La cafea cu un student: Facultatea de Sociologie și Asistență Socială

Saluut și bine te-am regăsit la un nou articol din seria ”La cafea cu un student”. Azi vom avea un inside look la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Vreau să îi mulțumesc studentei de la Universitatea Babeș-Bolyai, specializarea Asistență Socială, care a răspuns atât de clar la toate întrebările noastre.


Fără a o mai lungi, hai să aflăm cum e să studiezi la această facultate.


Pot începe povestind despre cât de subestimată este această facultate. 

Nu mulți știu cu ce se mănâncă, deseori când spun că voi deveni în curând asistent social oamenii mă privesc confuzi, nedumeriți și mă întreabă „Asistent social? Ăla ce face, fură copii?”


Pare scos din filme, dar vă asigur că nu exagerez. România nu înțelege importanța unei astfel de meserii, unui astfel de specialist. Dar haideți să o luăm cu începutul. 


Cum intri la această facultate?

Simplu. 

Notă decentă la bac și o scrisoare motivațională. Dacă ai, diplomele de voluntariat te ajută să câștigi câteva puncte în plus, dar de obicei intră toată lumea (pe parcurs se lasă mulți, dar asta e altă poveste).


De ce am ales asistența socială?

Am să vă ofer un răspuns banal, cel pe care l-am oferit și în primul an de facultate: îmi place să lucrez cu oamenii. Pe parcurs am învățat ce înseamnă cu adevărat să lucrez cu ei și sunt de părere că nu există o meserie mai grea. 


Deci dacă pornești și tu cu ideea ”îmi place să lucrez cu oamenii”, să știi că trebuie să te apuci serios de treabă. Dacă nu ești pasionat de asta, dacă nu ai tragere de inimă, poți face mai mult rău decât bine.

 


Ce este asistența socială? 

Aș putea să vă ofer zeci de definiții exhaustive învățate pe parcursul celor trei ani, dar prefer să nu vă plictisesc și să vă spun că asistența socială este munca pentru oameni făcută alături de oameni


Veți auzi deseori un cuvânt magic din partea profesorilor: Empatia. Fără aceasta, fără capacitatea de a empatiza cu oamenii din jurul tău, nu vei face prea multe în cadrul acestei facultăți sau ca viitor asistent social. Răbdarea, capacitatea de a trece peste aparențe...ei bine, astea le mai poți exersa, dar fără empatie n-ai cum.

 

Ce se învață la asistență socială? 

De toate. 

Asistența socială este interdisciplinară. Adică în cadrul facultății o să abordezi diferite științe sociale precum: filozofia, istoria, știința, politica, jurisprudența, economia, sociologia, psihologia, pedagogia, medicina și lista poate continua. Este o meserie completă, asistenții sociali sunt de fapt cei care fac rotițele să se învârtă. 


Dacă te gândești să alegi asistența socială deoarece consideri că este mai ușor decât la psihologie, te invit să te mai gândești de două ori. Faci psihologie aproape în fiecare semestru. 



Cum sunt profesorii la asistență socială? 

De toate felurile. 

O să ai parte de profesori care empatizează cu studenții, care o să te facă să iubești chiar și cele mai odioase materii și doctoranzi mișto care abia așteaptă să iasă la o cafea cu tine. 

O să ai parte de profesori și practicieni extraordinari care pot împărtăși cu tine secretele meseriei și să te pregătească cu adevărat pentru ce urmează. 


Sunt și uscături, unele mai mari, altele mai mici, care într-adevăr reușesc să strice armonia. Dar nu dispera, poți să alegi să nu faci opționalele cu ei. Uscăturile nu mi-au plăcut și mi-au mâncat câțiva ani din viață într-un semestru, dar na, am reușit să le fac față. Dacă crezi că ești mai sensibil, să te gândești de două ori înainte. 

   

Dar ca să nu te demoralizez, îți pot spune că avem o secretară foarte de treabă, ne ține mereu partea, e disponibilă și ne ajută cu orice prostie. 


Cum sunt examenele? 

Depinde. 

Sunt semestre și semestre. Materia nu pot spune că e puțină, mai ales dacă mai faci și un modul psihopedagogic pe lângă. Dar dacă mergi la seminarii și faci temele poți trece examenul. Nota depinde de tine, mie mi-a prins bine bursa, așa că mai bine înveți pe parcurs măcar un pic. 

   

Menționez că ai de făcut aproape în fiecare semestru și vară practică profesională. Pe scurt, să te gândești bine dacă îți place să faci voluntariat. 


Așteptările mele? 

Pot spune că am avut multe așteptări și că am rămas cu câteva dintre ele. Nu este deloc perfect, dar oportunitățile de dezvoltare și colectivul fain compensează micile dezamăgiri. 


Cum a fost primul an de facultate? 

Cel mai frumos an. 

Probabil sentimentul de noutate și de aventură abia începută m-au făcut să iubesc primul an de facultate. Am avut parte de profi care ne-au ajutat să ne acomodăm și am și avut norocul să fac fizic, măcar o perioadă scurtă de timp. 


Cea mai mare provocare?

Dezorganizarea generală.

Facultatea în sine nu este prea organizată, este și relativ nouă și există câteva probleme logistice și de comunicare. Deseori o să ai parte de zeci de răspunsuri diferite care mai mult o să te încurce. Informații confuze și nu tot timpul adevărate și contradicții multe când vine vorba de materiile pe care le înveți. Dar dacă ești o persoană organizată, care nu lasă totul pe ultima sută de metri, cred că te poți descurca. 


Sfat de urmat

Dacă îți e greu să accepți tot ce este diferit, tot ce nu se încadrează în constructele sociale ale societății, te rog din suflet să te gândești de două ori înainte de a alege o astfel de facultate. În cadrul acestei facultăți înveți să accepți, să iubești și să respecți toate categoriile de persoane. Ca și asistent social trebuie să promovezi schimbarea și dezvoltarea socială, coeziunea socială și sprijinirea oamenilor, făcând abstracție de sex, rasă, religie, orientare sexuală, credințe etc. 


În finalul acestui articol, sper că am reușit să îți răspundem la majoritatea întrebărilor. Dacă încă ai neclarități, nu ezita să ne scrii pe instagram (@reduvational) sau pe email (reduvational@gmail.com).


Zi faină în continuare!

~Oana~


Comentarii

Postări populare