ReadU: ”Gândire rapidă, gândire lentă” de Daniel Kahneman

Salutare, dragul meu! Astăzi continuăm cu o nouă recenzie. 


Dacă ești o persoană pasionată de dezvoltare personală sau psihologie, cu siguranță ai auzit de cartea ”Gândire rapidă, gândire lentă” de Daniel Kahneman. Aceasta este una dintre cele mai recomandate cărți de către oamenii prosperi, descifrând ceea ce Kahneman numește Sistemul 1 și Sistemul 2. 


Cartea în sine este interesantă, destul de tehnică pot să spun. Fiecare teorie este susținută de nenumărate studii și statistici, statistici care pe mine deja pe la final mă enervau căci nu sunt o persoană analitică. Totuși, ca să ajute persoanele ca mine, Kahneman a decis ca la finalul fiecărui capitol să facă un mic rezumat al teoriilor pe care a prezentat-o. 


Fără să o lungim foarte mult, haide să vedem despre ce este vorba mai exact!


Cum am menționat la început, autorul vorbește despre Sistemul 1 și Sistemul 2, care pentru ascultătorii podcastului Mind Architect poate fi mai ușor de recunoscut drept Elefant și Călăreț. 


Sistemul 1 este partea ”rapidă” al creierului, care acționează pe bază de impulsuri și merge pe instincte. Acesta este stimulat de exemplu dacă te aflii în pericol și se ocupă și de lucruri pe care le faci zilnic, cum ar fi să te trezești și să mergi direct să te speli pe dinți. 


Prin urmare, Sistemului 1 (Gândirea rapidă): 

  • Se ocupă de deciziile zilnice, minuscule 

  • Este mereu alert cu privire la pericolele care pot apărea 

  • Acționează pe bază de impulsuri 

  • Este irațional

  • Generează emoții și sentimente 

  • Poate fi îndemnat de sistemul 2 să realizeze anumite activități, dacă acestea devin regulate 

  • Se concentrează strict pe ceea ce știe, nu neapărat pe imaginea în ansamblu 

  • Este rapid și predispus la a comite greșeli 

  • Funcționează în mod automat


Pe partea cealaltă găsim sistemul 2, adică gândirea lentă. Acest sistem este fix opusul celui prezentat anterior, din moment ce este descris de raționalitate și de abilitatea de a analiza probleme complexe. Chiar dacă funcționează mai greu, cel mai bine este să apelezi la acest sistem în momentul în care este nevoie să iei o decizie dificilă, te aflii la un examen sau un prieten are nevoie de ajutor. 


Gandirea rapida - din ce motiv actionam in modul in care il facem

Ca să îți faci o idee mai bună, Sistemul 2 (gândirea lentă):

  • Este mai greu de activat și necesită să te calmezi 

  • Nu acționează pe bază de impulsuri 

  • Iubește să analizeze situațiile și să rezolve probleme complexe 

  • Îți spune clar și frumos dacă urmează să faci o greșeală incredibilă ascultând sistemul 1

  • Este de încredere 

  • Poate să consume mai multă energie


Din câte poți observa, ambele sistem au părți bune și părți rele. De exemplu, primul se asigură că ești în viață și că nu vei muri călcat de o mașină, dar reușește să îți distrugă relațiile căci nu este rațional. În ceea ce privește gândirea lentă, aceasta te ajută să găsești soluții chiar și la cele mai groaznice probleme, dar poate să te facă să te simți epuizat mental și este mai greu de activat. 


Acum poate că te întrebi: ”Vai, dar de ce avem sistemul 1??? Ar trebui să fiu în sistemul 2 constant?”. Adevărul este că, ambele dintre ele au rolul lor și cel mai bine este să le combini. Nu este deloc sănătos sau mai bine zis benefic, să fii toată ziua în doar una dintre sisteme. 



Acum că ai înțeles ideea principală din carte, haide să trecem la câteva teorii și sfaturi care pe mine personal m-au șocat. 

  • Primul răspuns pe care îl ai în momentul în care ești nevoit să rezolvi o problemă sau ți se adresează o întrebare, în cele mai multe cazuri este greșit. 

Din ce motiv? Căci primul răspuns este generat de către Sistemul 1, care iubește să apeleze la scurtături. 


  • Ajungem să asociem lucruri care nu au neapărat o legătură.

Dacă te gândești la o lămâie, probabil îți vine în cap culoarea galbenă, un lucru normal. Acest gând este rezultatul asocierii dintre lămâie cu culoarea. Toate bune și frumoase, până în momentul în care încep să apară asocierile la comportament și la reacții. 


De exemplu, veteranii de după război asociază majoritatea sunetelor tari cu cele a bombelor și a pistoalelor, motiv pentru care ajung să creadă că se află în pericol. 


  • Tragem concluzii pe baza a strict ceea ce vedem. 

Încă o dată, sistemul 1 iubește să economisească energie, motiv pentru care tindem să ne uităm doar la ce este în fața noastră și nu ne informăm mai bine. 


  • Avem încredere mai mare în numerele mici, decât în cele mari. 

Well, acest lucru nici nu este atât de surprinzător din momentul ce am zis că gândirea rapidă iubește să economisească energie. Prin urmare, acesta nu este atras să facă studii încât să înțeleagă mai bine situația și are încredere mai mare în studii care urmăresc un grup restrâns de persoane. 


  • Oboseala și stresul sunt cel mai mare dușman al Sistemului 2.

Cele mai iraționale decizii le luăm când suntem stresați sau obosiți. Din ce motiv? Căci sistemul 2 abia poate fi activat, iar sistemul 1 se bucură de libertate. 


  • Reprezentativitate și probabilitate 

Stereotipurile ne distrug capacitatea de a gândi rațional, căci tragem concluzii pripite pe baza unor standarde definite de către societate. De exemplu, dacă vezi o persoană tatuată și îmbrăcată în negru, o să îți fie greu să crezi că este medic sau avocat, căci capul tău te duce la gândul că ai de-a face cu un gangster. 


Cam așa funcționează reprezentativitatea. 


Dragul meu, draga mea, acestea sunt doar câteva idei din cartea incredibilă a lui Daniel Kahneman, ”Gândire rapidă, gândire lentă”. Recomandarea mea, ca de fiecare dată, este să citești cartea și să încerci să scoți cât mai multe idei care să te ajute în viața și în cariera ta. 


Până data viitoare, dacă ai dat peste o carte faină, nu uita să o împarți cu noi.


Kinga

Comentarii

Postări populare