8 Resurse ca să îți găsești cariera

 


Salutare dragul meu! Sper că ești bine și că ai o zi minunată până acum. 


Pe parcursul vieții, de mai multe ori, suntem întrebați ”ce vrei să devii când vei fi mare?”. În copilărie, răspunsurile sunt diferite cam de fiecare dată, variind de la astronaut până la actor și pop star. Așa cum trec anii și răspunsurile noastre încep să se schimbă, acestea începând să reflecte din ce în ce mai bine visurile noastre. 


Totuși, alegerea unei cariere poate fi o provocare. Chiar dacă nu este nimic rău în a sta și a testa, la un moment dat toată încercarea asta de a descoperii ce ți se potrivește poate să devină depresivă și obositoare. 


Acesta este și motivul principal pentru care am decis să scriem articolul de astăzi. Cu ajutorul tool-urile pe care urmează să ți le prezint, o să îți fie mult mai ușor să îți descoperi drumul în viață. Așa că, nu o să o lungesc foarte mult. Haide să descoperim care este cariera care ți se potrivește! 


#1. Cartea ”Ce culoare are parașuta ta?” de Richard Nelson Bolles

Anul trecut, când eram disperată să aflu care este vocația mea, am dat peste această carte. Numită ”un ghid practic care te ajută să primești job-ul și să îți schimbi cariera”, cartea lui Richard Bolles este esențială pentru fiecare persoană care vrea să facă o schimbare. 


Cartea în sine este revizuită anual, pentru a se potrivi cu schimbările care apar în lume și pentru a putea fi utilizată eficient de fiecare persoană în parte. 


Din păcate această carte nu este disponibilă în română în momentul de față.


#2. Ted Talk-uri pe tema carierei

În ziua de azi, cam pentru fiecare subiect există măcar un Ted Talk. Alegerea carierei fiind un subiect atât de discutat, normal că ai posibilitatea să vizualizezi mai multe discursuri pe acest subiect. 


Așa că, am decis să atașez 5 videouri pe tema aceasta care consider că te pot ajuta să îți faci măcar o idee unde ai putea să cauți răspunsul la întrebările tale. 


The Psychology of Career Decisions | Sharon Belden Castonguay | TEDxWesleyanU

Three Questions to unlock your authentic career: Ashley Stahl at TEDxBerkeley

How To Choose The Best Career For You | Karan Shah | TEDxNMIMS

How to find and do work you love | Scott Dinsmore | TEDxGoldenGatePark

Career Change: The Questions You Need to Ask Yourself Now | Laura Sheehan | TEDxHanoi


#3. Workbook-ul ”27 Questions to Find Your Passion”

Cei de la Live Your Legend au pus la dispoziție un PDF care include 27 de întrebări cu scopul de a te ajuta să îți descoperi pasiunile și motivul pentru care exiști. Nu numai că aceste întrebări te ajută să te descoperi, dar îți oferă claritate în ceea ce privește direcția în care urmează să te îndrepți.


Poți descărca acest PDF gratuit, apăsând aici. 


#4. Cartea ”Monday” de Andra Pintican 

Cartea aceasta nu este o carte obișnuită. Andra a decis să ignore modelul obișnuit pe care sunt scrise cărțile de dezvoltare personală și a creat o carte care satisface orice persoană cu stil Vizual. 


Cartea în sine este ca și un coach personal, care te ajută să te înțeleg mai bine și să îți eliberezi potențialul ascuns. Exercițiile zilnice sunt ușoare și practice, iar rezultatele sunt vizibile chiar după primele câteva zile. 


Poate că te întrebi de ce recomand o carte de dezvoltare personală, când vine vorba de vocație. Well, în momentul în care ajungi să te cunoști și descoperi care sunt lucrurile care ți se potrivesc, îți este mult mai ușor să definești drumul pe care dorești să îl urmezi. 




#5. Workshop-urile gratuite de la Școala de HR

Cei de la Școala de HR îți oferă posibilitatea lunar, să participi la workshopuri. Aceste workshop-uri acoperă în principiu zona de HR, dar încep să abordeze și domenii precum Marketingul. 


În plus, anual în perioada Februarie-Martie, Andra împreună cu echipa ei pornește programe de Mentorat pe diferite domenii. Anul acesta de exemplu, aceștia au pornit programele Grow HR și Grow MKT, ambele programe gratuite care îți oferă posibilitatea să colaborezi cu un expert în domeniu și să ”furi” know how-ul acestuia. 


Îți recomand să te alături grupului de Facebook Școala de HR sau să îi urmărești pe celelalte platforme, pentru a rămâne la curent cu toate resursele și proiectele faine pe care le împart aceștia. 


#6. Testul de Personalitate ”16 Personalities”

Continuăm să ne descoperim și să înțelegem cine suntem. Cei de la 16 Personalities au un test de personalitate foarte detaliat, care te ajută să te înțelegi, să observi unde mai ai de îmbunătățit și care sunt modurile prin care îți poți îmbunătăți viața personală și cea profesională. 


Testul poate fi realizat și în limba Română, iar după finalizarea testului primești un profil de caracter care te reprezintă. Pe baza profilului respectiv poți să citești diferite articole, printre care se numără și articole despre carieră. 


Îți recomand să faci acest test și să descoperi resursele pe site. Când faci testul, te rog să fii 100% sincer, pentru a primi un rezultat care chiar te reprezintă.


#7. Cartea ”Ce tip de carieră ți se potrivește?” de Donna Dunning 

Cartea aceasta te ajută să descoperi tipul tău de personalitate și să identifici care job-uri ți se potrivesc. Pe lângă tipul de personalitate, autoarea ia în considerare și interesele pe care le are o persoană și oferă sfaturi valoroase pentru parcursul tău profesional. 


În sine cartea este detaliată și complexă și nu costă o avere, încât să trebuiască să îți vinzi un rinichi. Poți comanda cartea aici. 


#8. Cartea ”Începe cu De Ce?” și cartea ”Descoperă-ți Propriul De Ce” de Simon Sinek 

Simon Sinek a descoperi că, adevărata diferență dintre companii este De Ce-ul pentru care există acestea. Companiile care au un De Ce bine definit ajung să aibă rezultate mult mai bune decât cele care se bazează pe CE, adică pe produs sau serviciu. 


La fel sunt și oamenii. Persoanele care știu care este rolul lor pe lumea aceasta și care știu care este drumul pe care vor să îl urmeze, ajung să aibă succes, în timp ce ceilalți stau și se plâng de viață.


În prima sa carte, Simon explică cele 3 cercuri care îți definesc viața și succesul companiei, iar în cel de-al doilea volum, acesta te ajută să identifici ”De ce”-ul personal și cel organizațional. 


Recomand să citești ambele cărți pentru a înțelege mai bine cele 3 cercuri și pentru a putea identifica eficient De ce-ul personal. 




Dragul meu, draga mea, acestea sunt cele 8 resurse care te ajută în a îți definii vocația. Desigur, pe lângă aceste resurse încă sunt mii și milioane alte resurse pe internet. Dacă identifici alte cărți, teste, site-uri, programe sau resurse, care consideri că sunt eficiente, nu uita să ne trimiți un email. :) 


Iar acum, pune-te pe treabă și nu renunța. Încearcă și dă tot ce este mai bun din tine. Aplică la joburi, participă la interviuri și încearcă diferite programe de mentorat sau internship. Intră în contact cu persoane care au deja succes în domeniile care te atrag și află detalii de la aceștia. 


Drumul este lung și obositor, dar crede-mă că se merită. After all, este mai bine să stai acum și să te chinui o perioadă, decât să fii nefericit toată viața. 


Să ai o zi superbă și mult spor! 

- Kinga

Comentarii

Postări populare