Diferența dintre Salariul BRUT și Salariul NET


Hello hello! Azi intrăm într-o temă mai diferită de cele pe care le-am abordat până acum și anume, finanțele publice. 

Nu te speria. Nu am de gând să stau și să te plictisesc vorbind despre stat și toate nebuniile pe care le face acesta. *Hai să păstrăm acest topic pentru un alt articol*


Azi vreau să vorbim puțin despre salariu, adică de cel net și cel brut. Foarte multe persoane din câte am observat, nici nu au idee ce înseamnă salar net sau salar brut. Adică, unii le diferențiază drept: ce primești în mână și ce ar trebui să primești în mână. 


Adevărul este că, nu e o situație atât de complicată.



Salariul BRUT este cel pe care îl plătește angajatorul. Acesta este valoarea din care se mai plătesc impozitele, CAS-ul și CASS-ul. 


Ca să îți fie mai ușor să înțelegi: CAS-ul este Contribuția de Asigurări Sociale (banii care teoretic se adună pentru pensie, dar practic nu prea știm la ce merg) și reprezintă 25% din venitul Brut. Adică dacă venitul brut este de 1000 de lei, 250 de lei merg către CAS. 


CASS-ul este Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate, iar acesta ia 10% din venitul brut. Adică, din 1000 de lei, 100 de lei ar merge către CASS. 


După ce sunt scăzute cele 2 contribuții, se calculează venitul impozabil. 



Venitul impozabil este suma la care se poate aplica un impozit. Acesta se calculează prin scăderea din venitul brut a celor 2 tipuri de contribuții, dar și deduceri personale (dacă ai copii atunci se scade o sumă anume pentru fiecare copil în parte) și contribuții facultative (de exemplu pensia facultativă).


Sincer, nu o să stau să detaliez deducerile personale, căci acestea variază în funcție de venit și numărul de persoane în întreținere. Dar dacă vrei să aflii mai multe, intră pe mfinante.gov.ro și acolo o să găsești toate informațiile de care ai nevoie. *după ce dai scroll peste tot bla bla-ul inutil, desigur*



Na bun, după ce se află venitul impozabil, se calculează și impozitul, care este de 10%. Adică, să spunem că venitul impozabil este de 600 de lei, atunci impozitul reprezintă 60 de lei. (of course, toate sumele astea le-am ales ca să îți fie mai ușor să înțelegi, dar adevărul este că, sub o anumită sumă nu se aplică impozite și așa mai departe. Mai există și cazuri speciale)


Acum că ai aflat și impozitul, este timpul să îl scazi din salariul brut, alături de CAS, CASS și constribuțiile facultative. Și voila, ai ajuns să calculezi salariul net. 


O mică recapitulare, ca să îți fie mai ușor: 

  • Salariul BRUT este valoarea pe care o plătește angajatorul 

  • Din salariul BRUT se scad contribuțiile și impozitele 

  • Venitul impozabil este suma la care se aplică impozitul 

  • Salariul NET este suma pe care o primești în fiecare lună 



Exemplu practic:

Salariul BRUT = 2.000 lei
CAS = Slariu BRUT * 25% = 2.000 * 25% = 500 lei
CASS = Salariul BRUT * 10% = 2.000 * 10% = 200 lei
Venit Impozabil = Salariul BRUT - CAS - CASS - Deduceri personale - Contribuții facultative = 2.000 lei - 500 lei - 200 lei - 0 - 0 = 1.300 lei (presupunem că nu sunt deduceri și contribuții facultative)
Impozit = Venit Impozabil * 10% = 1.300 * 10% = 130 lei
Salariul NET = Salariul BRUT - CAS - CASS - Contribuții Facultative - Impozit = 2.000 lei - 500 lei - 200 lei - 0 - 130 lei = 1170 lei

Așa că, data viitoare când vrei să îți negociezi venitul, adu-ți aminte că suma brută este suma pe care tu nu o vezi în cont. Cel mai bine este să negociezi suma netă, căci la final aceea este suma pe care o primești. 


Sper ca acest articol să îți fie de folos. Să ai o zi superbă și nu uita să împarți aceste informații cu persoanele care consideri că au nevoie!


- Kinga


Comentarii

Postări populare