Controlează-ți Ego-ul

Ego-ul: Ce este acesta și cum poți să îl controlezi?

Salutare! 

În ultima perioadă ți s-a spus că ești egocentric sau că te lași controlat prea mult de ego? Poate ai observat că, multe din acțiunile tale sunt bazate pe a te face să arăți mai bine? Sau chiar ai remarcat că fugi de situațiile în care ai putea fi atacat sau în care cineva ar putea să distrugă imaginea perfectă pe care ți-ai creat-o?


Oricare ar fi motivul pentru care ai decis să citești acest articol, mă bucur să te am alături. 


În zilele noastre, îmblânzirea ego-ului este o luptă continuă. Constant auzim că, trebuie să luăm controlul asupra ego-ului, ca acesta să nu dicteze fiecare acțiune și decizie. 


Totuși nu este atât de ușor să faci asta. Este un proces greu și de lungă durată, dar care aduce rezultate vizibile și care poate să îți schimbe efectiv viața. Chiar dacă drumul nu este drept, se merită să pornești și să nu te mai oprești.


Înainte de a vorbi despre sfaturi, hai să discutăm puțin despre ego.


Oamenii tind să zică despre ego că este rău, dar adevărul este că acesta are și părți bune. Află mai multe.

Ego-ul este unul dintre cele 3 părți majore ale personalității: ID-ul, Ego-ul și Super Ego-ul. Acesta se dezvoltă în jurul vârstei de 2-3 ani și urmărește să satisfacă nevoile ID-ului. În plus, are tendințe de superioritate și dominanță.


Chiar dacă în general, ego-ul este asociat cu lucruri rele, acesta poate avea și beneficii. De exemplu, fără a avea ego este puțin probabil să ajungi să ai succes. Persoanele cu ego iubesc competițiile și se concentrează constant pe a devenii mai buni. În plus, când ai un Ego sănătos, ai abilitatea să îți reglezi emoțiile cu ajutorul unei inteligențe emoționale bine dezvoltată. 


În același timp, ego-ul vine și cu dezavantaje. Lăcomia, setea constantă de succes și starea constantă de nesatisfacție sunt doar câteva dintre dezavantaje. O persoană cu un egoism nesănătos pune mereu la îndoială adevărul și crede doar ce vrea, sau doar ce este în avantajul ei. Prin urmare, acesta ajunge să își distrugă relațiile și se înconjoară cu persoane toxice. 


Cum poți observa, există plusuri și minusuri, deci egoul nu e ceva rău. Contează să îți dezvolți un nivel echilibrat de ego.


Acum că am înțeles mai bine subiectul, hai să vedem care sunt sfaturile!


Simți că ego-ul a preluat controlul? Află cum poți să îl controlezi

#1. Observă-ți acțiunile 

Urmărești cum reacționezi la un conflict, un joc. Pune-te sub situații de stres și provoacă-ți constant ego-ul pentru a vedea cum stai și unde ai putea să îmbunătățești. 


#2. Ieși din zona de confort 

De foarte multe ori, din cauza ego-ului, rămânem în zona de confort. Așa că, încearcă să ieși cât mai mult din zona de confort. Cu cât te provoci mai mult, cu atât vei putea să îți controlezi mai bine reacțiile și vei crește din ce în ce mai mult. 


#3. Cere opinia prietenilor 

Cine te cunoaște mai bine, dacă nu prietenii? Periodic, roagă-i să-ți dea un feedback la cum te-ai comportat. Întreabă-i dacă au fost unele lucruri cu care i-ai deranjat. Astfel vei putea să îți dezvolți și relația cu ei. 


#4. Fă o faptă bună 

Pentru un moment, nu te mai gândi la tine, ci uită-te la cum ai putea să ajuți pe cineva. Gândește-te cum ai putea să îi faci ziua mai frumoasă sau să îl ajuți să-și rezolve o problemă. 


Află care sunt cele mai bune metode prin care poți să îți readuci ego-ul la un nivel sănătos

#5. Evidențiază implicarea membrilor 

Nu este nimic mai rău decât să lucrezi într-o echipă, iar la final liderul sau un membru să își asume toate meritele. Când cineva întreabă cum a-ți reușit să finalizați task-ul, evidențiază efortul depus de membrii echipei. Vorbește despre ce treabă bună au făcut și ajută-i să își crească încrederea în sine. 


#6. Pune sub semnul întrebării tot ce faci 

Nu contează dacă știi sigur de ce faci ceea ce faci. De obicei nu este așa cum zici tu. Așa că, pune sub semnul întrebării tot ce faci și gândești. Du-te până la rădăcini ca să aflii motivația ascunsă. 


#7. Pune-te în locul altor persoane 

Nu te gândi doar la tine însuți. Încearcă să te pui în locul celor din jur. Ascultă-i și încearcă să înțelegi de ce acționează sub această formă. Așa o să reușești să scazi nivelul tău de ego și să îți îmbunătățești relațiile. 


#8. Privește partea bună

Viața este frumoasă, chiar dacă lucrurile nu merg cum vrei tu. Nu te uita doar la lucrurile negative, ci observă și lucrurile bune. 


#9. Acceptă loviturile 

Uneori, persoanele drage te atacă ca să-ți arate că te lași dominat de ego. Acceptă loviturile și gândește-te cum ai putea să devii mai bun. 


Așa de final, vreau să îți povestesc puțin din experiența mea. Poate că încă ai îndoieli cu privire la acest subiect. Adevărul este că, orgoliul și egoismul distrug relații. 


Într-o perioadă, eram foarte egocentrică. Tot ce făceam era cu scopul de a-mi satisface propriile dorințe și nu mă implicam atât de activ în relațiile mele. Din cauza asta, era să pierd cea mai importantă persoană pentru mine. Ne certam încontinuu, iar când ea avea nevoie de susținere, eu mă comportam ca și cum nu ar fi importante problemele ei. 


Ca norocul că a stat să mă ajute să îmi controlez ego-ul și să observ că nu este bine ceea ce fac. Altfel, cu siguranță că nu aveam relația pe care o avem astăzi. 


Încă am momente în care mă comport într-un mod toxic și îmi las elefantul să zburde, dar încerc să observ semnele și să iau măsuri. Cum am zis, este un proces îndelungat, dar care merită efortul.  


Dragul meu, draga mea, acestea este finalul articolului nostru. Nu uita să implementezi unul câte unul ideile oferite și să identifici și alte metode prin care îți poți controla ego-ul.


Să ai o zi frumoasă și cu mai puțin ego! 

- Kinga

Comentarii

Postări populare