ReadU: The Lean Startup de Eric Ries

O carte recomandata tuturor antreprenorilor, care ofera idei si sfaturi utile pentru dezvoltarea unei afaceri.
Salutare tuturor! Toată lumea prezentă?? Perfect, hai să trecem direct la treabă.

Azi vom discuta despre cartea ”The Lean Startup” de Eric Ries. Este o carte despre antreprenoriat sau aș putea să zic că mai mult despre intraprenoriat, dar unele sfaturi se pot implementa și în viața de zi cu zi.


Sunt multe informații în 300+ de pagini și este destul de greu de reținut tot. Îți recomand să citești cartea aceasta dimineața, când creierul tău este mai odihnit. Seara eu aproape adormeam când o citeam și nu prea reținem informațiile.


Un citat motivational zis de catre Eric Ries, autorul cartii The Lean Startup

Cartea începe foarte bine, cu o descriere a antreprenoriatului, care pe mine m-a marcat: “Entrepreneurship require a managerial discipline to harness the entrepreneurial opportunity we have been given”. 


Practic el pasează foarte mult succesul unui start-up pe umerii managerilor. În plus, consideră că un start-up este o adunare de activități în care dorințele clienților și inovația trebuie să meargă mână în mână.


In cadrul acestei recenzii, poti sa dezcoperi cele mai importante sfaturi

Acum că ți-am oferit puțin contex, hai să vedem 5 idei super din Lean Startup:


  1. Este responsabilitatea managerilor să creeze un mediu unde ideile de inovare pot veni de la oricine și oricând, fără a fi judecat.


  1. Startup-urile ar trebui să se axeze pe învățarea prin validare de produse. Adică, să trimită în folosință un MVP (minimum viable product = un produs minim viabil) pentru a testa piața și pentru a identifica îmbunătățiri care pot fi aduse.


  1. Îți oferă și un model care te ajută să scoți cel mai mult din produsul tău: Build-Measure-Learn. Îți dezvolți un produs minim, îl dai spre folosință, testezi și măsori și apoi înveți din statistici.


  1. Prioritizează să testezi cele mai riscante idei și propuneri. Trebuie să ai un model B-M-L (cel de sus) cu cât mai puțin efort.


  1. Adaptează-te și inovează mereu. Asta este una din cele mai importante idei din carte. Dacă nu o faci, altcineva va veni și te va duce în faliment.


Esti un antreprenor la inceput de drum? Afla ce iti recomanda Eric Ries in cartea The Lean Startup.

Ideile din carte sunt foarte bune pentru a-ți face un plan pe când vei dori să devii antreprenor. Ți-o recomand cu drag, doar să te pregătești cu un pix, o foaie și o minte destul de odihnită.


Ce te învață în carte, poți să aplici și în alte părți ale vieții. De exemplu, la investiții merge cea cu Build-Measure-Learn. Investește în ceva (build), măsoară cât de bine îți merge investiția (measure) și învață din rezultat (learn). 


În concluzie, este o carte bună pentru antreprenoriat. O carte foarte complexă, care te învață multe metode pe care să te axezi când o îți începi afacerea. Mi-a plăcut cartea, doar că fiind foarte complexă și eu foarte obosită, mi-a luat mai mult să o citesc și să o înțeleg.


Atât dragilor! O seară frumoasă îți doresc și multă multă productivitate!! Te-am pupat!


- Bianca


Comentarii

Postări populare