La Cafea cu un Student: Universitatea Tehnică

Daca vrei sa aplici la o universitate tehnica, acest articol este perfect pentru tine!

Salutare! Sper că ai avut o zi bună până acum. Azi ne continuăm seria La cafea cu un Student și o să vă vorbesc despre UTCN.

Înainte să încep să îți dau detalii, trebuie să menționez că în acest articol o să vorbesc despre Universitatea Tehnică din Cluj Napoca în mare. Informațiile pot să difere de la facultate la facultate. UTCN are în cadrul său 9 facultăți, iar experiența ta ca și student o să fie diferită în funcție de facultatea aleasă.


Cele 9 facultăți sunt:

  • Facultatea de Arhitectură și Urbanism

  • Facultatea de Automatică și Calculatoare

  • Facultatea de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică

  • Facultatea de Construcții

  • Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației

  • Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului

  • Facultatea de Inginerie a Instalațiilor

  • Facultatea de Inginerie Electrică

  • Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției


Poate citești acest articol deoarece ești viitor student și UTCN e pe lista ta, sau poate că îți dorești pur și simplu să afli cât mai multe informații despre toate opțiunile posibile. Oricare ar fi situația ta, sper să îți răspund azi la orice întrebare ai putea avea. 


Vorba aia, să începem cu începutul: Admiterea. 


Cerințele de pregătire pentru admitere sunt diferite pentru fiecare facultate în parte. Pentru unele, admiterea se face doar pe bază de dosar, iar la altele se dă și un concurs. Dacă vorbești cu studenți ai universității și îi întrebi de admitere, o să-ți spună că la UTCN se intră greu, iar facultatea se termină și mai greu.


Află cum este viața la Poli, vorbind cu o studentă la inginerie!


Dacă îți place matematica sau fizica, informatica, etc. e posibil ca UTCN să fie locul pentru tine, până la urmă știi și tu că “la Poli, primii 7 ani sunt grei, până ajungi în anul 3”. Lăsând gluma la o parte, dacă ai o pasiune pentru acest domeniu, șansele tale de reușită o să fie mult mai ridicate.


Bun, acum că ai trecut cu bine de admitere și ai intrat la facultatea dorită, urmează primul tău test din poziția de student - citirea și înțelegerea orarului. Dacă nu înțelegi nici măcar ce ore ai, nu te panica. Nu ești singurul. Roagă un prieten dintr-un an mai mare să te ajute, sau scrie pe grupul de WhatsApp. O să înțelegi până la urmă, deci calmează-te. 


Cursurile tale nu o să fie tocmai drăguțe, iar profesorii o să considere că tu ai deja anumite cunoștințe. Trebuie să știi cum să înveți singur și cum să îți cauți tu informația, dar ai norocul de a trăi în era internetului. Așa că, pentru nelămuririle tale există cu siguranță un videoclip pe YouTube făcut de un indian care îți explică materia.


O să ai multe laboratoare, lucrări practice și teme. Prezența e obligatorie la majoritatea laboratoarelor și a seminariilor, deci încearcă să mergi la acestea ca să nu rămâi complet pe lângă. Cursurile nu sunt obligatorii, dar sunt profesori care țin cont dacă participi la curs și îți dau un punctaj în plus în sesiune, sau sunt mai indulgenți la corectare. 


Dacă tot am adus profesorii în discuție, presupun că e rândul lor să fie analizați. La fel ca la restul universităților, o să întâlnești toate tipologiile de profesori. De la profa care e în pensie și refuză să plece, până la proful tinerel care pare destul de chill, dar te arde în sesiune. La acest capitol există posibilități și combinații infinite.


Dacă te-am speriat puțin cu ceea ce am spus până acum, iar tu poate te gândești că nu se merită să te chinui atât, keep on reading. Am ajuns la partea în care îți zic de ce se merită să alegi UTCN și să-ți petreci timpul liber încercând să înțelegi cum mai exact se rezolvă o problemă complexă de fizică. 


Potrivit unui articol făcut de către Transilvania Reporter, peste 80% din absolvenții UTCN își găsesc un job în domeniu. Adevărul e că, dacă reușești să termini Poli, o să ai numeroase oportunități în carieră. O să îți fie mai ușor să-ți găsești și un internship pe parcursul facultății, dacă dorești să faci asta. 


Cererea de ingineri pe piață este mai mare decât oferta, deci o să ai posibilitatea de a avea un job bine plătit în viitor. Este mult de muncă, iar în sesiune poate că o să vrei să te lași de facultate de mai multe ori. Nu uita că în final, toate încercările prin care treci te ajută să ai jobul dorit de tine.


Poate că prin acest articol te-am convins că UTCN e pentru tine, sau poate te-am convins că nu e ceea ce îți dorești. Indiferent de concluzia la care ai ajuns, eu îți doresc multă baftă și sper că o să faci alegerea potrivită pentru tine. 


Dacă vrei să afli informații și despre alte facultăți / universități, verifică blogul nostru. Este posibil să avem deja un articol legat de facultatea dorită de tine.


Îți doresc în continuare o zi superbă și productivă!

- Lavinia

Comentarii

Postări populare