Fake News și Clickbait în Perioada Pandemiei
Bună dragule! Sper că ești bine.
Dacă ai ajuns să citești acest articol, înseamnă că ai văzut și tu măcar 1 știre falsă pe cea mai discutată temă a anului, și anume, Covid-ul.
Sinceră să fiu, ideea pentru acest articol a apărut din cauză că ne-am săturat să îi auzim pe părinți și pe cei din jurul nostru cum vorbesc despre toate prostiile pe care le găsesc pe internet.
Poate zici că exagerez, dar adevărul este că după o vreme te saturi. Te saturi să primești linkuri cu știri de ultima oră, majoritatea fiind false și scrise de oameni plictisiți. Te saturi de certurile pe care le ai cu persoanele apropiate, pe tema aceasta.
După o vreme deja și când auzi în public cum se dezbate o știre falsă, îți vine să urlii. Așa că, pentru o viață sănătoasă și împlinită, a venit timpul să vorbim despre clickbait, știri ”excepționale” și cum poți să te aperi de ele.
Dacă numele nu sugerează deja, clickbait înseamnă o momeală pentru a primii mai multe clickuri.
Poate sună ciudat, dar foarte multe persoane își petrec timpul cu crearea de conținut de tipul acesta, pentru a primii mai multe vizualizări pe site și pentru a crește veniturile.
Pentru cei care nu știau până acum, prin simplul fapt că accesezi un link, poți să generezi venit pentru persoana care a scris acel articol. *nu te stresa, nu este cazul nostru*
Okay, deci oamenii vor bani și vizualizări. Dar de ce trebuie să creeze știri false?
Dragul meu, adu-ți aminte de ultima dată când ai văzut și tu o știre pozitivă pe canalele de socializare. Când a fost ultima dată când la știri au vorbit despre lucruri bune?
Așa-i că nu poți să îți aduci aminte?
Oamenii au tendința să acceseze știri false și negative, căci le este apăsat butonul de Certitudine (după modelul SCARF). Mai ales în perioada aceasta de pandemie, când nivelul de stres este destul de ridicat, oamenii devin mai vulnerabili la postările de genul acesta.
Ca să înțelegi la ce mă refer, o să îți dau și câteva exemple de știri false, care circulă pe internet de ceva vreme.
Vaccinul anti covid conține un cip care poate să te omoare în orice secundă
Dacă te vaccinezi, rămâi impotent
Bill Gates se află în spatele pandemiei
Pandemia a apărut pentru a controla populația și pentru a ne ucide pe capete
Sper că îți ajung atâtea exemple, că aș putea să continui zile întregi prin enumerarea știrilor false.
Toate știrile acestea au avut la bază speculații. Nu au existat studii care să demonstreze și să afirme credibilitatea lor, dar totuși mii și milioane de persoane au ajuns să le shareuiască pe Facebook și să le creadă.
Care a fost deci impulsul din spatele accesării acestor știri?
Persoanele respective cel mai probabil au simțit frică. Au simțit că nu mai au control asupra vieții lor și că le-a fost compromisă libertatea. Plus că, este mai ușor să dăm vina pe alții și să dezbatem teorii conspiraționale, decât să acceptăm realitatea și să căutăm soluții.
Situația încă nu este pierdută. Putem să facem o schimbare și să prevenim răspândirea continuă a acestor știri. Există câțiva pași, care te pot ajuta în identificarea știrilor false și a clickbaitului.
Uită-te la URL
URL-ul este link-ul pe care îl are un site web sau un articol. Înainte de a accesa un articol, asigură-te că la începutul link-ului apare https.
S-ul de la finalul https marchează existența certificatului SSL (Secure Sockets Layer) care îți arată că website-ul este de încredere.
Evită știrile care au în titlu: Știre de ultima oră, Șocant, Senzațional, Nemaivăzut, Top Secret
Probabil dacă stai să te gândești, este ciudat când în titlu apar cuvintele de mai sus. Totuși, ai rămâne surprins câte persoane accesează un website care folosește cuvintele respective.
Acestea sunt metode foarte bune de manipulare, care îți promit informații exclusive.
Dacă cere să ajuți, să dai share sau să trimiți donații, este un NU mare
Acum 1 an, în India, un bărbat a postat o poză cu o femeie care are mască, un copil pe aparate medicale și cu un bărbat care plânge. În descriere, acesta a început să vorbească despre cum familia lui suferă de Covid.
Ar fi fost o postare inofensivă, dacă acesta nu ruga cititorii să dea share la postare în cât mai multe grupuri, ca un număr mai mare de persoane să se poată ruga pentru ei.
De ce este un clickbait? Păi, câteva persoane au început să analizeze credibilitatea postării și au identificat pozele respective pe mai multe site-uri, fiind folosite de mai multe persoane.
Așa că, dacă ți se cere să dai share pentru a avea noroc, ca mai multe persoane să spună o rugăciune sau lucruri de genul acesta, ignoră postarea.
Verifică sursa
Înainte de a crede cuvintele unei persoane, uită-te la cine vorbește. Nu este tot una dacă știrea apare pe Digi24 sau a fost scrisă de Gigel din blocul învecinat.
La fel, nu urmării orice website cu știri. Cel mai de încredere este Digi24, dar este bine să compari informația cu mai multe surse.
Cercetează informația
Dacă tot am pomenit anterior, în momentul în care citești despre o știre nouă, încearcă să compari mai multe surse. În loc să te iei după un singur website, mai caută și în alte locuri.
Așa poți să te asiguri că știrea este legită și că nu a fost scrisă doar să fie.
Activează-ți călărețul
Dragule, lasă impulsurile în pace. În loc să crezi orice și să faci mare tam-tam, pune-te și gândește rațional. Nu fii o țintă ușoară.
Gândește logic. Întreabă-te dacă este posibil așa ceva, dacă chiar are o bază solidă și abia după acționează.
Dragul meu, aici se termină articolul nostru. Sper că după tot ce am discutat, nu o să te mai lași manipulat.
Ca să ai mai multă încredere în ce am zis, îți las atașate câteva surse de unde m-am informat și eu pentru acest articol. Dacă vrei să continui să dai share la știri bombă, atunci ia în considerare distribuirea acestui articol.
Raise awareness, not fake news.
Bibliografie:
UNICEF young reporters hunt for coronavirus clickbait
Forbes: From Scams To Mainstream Headlines, Clickbait Is On The Rise
BizNews: Take a deep breath: Covid-19 clickbait is stoking world’s fake news engine
Comentarii
Trimiteți un comentariu