Stilurile de Învățare VARK - Cum să Înveți Mai Eficient


Stilurile de invatare VARK - Vizual, Auditiv, Citit / Scris si Kinestezic

Te-ai întrebat vreodată de ce unele persoane rețin mai bine dacă iau notițe, iar alte persoane trebuie să aplice direct ce au auzit? Cum se poate că sublinierea și evidențierea ideilor nu au aceleași efecte la toți? Răspunsul se găsește în metoda VARK, care definește 4 tipuri principale de învățare. 

Descoperind care sunt aceste personalități și aflând care te reprezintă cel, poți să înveți mai eficient și mai rapid. De asemenea, poți să înțelegi interlocutorul și să îți exprimi ideile încât să aveți o discuție eficientă. 


Ce este sistemul VARK de învățare?


În anul 1987, doi profesori universitari pe nume Neil D. Fleming și Coleen E. Mills  au început să analizeze studenții de la Universitatea Canterbury. Analizând modul în care aceștia învață, au identificat 4 tipuri principale de învățare:


  1. Stilul Vizual 


  1. Stilul Auditiv 


  1. Stilul Citit / Scris 


  1. Stilul Kinestezic 



Stilul Vizual - sfaturi utile pentru invatare

Stilul Vizual


Persoanele care au mereu un marker la îndemână sau își structurează orice informație cât mai eficient sunt cele care reprezintă stilul vizual. Ele te vor ține minte din cap până-n picioare cum arăți, iar dacă le povestești ceva, în mintea lor e un adevărat film. Vizualii preferă un bilețel sau un mesaj cu mulțumiri în locul laudelor spuse, iar un cadou colorat le va da o eliberare uriașă de dopamină (hormonul fericirii, satisfacției și a motivației). 


Recomandări

  • Colorează, subliniază și învață cât mai colorat

  • Ca să reții și mai bine îți poți imagina anumite lucruri

  • Încearcă să îți structurezi notițele cât mai bine

  • Folosește Mind Map-uri sau un Bullet Journal 

  • Dacă trebuie să înveți ceva, caută imagini sugestive 

  • Să nu îți fie frică să îți umpli notițele cu desene. Acestea te pot ajuta să reții mult mai bine informația sau unde trebuie să o cauți mai exact 

  • Toate scopurile și țelurile pe care le ai, scrie-le pe o foaie și lipește foaia undeva la vedere


Stilul Auditiv - Cum recunosti persoanele cu acest stil si cum le ajuti

Stilul Auditiv


Persoanele auditive sunt foarte periculoase deoarece îți pot aminti propriile vorbe și să te facă knocked out. Acești ciudați îți rețin vocea și nu fața (deci când te apropii de ei vorbește, altfel poate ajungi pe la spital). Le place enorm de mult muzica, chiar pot învață pe muzică. Dacă trebuie să-și amintească ceva cel mai probabil mintea lor va fi plină de voci și își vor aminti până și intonația ta.


Persoanele acestea apreciază mai mult laudele și aprecierile verbale. Dacă cunoști o persoană auditivă și nu știi ce fel de cadou ai putea să îi iei, surprinde-o cu un instrument. În general, auditivii au un simț incredibil pentru muzică și le este mai ușor să se relaxeze și să își dea drumul la creativitate, când cântă. 


Recomandări: 

  • Învață pe muzica

  • Ascultă multe audiobook-uri, podcasturi

  • Înregistrează-te citind lecția și ascult-o sau învață cu voce tare 

  • În cazul în care înveți cu voce tare, explică-ți tot ce înveți, ca și cum ai vorbi cu o altă persoană. Astfel, o să îți faci o logică în cap despre ce înveți și vei reține mult mai ușor, făcând legătura între informațiile deja cunoscute și cele noi

  • Încearcă să nu ai niciun fel de perturbare sonoră în jurul tău 

  • Pentru a reține mai bine ce explică o persoană, pune întrebări ca să clarifici orice neînțelegere 

  • Orice ai învăța, reformulează textul cu cuvintele tale

  • Scrie un cântec despre ce trebuie să înveți

  • Explică-i altei persoane ce ai învățat și participă la dezbateri


Stilul Citit/Scris - Specificatii si Tips and Tricks

Stilul Citit/Scris 


Persoanele care reprezintă stilul citit/scris au o bibliotecă uriașă. Ei iubesc să citească și au o atracție pentru  scris. Au obiceiul să îți arate cât de mult țin la tine, printr-un mesaj lung, care îți ia măcar o oră să îl citești. Acestea sunt genul acela de persoană care poate să prezinte orice idee într-un eseu de 10 pagini.


Ei nu au probleme să citească din manuale, iar dacă îi rogi să facă o cercetare pe orice temă, atunci o să stea zile și nopți întregi căutând și citind articole și alte materiale. Spune-le cât de mult îi apreciezi printr-un mesaj sau o scrisoare, iar dacă vrei să le iei un cadou, alege o carte (dacă vrei să fi sigur, roagă-l să îți facă o listă cu cărțile pe care și le dorește). 


Recomandări:

  • Ia notițe și folosește liste 

  • După ce îți faci notițele, citeștele de mai multe ori și completează-le cu explicații sau informații noi

  • Citește cât mai multe materiale despre ce vrei să înveți

  • Fă-ți prezentări PowerPoint cu tot ce trebuie să reții 

  • Lasă-ți creativitatea să zboară, scriind o carte, o poezie sau un eseu 

  • Încearcă listele To-Do și Bullet Journal-ul 

  • Structurează-ți notițele și reformulează-le cu cuvintele tale 

  • Fă-ți un plan step-by-step unde să descrii fiecare pas pe care trebuie să îl iei pentru a-ți atinge scopurile 


Stilul Kinestezic - Cum arate aceste persoane si cum poti sa isi eficientizeze invatarea

Stilul Kinestezic


Kinestezicii sunt tipul de persoane cărora le place să te atingă fără un motiv anume și știu să-ți citească gesturile nonverbale mai bine ca un psiholog. Îmbrățișările sunt pentru ei cea mai bună metodă de afecțiune. Dacă fac cunoștință cu cineva, aceștia preferă să te analizeze din cap până-n picioare urmărind în special ticurile și gesturile tale.


Le place să se holbeze la fața ta ca să te poată analiza și le place orice joc sau muncă care include munca mâinilor. Cele mai bune cadouri pentru tipul acesta de persoane, sunt cele de tip crafts (plastilina este un cadou incredibil), care implică munca mâinilor. De asemenea, poți să îi surprinzi cu echipamente sportive sau mingi antistres, pe care le pot folosi în timp ce învață. 


Recomandări:

  • Învață în timp ce te plimbi prin casă și citești

  • Gesticulează mult atunci când înveți 

  • Ia pauze frecvente

  • Joacă-te cu o minge în timp ce înveți

  • Nu te forța să rămâi pe scaun în timp ce lucrezi sau înveți. Întinde-te, mișcă-te, ridică-te frecvent

  • Leagă ce înveți, de experiențe personale. Fă conexiuni între ce ai trăit până acum și ce ai de reținut 

  • Învață aplicând ce înveți. Unde se poate, fă activitatea sau aplică direct ce înveți


În finalul articolului vei putea găsi o serie de teste care să te ajute să îți ști procentajul la fiecare. Suntem oameni și fiecare dintre noi este diferit. Așa că unii s-ar putea să aibă un singur stil de învățare, alții mai multe. Cel mai important lucru e să nu judecăm pe nimeni ci să-i înțelegem învățând despre ei și să ne pliem mai bine pe ei.


Crede-mă, așteptarea ca cineva să facă o schimbare, poate dura chiar o veșnicie. Schimbarea începe cu tine. Ai control doar asupra acțiunilor pe care le faci tu, așa că nu mai aștepta, pune-te la lucru.


În plus, aceste stiluri nu sunt de ajuns când vine vorba de învățare. Creierul nostru este complex și lucrurile nu pot sta așa de ușor cu el. Lucruri precum cheful, dorința de învățare, subiectul, pentru ce înveți și multe altele, au un rol important în modul în care înveți.  Pe acestea. le vom discuta în articolele care urmează. 


Uite un pic de recapitulare: 

Sunt 4 stiluri de învățare după metoda Vark (vizual- auditiv- citit sau scris- kinestezic). Fiecare stil are specificul lui, iar dacă îți dai seama care stil te reprezintă sau fiecare stil în ce procent te descrie, îți va fi mult mai ușor să înveți, fără să te plictisești. Nu te uita la ceilalți, învață cum îți place și cum poți cel mai bine. 


Te rugăm așa de final să ne lași și un feedback, fie el pozitiv sau negativ, ca să știm ce să îmbunătățim. Dacă ți-a plăcut și a fost util, trimite și la alții acest minunat articol. Dacă ai alte sugestii despre articol sau ești împotriva a ce zicem noi, scrie-ne pe Instagram. Chiar vrem să știm dacă am greșit.



 Până data viitoare spor la învățat! V-am pupat dragilor!


- Bianca & Kinga 


Bibliografie:
https://educationonline.ku.edu/community/4-different-learning-styles-to-know
https://www.teachhub.com/teaching-strategies/2020/01/what-are-the-different-types-of-learners/

Comentarii

Postări populare