Book Club: Atomic Habits de James Clear

Salutare dragilor. Bine ați venit la un nou book review. Cartea de astăzi, la fel ca și celelalte cărți despre care am vorbit, este una foarte foarte importantă. De află pe lista noastră de must read. :) De ce spunem asta? Pentru că, la fel cum am zis și la ”Millionaire Next Door”, diferența dintre oamenii bogați și cei săraci, sunt obiceiurile. Oamenii de succes au niște obiceiuri care să le aducă beneficii mari, iar cei fără succes își petrec timpul fără să facă ceva cu impact. Pe scurt, își pierd timpul fără sens și fără rost. 

Oamenii își tot propun, mai ales în apropierea anului nou, să implementeze obiceiuri noi. Sigur ai fost și tu în această ipostază. Dar ce se întâmplă? După nici 3 săptămâni, acele ”goal-uri” se duc pe apa sâmbetei și încep să apară replicile ”Lasă că fac mâine.”, ”Da nu m-am lăsat, doar că vreau să încep de luni.”. Desigur, acestea sunt doar scuze iar acțiunile nu mai apar în veci. 


James Clear a observat problema aceasta și a decis să împarte și cu noi cum a reușit el să implementeze obiceiuri noi și care sunt alte metode de care a auzit că au funcționat la alții. Plus, pe lângă implementarea unor obiceiuri noi, acesta vorbește și despre cum poți să elimini obiceiurile care nu te servesc. Deci, pe scurt, în ”Atomic Habits” ajunge să răspundă la toate întrebările și dilemele pe care le poate avea o persoană. 


Ești pregătit? Hai să începem! 


Mie personal, cartea aceasta mi-a plăcut foarte mult pentru că este ușor de citit și este și bine structurat. La finalul fiecărui capitol ai un mic summary despre ce este important să reții și cum poți să aplici ideile despre care vorbește. Plus că repetă pașii importanți la fiecărui capitol. Adică, dacă prezintă o idee în capitolul 1, până la final, cam la finalul fiecărui capitol pomenește de ea. Plus că, are un stil foarte fain de scris și nu folosește concepte complicate. Deci e numai bine. 

Na bun, acum că am pomenit de ce recomand neapărat această carte, hai să trecem la lecțiile învățate din ea. 


Cum formezi un obicei pozitiv 

  1. Indiciul trebuie să fie vizibil 

Indiciul este cel care te face să realizezi că trebuie să te pui pe treabă și te motivează să o faci. Dar cum poți să o faci vizibilă?

Scrie o listă cu obiceiurile pe care le ai în prezent. Scrie tot, de la spălatul pe dinți dimineața până la conversațiile târzii de seară. Tot tot tot ce faci aproape zilnic. 

După ce ai această listă, leagă obiceiurile noi de cele deja prezente. Adică, impuneți ca după ce te speli pe dinți de exemplu, te pui să citești 10 pagini. Sau, înainte să iei prânzul, te uiți la un video educațional. Înțelegi?

Acum că ai legat obiceiurile între ele, ia-ți agenda și notează acolo clar, în fiecare zi la ce oră și în ce loc vei realiza noul obicei. Fii foarte precis și ține-te de ce ți-ai propus! 

Ultimul pas în a avea un indiciu vizibil, este să scoți în evidență prin casa ta noul obicei. La ce mă refer? Păi dacă ți-ai propus să faci sport, pune o ganteră sau echipamentul de sport în fața dulapului, încât să nu poți să deschizi ușa de la ea. Așa vei fi nevoit să pui mâna pe ele și vei fi mai predispus să te pui să faci sport. Sau, dacă vrei să începi să citești, pune cartea la vedere, undeva unde ajungi ușor. 



  1. Obiceiul trebuie să fie atractiv 

Ca să te ții de un nou obicei, acesta trebuie să te umple cu o satisfacție incredibilă. After all, creierul este predispus să te oprească din a face ceva ce nu te umple cu bucurie. Așa că, Leagă obiceiul nou de ceva ce îți place să faci. De exemplu, te poți pune să te uiți la seriale, doar dacă ieși la alergat. 

Anturajul contează foarte mult, așa că înconjoară-te cu persoane care te motivează și te susțin. Dacă vrei să înveți și să te dezvolți, du-te la bibliotecă și deja vei fi predispus să o faci. Vrei să faci sport? Fă-ți un abonament la sală sau du-te în parc unde mai fac sport oamenii și vei avea un impuls să faci și tu sport. 

Dar dacă nici unul dintre aceste lucruri nu te ajută, atunci, după ce termini noul obicei, recompensează-te cu ceva ce îți place mult. Uită-te la un serial, vorbește cu cineva drag. Fă ceva ce te umple cu satisfacție. 



  1. Acțiunea trebuie să fie ușor de efectuat

Redu dificultatea obiceiurilor noi. Elimină tot ce te poate împiedica din a te ține de un obicei. Exemplu: dacă vrei să te alimentezi mai sănătos, nu cumpăra o tonă de mâncare nesănătoasă, căci vei fi predispus să o mănânci. Alege alimentele sănătoase și mai include și o ciocolată sau o mică recompensă, care nu strică. 

Dedică un spațiu din casa ta pentru acel obicei. Fie acesta biroul, colțul din camera ta, baia, balconul, dedică un spațiu specific doar pentru acel obicei nou. Astfel, creierul tău va lega locul respectiv de acel obicei și va vrea să treacă la treabă, când te pui la birou sau oriunde ți-ai propus. 

Începuturile sunt grele, așa că, realizează o versiune de 2 minute a acțiunii de care vrei să te ții. La început, în fiecare zi, fă doar 2 minute acel obicei iar cu timpul ridică ștacheta. 



  1. Acțiunea trebuie să ofere satisfacție 

Să fim serioși, dacă nu vezi rezultate și nu te simți bine după ce ai tot lucrat la tine, nu o să te mai ții și o să îți vină să renunți. Așa că, uită-te la rezultatele pe care le ai de când te-ai pus pe treabă și recompensează-te. Numai pentru că vrei să trăiești o viață sănătoasă, nu înseamnă că o pizza te va omoră. Dacă ai spus că te vei dezvolta, o zi de relaxare fără citit și cursuri, nu o să distrugă tot ce ai făcut. 

Conștientizează schimbările și rezultatele și felicită-te pentru ele.



Cum elimini un obicei negativ

Dacă tot am vorbit despre cum implementezi un obicei nou, este timpul să vorbim și despre cum scapi de cele negative. Sunt multe persoane care își doresc să facă o schimbare în viața lor, iar această schimbare poate veni de la renunțarea la ceva toxic. Așa cum elimini persoanele toxice din viața ta, sau sper că faci acest lucru și nu te chinui singur, așa ar trebui să faci și cu acțiunile toxice. Din fericire, James ne dă câteva sfaturi despre cum putem să facem acest lucru. 


Sfaturile acestea sunt fix opusul a ce am zis mai sus. Efectiv, ca să scapi de un obicei negativ, trebuie să urmezi pașii de mai sus dar invers. :) Cum adică? Hai să vedem!


  1. Indiciul trebuie să fie INvizibil

Ai văzut că la implementare, am pomenit că indiciul trebuie să fie vizibil. Aici, este fix contrariul. Dacă vrei să scapi de un obicei prost, atunci scapă de orice trigger. 



  1. Acțiunea trebuie să fie lipsită de atractivitate 

Hai să fim serioși. Dacă continui să găsești plăcerea în acea acțiune toxică, atunci niciodată nu o să te lași de ea. Așa că, impune-ți că acel ceva este negativ, toxic. Uită-te cu alți ochi la el și evidențiază părțile rele, efectele secundare. Orice, care normal la o altă acțiune sau la un alt lucru te-ar face să fii ceva gen ”Da nu o să fac niciodată asta.”. În același timp, evidențiază beneficiile pe care le vei avea dacă elimini acel obicei toxic. 



  1. Acțiunea trebuie să fie dificil de executat

Crește gradul de dificultate. Fă orice ca să nu îți vină să faci acel obicei. De exemplu, dacă ești obsedat de TV și nu mai vrei să îți umplii capul cu povești și știri false, atunci pune telecomanda într-un dulap, unde ajungi greu. Scoate bateriile, scoate televizorul din priză. Orice necesită să te ridici din pat sau de pe canapea ca să poți să realizezi acțiunea respectivă. 



  1. Acțiunea trebuie să fie nesatisfăcătoare 

Găsește un partener de suferință care să te supravegheze și care să te scoată din minți în momentul în care cedezi și cazi înapoi. Fă-l să te facă să regreți și că te-ai gândit la a te lăsa. De asemenea, scrie un contract. Scrie acolo clar care va fi pedeapsa pe care o vei primii în cazul în care cedezi sau te lași bătut. Pune pe cineva drag să semneze. Fă contractul detaliat și scrie acolo și ce fel de obicei bun vei implementa, cât de des o vei face și unde, când și cât timp. Cu cât oferi mai multe informații cu atât mai bine. 

La început, pune o pedeapsă mai ușoară iar cu timpul crește intensitatea pedepselor și a cerințelor. Ieși din zona de confort. 


Astea sunt toate lucrurile pe care am vrut să le evidențiez astăzi. Desigur, în articolul Built a Habit am mai menționat și alte idei pe care le-am găsit în această carte și poate o să vă fie de folos și acelea în implementarea obiceiurilor noi. Sper să reușiți de data aceasta să vă atingeți scopurile și că nu vă mai veți ascunde în spatele scuzelor. 


Așa de final, lăsați-ne un mesaj în care ne spuneți care vi se pare cel mai util sfat/pas și care este un obicei pe care vreți să îl implementați sau să îl eliminați. 


Eu de exemplu, mi-am propus să fac sport de 3 ori pe săptămână și să mănânc mai sănătos. 


Mulțumim că ați citit până acum. V-am pupat.


- Kinga

Comentarii

Postări populare