Book Club: Mindset de Carol Dweck

Hello, hello dragilor/ dragele mele! Sper că la voi nu s-a ajuns la restricții, și dacă da, sper că v-ați vaccinat ca să nu mai simțiți din nou efectele pandemiei, adică izolarea și izoleta.

Sună trist nu?? Dar numa bine, putem să vă înveselim cu un review la cartea Mindset de Carol S. Dweck. Cartea asta am pomenit-o de atâtea ori, că deja cred că ne dă în judecată scriitoare de la atâta sughițat.


Bun, dar hai să nu deviem de la subiect. 


Despre ce e cartea??


În caz că nu ți-ai dat seama din titlu, este vorba despre diferența de comportamente dintre cel fix și cel flexibil. Cel fix este axat pe convingerea că toate calitățile, abilitățile, cunoștințele, competențe sunt naturale, adică te naști cu ele și nu le mai poți dezvolta, iar cel flexibil abordează lucrurile într-un mod diferit.


Care sunt diferențele dintre Fixed Mindset și Growth Mindset?? 


În primul rând, fixed mindsetul consideră că te naști cu harurile tale și după nu te mai dezvolți. De eșec se feresc ca de dracu și dacă chiar ajung la eșec, dau într-o depresie cruntă. Fug și de orice fel de feedback constructiv și dacă le oferi cumva, sunt supărați și o consideră un atac la persoană. 


Urăsc să vadă alte persoane având succes, mereu o fac pe deștepții și încearcă din răsputeri să fugă de orice ieșire din zona de confort. 


În partea opusă, avem growth mindsetul. Ei sunt îndrăgostiți de orice șansă de a ieși din zona de confort și iubesc responsabilitatea. Efectiv, dacă este o problemă pe care nu ei au provocat-o, tot își vor asuma responsabilitatea. Sunt deasupra liniei, sunt cei victorioși. 


Au o dorință uriașă de a învață. Se luptă pentru orice vis și nu se dau bătuți niciodată. Ei oricâte ar știi, se consideră începători și mereu vor să învețe de la orișicine. Oricât succes ar avea, vor fi umili și vor ajuta pe oricine. 



De ce ne-ar ajuta să știm diferența dintre ele??? 


Pentru că ar trebui să ne creștem self awareness-ul. Nu ar trebui să iubim extremele. Adică normal că nu e bine nici să iubești toate problemele și să ieși din zona de confort pentru orice, dar normal nici să nu accepți o provocare sau să te lași pradă fiecărui eșec nu este normal. Extremele nu sunt bune. Cel mai bine este să te aflii undeva în mijloc. 


Comunitatea noastră se bazează pe dezvoltare personală și învățare continuă din cauza acestei cărți. E o carte care îți dezvoltă modul de gândire și te face să iubești să ieși din zona de confort. Te învață cum să îți educi copilul pentru a crește într-o zonă potrivită de dezvoltare și cum să te urmărești pentru a știi ce triggeruri ai, care te bagă în fixed sau growth mindset. 


Eu am citit cartea aceasta în februarie, când aveam mare nevoie de o motivație pentru dezvoltare. M-a convins că eram în mentalitatea greșită, în care nu o să ajung niciodată unde vreau, unde visez să fiu. 


Așa că schimbarea mea de comportament și de mentalitate a fost imensă. Acuma, am ajuns să fiu cu totul o altă persoană, iar meritul schimbării nu e al meu decât vreo 2%, restul a persoanelor ca și autoarea Carol Dweck pentru care nu o să am niciodată mulțumiri îndeajunse. 


Prin urmare, cartea Mindset de Carol S. Dweck este un must read, care chiar îți schimbă viața. Spor la citit și o seara cât mai frumoasă.


- Bianca


Descoperă și....

Tot ce Trebuie să Știi despre Mindset


Comentarii

Postări populare