și tu într-un grup de oamenii, sigur ai văzut o  persoană care nu mai tace din gură și pe care îți vine să o omori. Acela e un yellow. Dacă ai nevoie de vreo idee sau de cineva care să fie ready for everything, atunci ai nevoie de un galben.

Ei sunt destul de dezordonați și renunță foarte repede la ce fac. Se apucă de mii și mii de proiecte, iar când se satură sau ajung să se plictisească, o lasă baltă. Totuși, au un talent în a îi motiva pe cei din jurul lor și își trag energia din conversațiile cu ceilalți. Fiind atrași de mai multe domenii, sunt foarte creativi. În poza de mai sus regăsești restul atributelor unui galben. 


Cum poți să te descurci cu un yellow??

  1. Vorbește repede, concis și fără multe detalii

  2. Urmează-ți mereu instinctul, așa cum o fac ei

  3. Le place să încerce ceva nou și le place adrenalina

  4. Când întâlnești un yellow, zâmbește mult și încearcă să fii cât mai drăguț

  5. Alege-ți bine cuvintele, iar dacă vrei să îl judeci, măcar să ai o explicație clară 

  6. Nu îl întrerupe când își manifestă creativitatea 

  7. Dacă vezi că dă în negativism și nu are chef să vorbească, încearcă să aflii ce este. Sigur s-a întâmplat ceva ce îl afectează și îți arată asta prin fapte. La galbeni le place să vadă că observi schimbările de mood și că îți pasă încât să pui întrebări 

  8. Nu încerca să îl controlezi. Un yellow urăște să fie controlat iar dacă vede că încerci, te va scoate din viața lui înainte să clipești de două ori

  9. Dacă vrei să îl motivezi să facă o schimbare, continuă să îl împingi din spate și asigură-te că nu se lasă. Toate astea până ce devine un automatism și se descurcă și pe cont propriu, fără să găsească 10.000 de scuze 



Șiiii am ajuns la Green (stabilul)

Cea  mai mare parte a populație a globului este green. Sunt persoanele foarte respectuoase, care te acceptă așa cum ești. Ei nu te vor jigni, sunt mereu dornici să te ajute și excelenți în a te asculta. Nu le place agitația și le place să aibă un plan definit, să știe ce se va întâmpla. Nu uita să verifici poza de mai sus, pentru a afla restul atributelor unui verde. 


Cum poți că te descurci cu un green? 

  1. Fii calm și nu îl grăbi în proces

  2. Stabilitatea și predictibilitatea sunt esențiale pentru el. Încearca să nu-l miști din zona lui

  3. Nu-l provoca în a se schimba prea rapid. Desparte procesul în pași mici 

  4. Lasă-l în liniștea și în calmul lui

  5. Pune-te în locul lui și nu îl judeca. Un green poate să simtă foarte des că face ceva greși sau că nu face destule 

  6. Dacă vrei să îl critici, fă-o în privat, iar dacă e o critică constructivă, asigură-l la final că încă înseamnă mult pentru tine 

  7. Ține conversația. Pentru un green poate fi dificil să țină conversația  



Am ajuns la ultimul, Blue (analiticul)

Blue este un personaj mai interesant. Zic asta pentru că, el fiind orientat pe rezultat, este foarte axat, la orice proiect, pe cunoașterea de la început până la final. Este meticulos și cu cât știe mai multe detalii, cu cât mai bine. Le place să stea singuri și dacă ai șansa să comunici cu ei, vei vedea că nu le place să vorbească despre lucruri ne-necesare. Raționali, se axează pe calitatea prieteniilor și nu pe a-și face prieteni fără număr. Află mai multe din poza de mai sus. 

 

Calea spre a face un albastru să te placă??

  1. Când ai un proiect cu el, gândește-te la toate detaliile și arată-i că te-ai pregătit cu toate resursele necesare

  2. Nu vorbii pe degeaba. Vorbește puțin, cu sens, încât să aibă impact

  3. Detaliile și  datele sunt esențiale pentru ei. 

  4. Nu îi vorbii despre viziune și nu îl pune să facă exerciții de imaginat. Dacă nu e real, nu merge cu un blue

  5. Oferă timpul necesar pentru gândire, lucrat si research

  6. Dacă vrei să îi explici ceva, spune calm și concis, dar cel mai important, logic și ordonat 

  7. Nu îi atinge lucrurile și nu încerca să îi aranjezi spațiul. Lasă-l să trăiască în dezordinea lui, că așa funcționează cel mai bine 


Acum că i-am trecut pe toți în revistă, vă recomand cu căldură să citiți cartea ca să învățați și voi cum să îi înțelegeți și să lucrați cu cei de lângă voi. Cititul unei cărți nu se compară cu cititul unui summary. Orice articol pe care îl scriem este subiectiv, și e mai mult pe ce am înțeles noi și ce ne-a părut interesant. Dar dacă ai timp, ai face bine să citești și cărțile.


Cu astea fiind spuse, vreau sa te las cu un gând și acela e că, trebuie să înțelegi că suntem diferiți și e normal și bine să fim diferiți. Dacă vrei să schimbi lumea și mentalitatea oamenilor, prima oară trebuie să schimbi mentalitatea ta.


Chiar dacă crezi că mentalitatea ta nu trebuie schimbată și că, ce om incredibil ești, eu îți recomand cu tot dragul să folosești un ‘translator’ (coach, psiholog, mentor) care să te ajute psihic. Lumea asta nu o să fie un loc mai bun până când nu ajungem să înțelegem filtrele celorlalți și că mulți nu vor să fie schimbați.


Gata pe ziua de azi. Nu vă mai sâcâi! O zi productivă și frumoasă! Pa dragilor!


- Bianca


Cumpără cartea aici


Comentarii

  1. Multumesc pt. recenzie. Intr-adevar, intelegerea tipologiei persoanelor cu care relationam ne poate ajuta mult in mersul nostru prin complicatele meandre ale vietii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulțumim tare mult pentru acest comentariu. Înseamnă foarte mult pentru noi să vedem că oamenii apreciază articolele pe care le realizăm și că folosesc informațiile pe care le oferim, cu scopul de a își îmbunătății viața.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare