Recenzie: ”Începe cu De Ce” de Simon Sinek | ReadU

Citește recenzia completă la cartea Start With Why de Simon Sinek

Salutare, dragule! Bine ai venit la o nouă recenzie. Astăzi avem șansa să vorbim despre o carte foarte interesantă, numită ”Începe cu De Ce” scrisă de Simon Sinek. 

Probabil că ai auzit deja de această carte sau ai avut posibilitatea să te uiți la Ted Talk-ul viral al autorului, unde acesta prezintă esența cărții. Oricare ar fi motivul pentru care ai decis să te informezi despre carte, mă bucur să te am alături. 


Anul trecut, în perioada în care ne gândeam să pornim proiectul acesta superb numit Reduvational, am decis să citesc această carte. Acum câțiva ani am citit continuarea cărții ”Find you Why” și am zis că a venit timpul să văd cum este celălalt volum scris de Simon. 


Pot să zic că cele 2 cărți sunt destul de diferite, din moment ce una dintre ele se concentrează pe metode de a identifica De ce-ul personal și cel organizațional, iar celălalt explică conceptul în sine și oferă exemple din lumea reală. 


Acum că am terminat cu introducerea, haide să vedem din ce motive ”Începe cu de ce” este una dintre cele mai bune cărți pentru antreprenori și pentru persoanele care doresc să își găsească drumul în viață. 


Află care sunt cele valoroase sfaturi ale lui Simon Sinek!

Cartea în sine se învârte în jurul unei scheme cu 3 cercuri Ce, Cum și De ce. (vezi poza de mai sus)

  • Ce - este obiectul sau produsul pe care îl realizează o firmă sau acțiunea pe care o faci tu drept angajat. 

  • Cum - se referă la modul în care este produs produsul sau serviciul sau modul în care îți realizezi tu activitatea.

  • De ce - este cel mai important element din toată schema, căci acesta se referă la motivul pentru care faci tot ceea ce faci. De ce-ul cum ar venii este misiunea și viziunea unei companii. 


Ca să înțelegi mai bine conceptele, haide să luăm un exemplu. 

Când vorbim despre Apple, probabil că te gândești la iPhone și la celelalte produse ale companiei. Acestea sunt Ce-ul Apple. Modul în care sunt realizate aceste produse constituie cum-ul companiei. În ceea ce privește De ce-ul, acesta se referă la misiunea companiei de a livra o experiență inedită prin hardware și software inovativ. 


Dacă Apple nu ar avea o misiune atât de bine definită, probabil că produsele nu ar avea așa un succes. After all, toate companiile au capacitatea de a spune ce realizează, unele dintre ele pot explica cum realizează acele produse/servicii, dar foarte puține dintre ele pot să pună în cuvinte din ce motiv fac toate aceste lucruri. 


Iar acum, haide să vedem efectele pe care le are De ce-ul: 

  • Acesta te diferențiază de ceilalți. 

  • Este unul dintre cele mai bune surse de motivație. 

  • Te ajută să realizezi lucruri mărețe, căci ai o viziune în cap cu unde vrei să ajungi în viitor. 

  • De ce-ul este scopul, cauza și credința ta. 

  • Toate companiile de succes au un De ce bine definit și se asigură că transmit zilnic acest lucru. 

  • Angajații ajung să fie mai productivi și să creadă mai mult în companie, în momentul în care sunt conștienți de motivul pentru care există acesta. 

  • Clienții nu cumpără produse, ci povestea din spatele lor. Pe scurt, companiile se diferențiază pe piață cu ajutorul De ce-ului. 

  • De ce-ul influențează direct succesul unei companii și al unei persoane. 


Ai rămas șocat, nu? Cine ar fi zis că acest element este atât de important în viața personală și cea profesională…. 


Pe mine personal m-a șocat cartea, căci n-aș fi crezut că atât de multe lucruri depind de o simplă propoziție. Cartea în sine a fost ușor de citit și prezintă foarte bine ideile lui Simon. Pe la final am avut impresia că unele lucruri deja se repetă și sincer cred că ar fi putut să fie puțin mai scurtă. 


În principiu, ”Începe cu De Ce” de Simon Sinek este o lectură plăcută și inspirațională, care uneori reușește să te șocheze și care te poate ajuta să găsești motivația ta ascunsă. 


În cartea sa, Începe cu De Ce, Simon Sinek oferă cele mai bune sfaturi antreprenorilor.

În ceea ce privește definirea De ce-ului, o să dedic recenzia ”Găsește-ți De Ce-ul” pentru acest subiect. Totuși, înainte de încheiere o să te las cu câteva citate care consider că sunt o motivație bună pentru a citi această carte: 

  • ”Găsirea De Ce-ului este un proces de descoperire, nu de invenție.”

  • ”Este o diferență majoră între a alerga cu toată inima și cu ochii închiși și între a alerga cu toată inima și cu ochii larg deschiși.”

  • ”Un simbol nu poate avea nicio semnificație profundă până când nu știm De Ce există în termeni mai mari decât simpla identificare a companiei.”

  • ”For a WHY to have the power to move people it must not only be clear, it must be amplified to reach enough people to tip the scale.”

  • ”Carisma nu are nicio legătură cu energia, căci acesta vine din claritatea De Ce-ului.”

  • ”Indiferent de ce facem în viața aceasta, De ce-ul nostru, scopul, credința și cauza noastră nu se schimbă niciodată.”


Citește articolul complet și descoperă părerea noastră despre această carte

Dragul meu, draga mea, sper ca această recenzie să te ajute să îți faci o idee despre carte. Încă o dată, îți recomand să citești cartea și să pui în practică ideile lui Simon. O să vezi că diferența este una majoră. 


Până data viitoare, 

Kinga


Comentarii

Postări populare