ReadU: ”Breath to Heal” de Sasha Yakovleva, K.P. Buteyko & A.E. Novozhilov.

Salutare dragul meu! Ce mai faci?? Sper că ești bine. 

O nouă zi de sâmbătă, o nouă recenzie la o carte care te poate învăța lucruri valoroase. Cartea de astăzi este una mai specială, fiind mai mult în zona medicală. Până în momentul de față nu am prea făcut recenzii la cărți din această arie, doar dacă se pune ”Despre Somn” de Matthew Walker. 


Fără să te mai țin în suspans, cartea de astăzi se numește ”Breath to Heal: Break free from Asthma” și a fost scrisă de Sasha Yakovleva, K.P. Buteyko și A.E. Novozhilov.


Înainte de a trece la a discuta despre lecțiile din carte și subiectul abordat mai exact, vreau să îți ofer puțin context. Din câte poți observa, sunt 3 autori. Persoana care a început studiile în domeniul vindecării de astm este K.P. Buteyko, iar Sasha Yakovleva este una dintre persoanele pe care le-a tratat și care pe parcurs a devenit o persoană mai importantă în viața lui Buteyko. În ceea ce privește pe Novozhilov, el este copilul Sashei și este unul dintre persoanele care țin metoda Buteyko încă în viață. 


Na bun, acum că înțelegi povestea din fundal, cu siguranță ți-ai dat seama că această carte vorbește despre astm, boala care face respirația dificultă și poate să provoace niște crize numite ”criză de astm”. 


Cartea în sine urmărește să ofere diferite metode de tratament, care să ajute persoanele care se luptă cu această boală să reducă din severitatea simptomelor. 


Acum poate că te întrebi: ”Din ce motiv ai citit această carte? Este mai mult despre sănătate, decât despre dezvoltare personală”. Ai dreptate, această carte nu este cunoscută în zona de dezvoltare personală și nu este o opțiune tipică. Adevărul este că, am decis să o citesc din cauza unei persoane importante din viața mea. 


Ea suferă de astm și a avut perioade destul de dificile, perioade în care nu trecea o zi fără să facă o criză de astm. Mă simțeam blocată când o vedeam așa și nu puteam să ajut, așa că am început să caut soluții, iar cartea aceasta a fost una dintre ele. 


Haide să vedem ce este mai exact metoda Buteyko! 


Metoda Buteyko presupune să înveți să respiri din nou corect. Pe parcursul vieții, ajungem să respirăm într-un mod neadecvat, care ne slăbește plămânii și reduce cantitatea oxigenului pe care îl inspirăm. Astfel, prin niște exerciții de respirație reușești să recapeți controlul asupra modului prin care respiri și să crești eficiența plămânilor tăi. 



Pe parcursul cărții, autorii vorbesc de mai multe exerciții cum ar fi: 

  • Pauza de control 

Metoda aceasta presupune să îți ții respirația cât se poate de mult, dar într-un mod în care să ai încă controlul. Calculând perioada pentru care reușești să îți ții respirația, poți să îți dai seama dacă stai bine sau nu cu plămânii. 

Dacă îți ții respirația pentru: 

<25 secunde lucrurile nu stau prea bine și este timpul să faci ceva cu modul în care respiri

25 - 35 de secunde mai este loc de îmbunătățit 

40 + de secunde este excelent și ești pe drumul cel bun 


  • Controlul respirației 

Exercițiul acesta presupune să pui o mână pe abdomen și una pe piept, încât să simți cum inspiri și expiri. Făcând acest exercițiu, devii mai conștient de modul în care respiri și ai capacitatea să îți controlezi mai bine respirația. 


  • Menținerea respirației în mers 

La ce se referă acesta? Să te plimbi încet prin casă în timp ce îți ții respirația, până ce simți puțină nevoie de a inspira. În momentul în care apare această dorință pentru aer, poți să inspiri. 


  • Mini pauzele

Dacă îți este greu să îți ții respirația foarte mult, poate acest exercițiu este mai potrivit pentru tine. Metoda aceasta presupune să îți ții respirația de mai multe ori pe parcursul zilei, fără să apară nevoia de aer. 


Dragul meu, draga mea, acestea sunt doar câteva din exercițiile de tip Buteyko. Ca să te asiguri că alegi exercițiul potrivit pentru tine, recomandarea mea este să citești cartea sau să vorbești cu un medic specialist. 


De asemenea, recomand să te uiți peste materialele gratuite oferite de Clinica Buteyko, care te ajută să înveți aceste exerciții


Până data viitoare, să ai o zi superbă! 

  • Kinga



Comentarii

Postări populare