Somnul Descifrat

Salut dragii mei! Cum mai sunteți?? Sper că toată lumea este pregătită pentru o lecție foarte importantă, numită SOMN. 

Ne petrecem ⅓ din viață dormind. Ne simțim căzuți dintr-un avion, apoi călcați de un tren, atunci când nu dormim destul.


Dar oare de ce se întâmplă toate lucrurile astea??

Somnul este unul din nevoile noastre de bază. Cea mai mare deprivare de apă este de 18 zile, cea mai mare deprivare de mâncare este 21 de zile, dar de somn e de 11 zile. Somnul este chiar mai important decât apa și mâncarea. 


Fun fact: după 16 ore treaz, ești ca și cum ai avea 0.05% alcoolemie.



De ce este atât de important somnul??

Creierul nostru, în timpul somnului, se reface. Acesta este ca un mușchi care după sală, are nevoie de odihnă pentru a se reface. Știu că sună banal, dar urmează să te surprind. Creierul nostru, într-o noapte, trece prin 4 stagii ale somnului. Partea interesantă este că, acest proces nu este ceva linear sau predictibil. Treci dintr-un stagiu în altul și apoi înapoi.



Care sunt cele 4 stagii??

  1. Awake sleep -> Poți să auzi orice în jurul tău și nu durează mult până ce ajungi într-un somn mai adânc. Apare de obicei după ce ai adormit sau când ești aproape de a te trezii.

  2. Light sleep -> Îți ocupă mai bine de 50% din somn, și la fel ca și în primul stagiu, ești foarte ușor de trezit când ești în light sleep. În plus, acesta este stagiul în care memoria și emoțiile îți sunt procesate și metabolismul se reglează.

  3. Deep sleep -> Care se mai numește somnul profund. Respirația ți se încetinește, întregul corpul se liniștește și se relaxează. Mușchii se repară și hormonii pentru creștere sunt eliberați. Ești cel mai greu de trezit, când ești în deep sleep. 

  4. REM sleep (Rapid Eye Movement) -> Apare prima oară în jurul a 90 de min, după adormire și durează 10 min. Cu cât mai multe cicluri trec, cu atât REM-ul va dura mai mult. Pe final, deep sleep se micește. Ajută la învățare și îți dezvoltă creierul spre maturitate. 


În cele 4 stagii, creierul nostru se curăță de ziua anterioară și se reface pentru ziua următoare. Lucrurile importante se păstrează, iar restul se curăță. 


Surprinzător?? Sper ca măcar asta să te motiveze să dormi. 



De câte ore de somn avem nevoie, pentru a ne reface total?? 

Între 7-9 ore. În general, dacă ai 8 ore, e perfect. 


Putem să recuperăm somnul?? 

Nu prea. De preferabil, dacă ai dormit prost într-o noapte, ar fi să recuperezi la prânz până la ora 2, dar realist e că nu prea poți să faci asta. Poți să încerci ca în următoarele zile să te pui la somn mai repede. 


Cum poți să ai un somn mai odihnitor?? 

Fă-ți un program de somn. În fiecare zi, inclusiv weekend, culcă-te și trezește-te la aceeași oră. Cam greu, știu, dar după 66 de zile îți va intra în obiceiuri. Realist vorbim, poți să mai calci strâmb, ce conteaza e să revii la obicei. 


Nu mai bea cofeină după ora 2 și încearcă să dormi într-o cameră cu temperatura sub 25 de grade celsius. Dacă lucrezi de acasă, atunci lucrează pe canapea sau la birou. Patul trebuie să fie exclusiv pentru somn. Ultimul sfat este să nu mănânci nimic greu înainte cu 2 ore de somn. 


Somnul, pentru mine este un must de când am citit cartea de la ”Despe Somn” de Matthew Walter. O carte plină cu informații utile, care te vor face să te urăști pentru toate momentele când, în loc să dormi, te-ai ocupat de altceva. 


De când am un obicei să dorm, mă simt fresh și mult mai împlinită. În plus, dau un randament de 100% la lucru și în orice. Acasă, la Oradea, nu prea pot să mă țin de programul meu de somn, e adevărat. Atât de mult sufăr! Încerc totuși să am cele 8h de somn. 


Recomandarea mea pentru tine este să prioritizezi somnul. Zicala ”Eu voi dormi doar atunci când pun mâinile pe piept” nu este chiar de urmat. Sănătatea ta se bazează pe somn. 


Spune-mi ce pași către un somn odihnitor vei implementa. 


O seară incredibilă și un somn cât mai odihnitor să ai! Te-am pupat!


- Bianca


Comentarii

Postări populare