ReadU: ”UltraÎnvățarea” de Scott Young

Ultrainvatarea de Scott H. Young Recenzie si Review

Hello din nou dragilor, la primul review de carte. Avem un pic de emoții, căci este primul review, dar practice makes perfect, nu?? Oricum nu e primul articol, deci avem experiență deja. Dacă cumva nu ai văzut restul articolelor, te rog aruncă și tu un ochii pe ele. 


Cât de greu poate fi să scrii un review, nu??


Scott Young este cunoscut pentru planul său MIT care se referă practic la învățarea într-un an a întregii materii de la MIT. Da, m-ați auzit bine. 4 ani cred că, de facultate, într-un singur an fără să meargă la vreun curs, doar folosindu-se de resursele online, gratuite. Demențial, nu???


Pe lângă asta, împreună cu un prieten au decis să petreacă un an fără să vorbească engleză și așa au reușit să învețe foarte bine 4 limbi. Dar nu orice limbi, ci spaniolă, portugheză, chineză mandarină și coreeană. Într-un an. 4 limbi care sunt destul de grele.  Unde te poți înscrie să înveți de la omul ăsta?? 


Ne-a șocat toată chestia asta. Nu ne-am fi gândit sincer că e posibil așa ceva.  Asta și e motivul pentru care am ales să începem cu această carte. E foarte important să înveți, dar nicăieri, în toți anii de școală și facultate, nu te învață efectiv nimeni cum să o faci. Frustrant zic eu, dar nu are rost să ne plângem. Deci să-i dăm bătaie.


Cartea se bazează pe 9 principii pe care le poți folosi oricând vrei să înveți. Poate că te întrebi de ce ar trebui să te dezvolți sau să înveți?? Dacă o faci, te rog, oprește-te din citit și dă-ne un mesaj pe orice platformă dorești, iar noi îți vom rezolva situația. Dacă nu, eu nu te forțez. Eu în asta cred nespus de mult. Asta suntem noi, asta e filtrul nostru. Fiecare cu al lui.


Ultrainvatarea de Scott H. Young Principii

Acum să trecem la carte, că și așa Kinga are prea mult de corectat și în zilele astea de sesiune nu ai voie să enervezi pe nimeni.


Deci, cum ziceam, sunt 9 principii:


  1. Meta Învățare: mai întâi fă o diagramă


Pe scurt, întotdeauna, cu aceeași piesă în căști, meta învățarea este despre învățarea modului în care poți să înveți subiectul. Practic, acesta răspunde la întrebările: DE CE (vrei să înveți asta: motivația), CE (vrei să înveți mai exact: abilități și cunoștințe) și CUM (vrei să ajungi la succesul proiectului: resurse, mediu și metode).


  1. Concentrare: ascute-ți cuțitul


Alocă-ți timp de învățare în orele de concentrare maximă și fi sigur că nu va fi niciun lucru care ar putea să te deranja din învățare și concentrare (spune-le și vecinilor ăia enervanți, care cred că își fac mâncarea cu burghiul sau doar dau găuri de plictiseală, să se mai oprească).


Pregătește-ți și un loc, unde să înveți și oprește orice sursă de distragere, inclusiv telefonul și alte gadgeturi. Să nu uităm că putem să tragem și un pui de somn înainte sau după ce învățăm, căci somnul are foarte multe beneficii, mai ales asupra memoriei. 


*O chestie foarte tare e că, în momentul în care scriu articolul acesta despre concentrare, în loc să învăț pentru examen, că na, vorbesc despre subiect, eu sunt ca și în vacanță. Asta se numește viața de student.


Derivând din nou de la subiect, să sperăm că o să mă lase șefa să scriu și un articol despre cum să înveți, ca și student.


  1. Directitudine: du-te drept înainte


Se bazează pe conceptul că, învățarea trebuie sa fie strâns legată de situație. Adică, să fii 100% sigur că o să și folosești ce înveți. De exemplu, dacă vrei să înveți să vorbești italiană, te vei axa pe pronunție și nu pe scris.


Pe scurt, să nu înveți pe degeaba ca și la școală, doar pentru ‘cultura ta’, lucruri pe care oricum le vei uita. Eu sunt pasionată de istorie, dar nu de ani. Pur și simplu, personal mi se pare irelevant să știu când a trăit Mihai Viteazu etc. El știe când am trăit eu?? Dar pot să vorbesc despre povești, de exemplu despre Baba Novac și cel de-al 2-lea Război Mondial.


Deci, dacă vrei, consideră-mă incultă, dar pur și simplu prefer ca mintea mea să se ocupe cu altceva și să nu fie umplută cu informație inutilă.


  1. Exercițiu repetat: atacă punctul cel mai slab


La școală suntem învățați, ca după un test, să trecem peste și să uităm practic. Nu se pune accentul pe corectarea greșelilor. Asta merge până la Evaluarea Națională și BAC. Un sistem extrem de ineficient, dar pierdem 12 ani din viața noastră supunându-ne la el. 


Scott susține exact opusul. Testează-te, dar după test, atacă și axează-te pe punctele slabe, până ce devin puncte forte. Nu uita pur și simplu, ci dezvoltă-te!


  1. Recuperare: testează ca să înveți


No asta ce-o mai fi?? Sintetizat, înseamnă să îți aduci aminte ce ai învățat și ce știi, fără să repeți sau să te uiți peste materiale.


Dă-mi voie să-ți ofer și un exemplu: dacă ești student și înveți la o anumită materie, pentru sesiune, înainte să începi să înveți, ar trebui, cu cartea (pdf-urile) închise, să încerci să-ți aduci aminte absolut tot ce știi despre acel subiect. Iar apoi, poți să citești, recitești etc. Așa poți să începi de fiecare dată când înveți. Astfel, îți stimulezi creierul să acceseze informațiile pe care le-a învățat și îți va fi mult mai ușor să ții minte pe termen lung.


  1. Feedback: nu te feri de lovituri


Feedback, cum probabil și știi ce înseamnă acest cuvânt pompos, este practic o părere constructivă. Adică, știi din surse exterioare unde te situezi. Cel mai bun exemplu este școala. Acolo, dădeai un test și revenea corectat de profesor. Acest tip de feedback se mai numește și feedback de rezultat, care te face să realizezi când procedezi greșit.


Feedback informativ este atunci când vorbești cu un străin în limba lui maternă și îi poți ghicii mimica. Astfel, vezi ce e corect și ce e greșit la pronunția ta sau la cuvintele pe care le folosești și știi cum poți corecta. Și ultimul, care este și cel mai important, este feedbackul de corectare care, prin intermediul a unei persoane din exterior, al unui coach, mentor sau profesor nu numai că vezi ce ai greșit, dar și știi cum să corectezi.


  1. Reținere: nu turna într-o găleată găurită


Ce este interesant e că, memoria noastră este intens afectată de trecerea timpului. Adică, așa cum trece timpul, așa uităm mai mult. De exemplu, îți mai aduci aminte cum se rezolva o integrală din liceu sau câte timpuri are un verb (eu nu le știam nici când trebuia. Am fost o misiune imposibilă cu școala)?? Sau multe alte lucruri pe care le-ai uitat.


Uitatul este ceva absolut normal deoarece, creierul, în timp se degradează. De aceea medicii care îmbătrânesc, nu mai sunt atât de buni, chiar dacă au experiență fără număr. 


Și atunci, ce poți să faci ca să nu uiți ce înveți?? Sunt 4 procedee pe care autorul le prezintă în carte, și anume: 


Spațierea: să îți structurezi pe luni, câte o oră pe zi (poate fi mai mult, dar nu chiar 10 ore) orice vrei să înveți și nu uita să repeți de mai multe ori ce încerci să reții. 


Proceduralizarea: un cuvânt pompos, care practic spune să-ți faci un obicei din învățare. Acest pas este important, pentru că, de obiceiuri deja nu se mai ocupă călărețul, ci elefantul (descoperă mai multe pe mindarchitect.ro


Supraînvățarea: practica dincolo de perfecțiune, adică învață tot timpul despre subiect 


Mnemonica: o imagine care să reprezinte și să-ți trezească amintirile cu ce ai învățat.


  1. Intuiție: sapă adânc, înainte să clădești în sus


În lumea în care trăim este tot mai îngropată intuiția. Ești judecat dacă mergi pe intuiție. Eu de multe ori am luat decizii, bazându-mă pe intuiție. Normal am făcut multe greșeli (gen am mers la facultate), dar sunt convinsă că există măcar o decizie bună pe care am luat-o. 


Dacă și autorul și eu spunem că este importantă, atunci cum dezvoltăm intuiția?? Simplu, nu renunța prea ușor în fața problemelor grele din viața ta. Orice informație nouă ar apărea, trece-o prin gândirea ta critică, demonstrează și luptă-te cu ea până ce ai înțeles-o complet.


Încearca să înveți totul cu un exemplu concret și nu te păcăli singur că știi foarte bine. Nu te mai minții și pune-ți orgoliul la o parte.


  1. Experimentare: explorează în afara zonei de confort


Nu poți să știi sigur care din metode e cea mai eficientă pentru tine. Pentru asta va trebui să încerci și să-ți ieși din zona de confort. Încearca să-ți pui amprenta pe metoda pe care vrei să o folosești. Încearcă, testează și descoperă. Nu te oprii niciodată.

9 principii care te vor ajuta să înveți mult mai ușor. Eu le-am încercat pentru sesiune și a fost mult mai ușor să învăț. Încearcă și tu, spune-ne cum a fost și ce a funcționat la tine.


Rolul nostru este să construim o comunitate care să-și spună problemele și să împarte soluțiile pe care le-a găsit. Dorim o țară mai frumoasă și singura soluție este să scădem numărul persoanelor din clasa de jos și să mărim cea de mijloc și cea de sus.. Educația și self awareness-ul ne vor duce acolo.


Educați-vă dragilor! O să-mi mulțumiți mai încolo. 


Atât pentru azi! O zi frumoasă și productivă! Vă pup!

- Bianca



Comentarii

Postări populare