News in Business Ep. 6 | România nu intră încă în criză economică


Servus drag cititor!


Oare ești pregătit pentru încă o serie mișto cu știri care te vor da pe spate? Speram ca și de data aceasta Kinga să scrie articolul, deoarece sunt răcită, dar aparent îi este atât de frică să-l facă. Cică, prea mult de lucru. Of, of. Așa că am rămas doar noi.


Cam toate știrile din ultima perioadă se axează pe cum țările vor ajunge în recesiune și cum clima este la noi cote alarmante. Deja atâta sunt băgate pe gât ambele ”noutăți”, că nu-ți mai vine să le crezi. O țară este în recensiune atunci când are 2 trimestre pe minus, America a avut, a anunțat că sunt mai multe lucruri care ar trebui luate în considerare și bla bla. Despre climă, la fel. De ce nu se investesc bani în special în plantarea copacilor, dar la un nivel mondial? Stăm și ne tot plângem și stăm la mila tuturor.


Așa că am decis să începem pe o notă pozitivă. Cele mai frumoase evenimente s-au putut întâmpla în luna august. Simona Halep a câștigat turneul de la Toronto și a revenit în top 10, David Popovici a câștigat 2 medalii de aur, la 200m liber și 100m liber și echipajul feminin de 8+1 al României la Campionatul European de Canotaj de la Munchen au primit și ele medalia de aur. În plus, sportivii români prezenți la campionat au câștigat 8 medalii. 


Rămânem în România și vorbim despre cel mai mare contract în valoare de 1,77 miliarde de euro pentru căile ferate din PNRR, pe ruta Caransebeș-Timișoara-Arad. Neavând un background pe partea de ferate, nu o să mă pronunț. Atât zic doar, asta pentru că nu mă pot abține, că mi se pare enorm de mult pentru niște linii ferate. Să sperăm doar că modernizarea va ajuta la scăderea timpului petrecut pe acea rută.


PIB-ul României pe trimestrul 2 al acestui an, a crescut cu 2,1%, în timp ce pe primul trimestru a crescut cu 5,8% față de aceeași perioadă din anul precedent. Astfel, România încă nu este în criză economică. Momentan, suntem bine oameni buni.



Robor-ul a avut o serie de scăderi după discursul guvernatorului BNR Mugur Isărescu în care a criticat băncile că au exagerat creșterea indicatorului. Totuși după o săptămână, acesta a revenit pe plus, astfel ajungând la 7,98%. Cel pe 12 luni a crescut la 8,28%. 


Rata șomajului în România a scăzut la 5,3%. O veste bună, care înseamnă că economia încă merge și companiile au nevoie de angajați. În știre mai apare și rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), care este de 22,7%. Mulți tineri înceară să facă bani din social media sau alte metode rapide de îmbogățire. Până când fiecare om va fi nevoit să participe la un curs de educație financiară, vom tot auzi de oameni care caută metode rapide, care să nu necesite efort. 


Vânzarea autoturismelor electrice, în Ro, a bătut vânzarea autoturismelor cu motoare diesel. Creșterea cică s-ar datora ajutoarelor oferite prin programul Rabla plus. Fără a jigni pe nimeni, dar ajutoarele nu ajută cu nimic dacă oamenii nu văd nicio plus valoare oferită de mașini electrice. În plus, să nu uităm creșterea prețului petrolului și a gazului.



Să nu ziceți că sunt rea cu guvernul, o să vă mai dau o știre. Vânzările de calorifere electrice au crescut de 3,4 ori în perioada iulie-august față de vara lui 2021. Aici nu a fost niciun ajutor de stat, e pur și simplu creșterea prețurilor, mai ales al gazului. Lumea face calcule și alege să meargă pe varianta mai ieftină și mai sigură.


Aqua Carpatica, compania românească care distribuie apă și-a vândut 20% din acțiuni către PepsiCo. Astfel, gigantul va furniza apă în România, Polonia și alte țări internaționale dorind să meargă și în SUA. 


Elon Musk a vândut acțiuni în valoare de 6,9 milioane de dolari ale companiei Tesla. Motivul este nevoia de cash în cazul în care Twitter îl va forța să finalizeze achiziția. Eu cred că Musk nu va cumpăra Twitter în special din cauza că, acum se face efort mare să îl cumpere și să nu dea înapoi. Mie, cel puțin nu mi se pare o investiție foarte bună.


China a început să raționalizeze energia electrică în urma unui nou val de căldură în zona Sichuan, Zhejiang, Jiangsu și Anhui. Astfel, timp de o săptămână producția și toate fabricile au fost închise. Problema majoră este că se preconizează că producția de litiu va fi redusă cu cel puțin 1200 de tone. Litiul este folosit la baterii de orice fel.


Rămânem în China, unde vom vorbi despre relația dintre ei și Taiwan. Probabil că ai văzut și tu știrile în care China a amenințat Taiwan-ul că dacă Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților SUA îi va vizita, vor porni un război contra lor. Ei bine, vizita a trecut și nu s-a început niciun război. Mi se par mega amuzante reacțiile copilărești pe care le-au avut ambii participanți, amândoi făcând exerciții militare. 



În urma vizitei, totuși China a suspendat exporturile de nisip natural și importurile de citrice, pește sabie și stavrid și patiserie. O pierdere foarte mare al Taiwanului ce pot să zic.


Trecem mai departe, la Rusia mai exact. Fiica lui Aleksandr Dughin, mâna dreaptă a lui Putin, a fost omorâtă în urma unei bombe atașate mașinii acesteia. Toată lumea a sărit cu curu în sus. Inclusiv, Putin a zis că e o “ crimă josnică”. Da el, că ”salvează” oamenii de la libertate, nu e tot josnic?


SpaceX a ajuns la un acord cu T Mobile pentru a oferi utilizatorilor servicii de telefonie mobilă prin sateliți starlink. Un serviciu mega bun pentru zonele rurale în care este mai greu să prinzi semnal. Totodată, Elon Musk a decis să scadă prețul abonamentului de internet prin sateliti Starlink.


Mergem în SUA, unde Donald Trump dă în judecată guvernul. Ca să vă dau un pic de background, acesta și-a dus acasă documente ”top secrete” și a uitat să le ducă înapoi, când nu a mai fost ales președinte încă o dată. Guvernul a venit după dosarele lor și acuma Donald îi dă în judecată. Bestială știrea asta. Mi-a făcut ziua.


Revin la noi în țară. Am scris cred că în news episodul 4, cum guvernul și-a anulat majorările de salariu și că în sfârșit ia o decizie bună. Ei bine, această decizie bună a durat puțin, căci guvernul acum este pus pe majorare. Care a fost scuza lor? Aceștia au zis că va fi o majorare de maxim 150 de lei pe angajat, care pentru un milion de angajați este o sumă considerabilă. De unde au acești bani? Desigur, din taxele și impozitele plătite de noi.


De ce nu investesc în automatizare și închid jumătate din pozițiile deschise pentru a putea să avem mai mulți bani în buget? De ce nu redirecționează banii către ceva mai important?  Bine că tot dau bani pe oameni care stau și nu fac nimic, iar cei de la privat care lucrează 8h pe zi și fac tot posibilul încât să aibe rezultate, ca să poată primi o mărire, dau 45% din salariul lor pentru taxe și impozite. Încă nu mi se pare normal să plătim așa un procentaj mare. Trecând peste.



Dobânzile bancare au crescut și ele odată cu inflația. În ceea ce privește backup-ul financiar,  una din cele mai bune soluții e să-l ții într-un depozit. Am și găsit un articol very useful care a făcut un top cu băncile și dobânzile pe care le oferă. Link-ul îl găsești mai jos, în bibliografie.


Compania daneză Eurowind Energy, va demara un proiect verde în Dobrogea. Acest proiect va fi primul eolian fără subvenții. Parcul eolian va avea o putere totală de 48 mw și va fi funcțional abia în 2024.


În Germania, au fost date spre circulație 14 trenuri de hidrogen pe ture de 100 kilometrii. Aceste trenuri au costat 93 milioane de euro și pot ajunge până la 140 km/h, cu o autonomie de 1000 km.


Protecția Consumatorului a amendat 265 de magazine LIDL cu peste 3,5 milioane de euro și a închis 5 dintre ele. Printre nereguli se regăsesc produse expirate, produse de patiserie cu vietăți pe ele, diferențe între prețul afișat și prețul de la casă, etc. Eu cumpăr destul de des de la Lidl, și nu prea am avut probleme cu ei, dar aparent de acum încolo voi fi mai atentă.


Primăria Sectorului 5, în ciuda faptului că sigur au alte probleme, cum ar fi apa caldă, vor să ajute Catedrala Mântuirii Neamului cu 1,5 milioane de lei. Religia a început să se bazeze pe bani și aur și lucruri atât de superficiale, încât îți vine să dai cu capul în marmură și să fugi naibii. Catedrala aia, nu va face oamenii mai buni, mai atenți, mai empatici. Va crea oameni care, la fel ca mine, s-au săturat să vadă religia bazată pe bani doar și doar să se distanteze mai mult de Dumnezeu vandut de ei.


Spania a adoptat o lege din care vor beneficia toate femeile. Astfel, orice act sexual fără consimțământ explicit este considerat viol. 


În Brăila, se vor investi 450 milioane de lei pentru a deschide o fabrică de baterii pentru stocarea energiei pentru proiectele mari de energie solară și eoliană din partea cehilor de la Tesla.


În 2021, 31 de sectoare din industrie au o productivitate de peste un milion de lei per angajat, având un salariu mediu net de 3500 de lei față de anul 2008, unde doar în 4 domenii scoteau o productivitatea unui angajat de un milion de lei/an cu un salariu mediu de 1042 lei.


Încheiem cu o știre foarte frumoasă. Revolut intră pe piața de creditare cu un credit de nevoi personale de maxim 125.000 de lei și o dobândă de 6,99-15,59%. Personal, iubesc banca Revolut, în special pentru simplitatea proceselor și complexitatea aplicației lor. Ce bancă îți mai oferă șansa de a avea bugete și a vedea încotro îți merg banii? Lansarea creditelor lor cred că va zdruncina un pic băncile, în special că vor atrage tinerii și mai mult.


Cam atât de la mine azi. Într-un final, nu toate se duc în cap dacă știi unde să cauți. Viața e frumoasă cu provocări. Dacă nu ar fi provocări atunci care ar mai fi rostul să trăiești? Îți doresc o zi cât mai incredibilă și productivă.

Te-am pupat!

Pa!

-Bianca


Bibliografie:

https://www.digi24.ro/stiri/sport/tenis/simona-halep-castiga-turneul-de-la-toronto-si-revine-in-top-10-wta-2047733

https://www.biziday.ro/natatie-david-popovici-a-castigat-medalia-de-aur-la-proba-de-200-m-liber-la-campionatul-european-pentru-sportivul-de-17-ani-este-a-doua-medalie-de-aur-dupa-cea-din-proba-de-100-m-liber-in-care-a/

https://www.biziday.ro/echipajul-feminin-al-romaniei-a-cucerit-medalia-de-aur-in-proba-de-8-plus-1-la-campionatele-europene-de-canotaj-de-la-munchen-sportivii-romani-au-cucerit-opt-medalii-fiind-depasiti-doar-de-britanic/

https://www.digi24.ro/stiri/economie/cel-mai-mare-contract-pentru-caile-ferate-din-pnrr-177-miliarde-de-euro-pentru-ruta-caransebes-timisoara-arad-2055681

https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/ins-economia-romaniei-a-crescut-cu-58-in-semestrul-i-si-cu-21-in-trimestrul-ii-2050411

https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/robor-a-revenit-pe-crestere-dupa-o-saptamana-de-scaderi-2050547

https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/ins-rata-somajului-in-romania-a-scazut-la-53-somajul-in-randul-tinerilor-este-insa-de-peste-22-2032379

https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/vanzarile-de-masini-electrice-si-hybrid-au-depasit-pentru-prima-data-in-romania-pe-cele-cu-motoare-diesel-2052051

https://www.zf.ro/companii/au-inceput-pregatirile-iarna-explozia-pretului-gaze-problemele-21107049

https://www.digi24.ro/stiri/economie/pepsico-a-preluat-20-din-actiunile-companiei-romanesti-aqua-carpatica-gigantul-american-va-distribui-apa-in-romania-si-polonia-2034627

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/elon-musk-a-vandut-actiuni-tesla-de-aproape-7-miliarde-de-dolari-pentru-cazul-in-care-ar-fi-obligat-sa-cumpere-twitter-2043079

https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/china-rationalizeaza-energia-din-cauza-unui-nou-val-de-caldura-extrema-decizia-afecteaza-productia-de-litiu-2049471

https://www.digi24.ro/stiri/externe/china-sanctioneaza-economic-taiwanul-dupa-vizita-lui-pelosi-nu-mai-exporta-nisip-si-nu-mai-importa-citrice-si-peste-2034931

https://www.biziday.ro/rusia-prima-reactie-a-politologului-aleksandr-dughin-dupa-atentatul-in-care-fiica-sa-a-murit-dusmanii-rusiei-au-ucis-o-in-mod-meschin-pe-ascuns-inimile-noastre-tanjesc-dupa-mai-mult-decat/

https://www.zf.ro/zf-24/spacex-bate-palma-cu-t-mobile-cele-doua-companii-fac-echipa-pentru-a-21113523

https://www.wall-street.ro/articol/IT-C-Tehnologie/288915/elon-musk-reduce-pretul-internetului-pe-care-il-ofera-in-romania-prin-starlink.html#gref

https://www.biziday.ro/sua-donald-trump-da-guvernul-in-judecata-si-cere-ca-un-magistrat-special-nu-fbi-sa-analizeze-materialele-ridicate-de-la-mar-a-lago-potrivit-ny-times-statul-a-recuperat-peste-300-de-documente-clas/

https://www.biziday.ro/guvernul-a-aprobat-majorarea-salariilor-bugetarilor-ce-nu-obtin-inca-veniturile-prevazute-in-grila-pe-2022-ministrul-muncii-sustine-ca-este-vorba-de-o-crestere-de-aproximativ-150-de-lei-pe-care-o-vor/

https://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/288816/dobanzi-bancare-topul-celor-mai-bune-dobanzi-la-depozile-in-lei-la-jumatatea-lui-2022.html

https://www.wall-street.ro/special/romaniaverde/288926/primul-proiect-eolian-din-romania-din-ultimii-10-ani-cand-va-deveni-operational.html

https://www.wall-street.ro/articol/International/288904/primele-trenuri-cu-hidrogen-au-inceput-sa-circule-in-premiera-mondiala.html

https://www.biziday.ro/protectia-consumatorului-a-amendat-265-de-magazine-lidl-din-toata-tara-cu-peste-35-milioane-de-lei-intre-nereguli-vitrine-cu-fire-de-par-alimente-expirate-insecte-in-spatiile-de-coacere/

https://www.wall-street.ro/articol/Social/288961/primaria-sectorului-5-va-acorda-un-sprijin-1-5-milioane-lei-catedralei-mantuirii-neamului.html

https://www.wall-street.ro/articol/International/288947/spania-a-adoptat-definitiv-legea-care-considera-viol-orice-act-sexual-fara-consimtamant-explicit.html

https://www.zf.ro/companii/energie/cehii-de-la-tesla-au-ales-braila-pentru-o-fabrica-de-baterii-pentru-21101975

https://www.zf.ro/companii/analiza-zf-cat-produci-pentru-fabrica-ta-productivitatea-din-21100067

https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/atac-direct-asupra-pietei-bancilor-revolut-intra-piata-creditare-21094957





Comentarii

Postări populare