La cafea cu un student: Asistență Medicală Generală

Dacă vrei să devii asistent medical sau te atrage domeniul acesta, articolul nostru La cafea cu un student este fix ceea ce cauti

Salutare dragul meu! Bine ai venit la noul episod din seria”La cafea cu un student”. 

Astăzi o avem alături de noi pe Heriet, studentă în anul 4 la Asistență Medicală Generală. Ea a fost îndeajuns de drăguță să ne răspundă la câteva întrebări cu privire la experiența ei la această specializare. 


Așa că, fără să o lungim foarte mult, scoate o foaie de hârtie, umple-ți paharul cu apă și fii pregătit să absorbi informațiile!


  1. Care au fost așteptările tale și care a fost realitatea?


Pentru început, aș vrea să spun că așteptările mele erau cam la fel ca al oricărui student în anul 1, adică mă așteptam să fie un program stabil la facultate după care timp liber și distracție. În schimb realitatea a fost un pic mai diferită. Programul unui student la asistență medicală poate fi numit oricum, numai stabil nu 🙂. 


Pe scurt, profesorii stabilesc dacă vei merge la spital mâine, vei sta la o sală de curs din incinta facultății sau nu vei veni deloc. În general această decizie se ia ori la ora 22:00 - 23:00, ori cu o oră înainte de cursul respectiv.

 

În schimb, legat de cursuri în sine, m-am așteptat să aprofundăm lucrurile deja învățate la liceu și cam așa a și fost. Pe lângă asta, am avut așteptări mult mai mari legat de practica în sine, ceea ce a fost un pic dezamăgitor când am realizat că nu se prea face practică.



  1. Cum sunt profesorii și materiile?


Profesorii, cum am menționat mai sus, sunt foarte, să zicem, flexibili, în privința programului. Majoritatea dintre aceștia sunt medici, ceea ce înseamnă că trebuie să ții mereu cont ca student de faptul că profesorul cel mai probabil vine de la spital de la gardă să predea, sau e chiar acolo și va trebui să te deplasezi tu la el pentru a putea participa la curs. 


Materiile sunt mai interesante decât îți poți imagina. Sunt multe lucruri noi de învățat la fiecare materie, care poate pe moment nu par importante. Totuși, îți spun sigur că sunt, și că toate materiile (chiar și alea inutile și ciudate) se leagă între ele, și e foarte important să ții cont de asta dacă îți dorești să frecventezi specializarea asta.


Ca exemple de materii, ar fi bine să știi că vei avea și cursuri de: nursing, biologie celulară, anatomie, urgențe, ortopedie, pediatrie, gastroenterologie, promovarea sănătății, bioetică, histologie, istoria medicinei și multe altele ramuri pe care le găsești ca denumiri ale secțiilor din spital.


  1. Cum poți să știi că ești potrivit pentru această Facultate? (trăsături importante)


În primul rând, ești potrivit pentru ceea ce îți dorești să fii potrivit, deci nu te descuraja dacă lucrurile nu merg chiar perfect din prima, sau dacă materiile par foarte pompoase și imposibile de reținut. 


Totuși, pentru a deveni asistentă medicală, consider că e destul de important să regăsești și să scoți în evidență următoarele:

să fii mereu receptiv la lucruri noi

să îți dai silința să înveți chiar dacă pare mult

să nu îți fie frică/scârbă de anumite proceduri medicale precum recoltatul sângelui etc.

să fii răbdător și mereu dispus să asculți povestea fiecărui pacient

să fii empatic

să fii dispus să ajuți indiferent de circumstanțe

să ai un spirit bun de observație 



  1. Tips & tricks

Profită la maximum de anii de studenție căci nu știi niciodată când vei fi nevoit să te adaptezi unor condiții nefavorabile.

Petrece mult timp cu colegii, socializează, și distrează-te cât mai mult. Aceștia sunt cei mai frumoși ani ai tăi, profită de ei căci după te așteaptă o grămadă de responsabilități.

Învață din timp pentru examene, știu că pare inutil că oricum uiți, dar nu este așa. E suficient să citești materia încă odată după ce te-ai întors acasă de la cursuri, și să îți stabilești un interval cu cât timp înainte de examen vrei să înveți mai serios. Recomandarea mea e cam 5-6 zile înainte de examenul respectiv, ia-ți timpul necesar procesării informațiilor că sunt muuuulte în acest domeniu.

Participă la voluntariate în cadrul facultății. Sunt cam în fiecare oraș asociații ale studenților la medicină, unde poți învăța o grămadă de lucruri noi și utile, majoritatea oferindu-ți și diplomă pentru anumite skill-uri însușite. În plus asociațiile se și distrează, deci ai ocazia să legi prietenii și cu studenți de la alte specializări și să faceți schimb de experiențe.

Profită de programul Erasmus. Este cea mai bună oportunitate de a călători cu bani puțini și de a acumula informații despre cum funcționează sistemul medical în alte țări.



  1. Cum stă treaba cu admiterea?

Admiterea este diferă de la o facultate la alta. La unele vei da admitere din biologie sau chimie la alegerele, la altele va trebui să treci prin amândouă în mod obligatoriu. 


Cert este că pentru admitere va trebui să înveți din timp, iar dacă alegi o facultate unde vei da din ambele materii admitere, te rog, ține cont că nu este suficient să mergi la ore în particular cu câteva luni înainte. Vei fi nevoit să începi cel puțin cu un an înainte pregătirile, și dacă vrei note mari și la bac, o să fie nevoie de multă muncă. 


În general admiterile se bazează pe grile, deci fii pregătit pentru ele, și exersează-ți atenția și răbdarea. Este foarte important să citești mereu de cel puțin două ori întrebarea și să te asiguri că ai înțeles corect ce ți se cere, de cele mai multe ori aceste întrebări sunt destul de complicate, mai ales dacă ai ceva de genu : "selectați toate afirmațiile corecte despre...,  cu excepția". 


Pe scurt, citește până la capăt întrebările, și asigură-te că ai înțeles ce ți se cere pentru că este extrem de ușor să greșești.

 

Mai multe informații despre admiterea în sine vei putea afla de pe site-ul facultății unde vei dori să studiezi, acolo vei găsi exact materia pe care trebuie să o știi, modul de examinare și multe alte detalii mărunte despre dosarul pe care va trebui să-l depui. 

 

În final, vreau să îți urez multă baftă la admitere și la examene, și sper din suflet că am putut să îți fiu de folos și că am reușit să răspuns la câteva întrebări la care mi-ar fi plăcut și mie la rândul meu să primesc răspunsuri la începutul carierei mele.


- Heriet


Comentarii

Postări populare