Dorință sau Nevoie: O dilemă eternă

Dorinta sau nevoie: o dilema eterna

Salut dragule! Ce mai faci?? Cum mai ești??

Când scriu articolul, eu sunt țeapănă cu gâtul și spatele, iar Kinga săraca îmi tot face masaj fără vreo îmbunătățire. În rest, totul este bine la noi, cred.


Bun, astea fiind spuse, hai să trecem la treabă. 


Am mai discutat noi și în articolul cu pușculițe și în altele, despre nevoi și dorințe. Este o diferență colosală între cele 2 și probabil este și cea mai importantă lecție în arta banilor. 


Deci care este diferența dintre dorință și nevoie??



O să explic printr-un exemplu pentru a fi mai ușor. Să ne imaginăm un dulap plin până în gură cu haine, efectiv geme “HELP”. Oare pentru dulap este o nevoie sau o dorință, un nou tricou?? 


Acum să ne imaginăm un dulap cu 3 tricouri, 2 pantaloni și 3 cămăși. Este o nevoie sau o dorință de a-ți cumpăra o geacă??? Par penibile întrebările nu?? Dar e vital din punct de vedere financiar, să știi să faci diferența între o nevoie și o dorință. 


E normal că pentru dulapul plin, un tricou nou nu este ceva necesar, iar pentru dulapul gol care să zicem nu are o geacă pentru iarnă, îi ceva necesar. 


Deci pentru a clarifica și mai bine:

  • Dacă e ceva ce nu ai, dar ai nevoie neapărată, atunci este o nevoie. De exemplu, mâncarea și apa sunt o nevoie. 

  • Dacă este ceva ce ai deja, dar arată drăguț sau poate că nu ai culoarea aia, atunci este doar o dorință.



Nu mă înțelege greșit. Nicidecum nu zic că, ar trebui să nu-ți mai cumperi haine sau orice altceva. Vreau să subliniez din nou că, eu nu cred în extreme. Dacă ajungi la extreme, este o cale sigură spre a ajunge înapoi de unde ai pornit sau poate și mai rău. Mereu când folosesc exemple, exagerez pentru a se înțelege mai bine ideea din spate. 


În exemplul dat, ideea din spate se referă la faptul că, este important să știi când ai destule haine și când nu. Când ar trebui să-ți cumperi lucruri și când ar trebui să ții de bani. Ideea e că, este foarte important să folosești pușculițele pentru a putea vedea dacă ai bani de o dorință sau doar de nevoi. 


O pot lungi dragul meu până mâine. Informația este pusă la fileu, mingea e în terenul tău. Este rândul tău să faci un pas spre libertatea ta financiară. Dacă tu nu o faci, nu o să vină nimeni s-o facă în locul tău. Începe acum și nu mai amâna.



Mai este o idee care vreau s-o share-uiesc cu voi. Se numește regula de 7-14 zile și spune așa: 

Dacă vrei să-ți cumperi un lucru de sub sau egal cu (<= nu m-am putut abține) 250 lei, atunci să aștepți încă 7 zile și dacă tot îți pare important și ai și buget, îl poți cumpăra. 


Dacă este peste (>) 250 de lei. atunci ar trebui să aștepți 14 zile și dacă încă îl dorești, atunci să ți-l cumperi.


Bun, dragul meu / draga mea, cam atât pentru azi. Nu uita să faci lucrurile și nu doar să le citești, iar apoi să regreți o viață întreagă că nu te-ai apucat ‘mai devreme’. 


O zi productivă și te-am pupat!


Comentarii

Postări populare