ReadU: Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul de Robin Sharma

Bună dragul meu! Azi continuăm cu seriile noastre de cărți și vom vorbii despre o carte foarte dragă nouă, anume ”Călugărul care și-a vândut Ferrariul” de Robin Sharma. 

Această carte a fost, o perioadă lungă, pe lista noastră de must read, iar luna aceasta în sfârșit am ajuns să o citim. La început mă gândeam că o să fie vorba de povestea de viață a lui Robin Sharma, că el ar fi călugărul și că este vorba de o poveste reală. 


Totuși, am rămas plăcut surprinsă când am început să citesc și am văzut că prezintă povestea unui avocat de succes pe nume Julian Mantle, care după apariția unor probleme de sănătate serioase, decide să renunțe la job-ul de avocat. 


Acesta își vinde toate obiectele, inclusiv Ferrariul, de unde pornește și titlul cărții, și pleacă într-o descoperire spirituală în India. După mai mulți ani, acesta se întoarce în SUA și se întâlnește cu învățăcelul său, John, căruia începe să îi povestească despre lecțiile pe care le-a învățat în munții Himalaya, de la călugării care trăiau acolo. 


Lecțiile de viață reies din conversațiile celor doi, în care Julian evidențiază efectele pe care acele exerciții le-au avut asupra sa. Fără să o lungesc mult, haide să vedem care sunt acele lecții de viață.



  1. Cultivează-ți mintea 


Primul sfat pe care îl împarte Julian cu John, este să aibă grijă la gândurile pe care le lasă să se manifeste. Acesta evidențiază că, dacă ai gânduri pesimiste, atunci nimic bun nu se va întâmpla pe lumea asta. 


El spune să privești încercările drept oportunități de învățare și dezvoltare, iar în loc să privești partea goală a paharului, concentrează-te pe ce este bun. 


Desigur, nu da în extreme încât să vezi lumea în roz, căci este o diferență uriașă între o gândire sănătoasă și una nerealistă. 


  1. ”The purpose of life is a life of purpose” 


Dacă vrei să ai succes și să ajungi undeva în viața asta, atunci trebuie să ai o imagine clară.


Sfaturi pentru a te ține de acest obicei: 

  • Creează o imagine mentală clară cu ceea ce îți dorești 

  • Pune-te sub puțină presiune pozitivă, încât să nu cazi înapoi în obiceiurile toxice 

  • Scrie un contract cu tine însuți și pune și un termen până când trebuie să îți îndeplinești scopul 

  • Fă un pas în fiecare zi către ceea ce îți dorești 

  • Bucură-te de proces și nu te tormenta


  1. Fă lucrurile de care te temi cel mai rău 


Okay, nu înțelege greșit. Nu te duci și te arunci de pe prima stâncă și nu începi să te plimbi în zone ciudate la 3 dimineața. Nu la asta se referă scriitorul. 


Robin Sharma consideră că, pentru a avea succes în viață, mai întâi trebuie să scapi de lucrurile care te opresc din interior. Adică, începe să îți înfrunți fricile și elimină-le unul câte unul. 


Astfel vei fi mult mai puternic și vei putea lua acțiunile necesare pentru a avea rezultatele pe care ți le dorești. 



  1. Trăiește cu disciplină 


Nimic nu o să ia formă, dacă nu începi să trăiești într-un mod disciplinat.


În momentul în care apare un gând care te-ar putea oprii din a îți îndeplini visele, du-te undeva liniștit și repetă următoarele cuvinte: ”Sunt mai mult decât par a fi. Toată puterea lumii se află în mine.”


Ca să fii sigură că ai control asupra gândurilor și acțiunilor tale, începe să meditezi. Imaginează-ți un trandafir și desfă-o petală cu petală. O să vezi că după o perioadă, mintea ta te va asculta în totalitate.


  1. Gândește ca și cum ai fi pe patul de moarte 


Știu știu, sună morbid, dar niciodată nu poți să prezici ce se va întâmpla. Foarte bine poți să te plimbi pe stradă și să fii lovit de o mașină sau să aluneci în baie și să îți spargi capul. Orice este posibil. 


Ce contează este să iei acțiune și să te comporți ca și cum azi ai murii. Pe scurt, aplică regula lui Paretto care spune că 20% din acțiunile noastre generează 80% din rezultate. 


Începe să îți folosești timpul într-un mod productiv și nu mai accepta taskuri nesemnificative. Deleghează, optimizează, schimbă, îmbunătățește și renunță. 


Fă tot ce este posibil ca la finalul zilei să nu ai regrete. After all, nu știi ce se va întâmpla în secunda următoare. 


  1. Daily Gratitude 


Nu este prima dată când spunem că, ego-ul te oprește din a îți atinge potențialul maxim. Robin Sharma a simțit și el nevoia să vorbească despre acest subiect. 


El spune că, în fiecare zi ar trebui să faci mici gesturi de bunătate și să contribui în comunitate. Of course, nu se referă să dai bani la toți cerșetori sau să îți vinzi casa pentru a dona banii. 


Este vorba de gratitude. Fii recunoscător pentru tot, bun și rău, și oferă valoare în societate. Înlocuiește gândirea dominată de ego, cu o gândire care să ia în considerare și persoanele din jurul tău. 


  1. Trăiește momentul 


Nu contează cât ești de ocupat și care îți sunt intențiile, de geaba trăiești în trecut sau în viitor, dacă nu te bucuri de prezent. În loc să te tormentezi pentru ce ai făcut ieri, mai bine te revanșezi astăzi. În loc să te gândești la ce vei face în viitor, mai bine iei acțiune acum. 


Aici este vorba de mai multe decât doar despre productivitate. Aici este vorba și despre a petrece timp cu cei dragi. Alocă-ți timp pentru ce contează și încă o dată: Bucură-te de moment. 


Acestea sunt toate sfaturile pe care le-a oferit Robin Sharma în cartea aceasta. Mie sincer mi-a plăcut foarte mult pentru că a fost ușor de citit, iar exercițiile sunt simple de implementat. 


Desigur, nu am putut să evidențiez tot din carte, așa că recomandarea mea este să mergi și să o citești, iar dacă nu ai posibilitatea, atunci începe să aplici sfaturile de mai sus. 


Ca să îți fie mai ușor, notează-le pe o hârtie și ia-le unul câte unul. O să vezi că rezultatele vor apărea cu timpul. 


Sper că ți-a plăcut acest review! Ca de obicei, dacă ai o recomandare de carte care consideri că ar trebui împărtășită cu ceilalți, spune-ne într-un email sau în comentarii. 


Să ai o zi superbă și productivă!


- Kinga


Comentarii

Postări populare