ReadU: ”Dopamina” de Daniel Z. Lieberman & Michael E. Long

Hello-hello drag cititor!

Bine te-am regăsit pe Redu. Sper că ești bine și totul e în regulă cu tine.

Azi vin cu o recenzie de carte, și sper să-ți placă. Este vorba despre ”Dopamina” de Daniel Z. Lieberman și Michael E. Long. Este o lectură captivantă, care ne explică cum o singură moleculă din creierul nostru controlează lucruri în viața noastră, cum ar fi iubirea, creativitatea și totodată ne prezintă atât puterea, cât și pericolele dopaminei.

Sigur ai observat și tu că uneori ești obsedat de anumite lucruri pe care ți le dorești. Totuși, când le primești parcă îți pierzi interesul. Poate ai observat și faptul că iubirea se poate transforma repede de la pasiune la indiferență, sau că dependența pare logică pentru o persoană dependentă. Well răspunsul se află într-o substanță chimică din creierul nostru, și anume dopamina.

Ea a fost descoperită în creier în 1957 de Kathleen Montagu, într-un laborator din apropierea Londrei. Cu toate că 0,0005% din celulele creierului produc dopamină, acestea par să aibă o influență disproporționată asupra comportamentului.

Prima dată dopamina a fost numită ”molecula plăcerii”, dar după multe experimente au descoperit faptul că dopamina nu are nicio legătură cu plăcerea. Dopamina este stârnită de orice îți oferă noutate, fie ea o persoană, sau o cafenea nouă sau orice altceva nou care reușește să-ți stârnească curiozitatea. Această noutate însă nu durează la nesfârșit, și odată ce un lucru se transformă în ceva obișnuit, de zi cu zi, dopamina își pierde efectul.

Cartea are șapte capitole, înafară de introducere și bibliografie. Îți voi prezenta pe scurt fiecare capitol și apoi, îți voi oferi 1-2 idei mai importante. Scopul meu este să te ajut să îți faci o idee despre carte.

1.Iubirea:
Știai că spațiul tău se desparte în două categorii? Unul peripersonal și unul extrapersonal. Pe scurt, cel îndepărtat și cel apropiat.

Creierul funcționează diferit în cele două spații. Atunci când el intră în spațiul extrapersonal, există o substanță ce exercită asupra lui un control mai mare decât toate celelalte. Aceasta este dopamina. Rolul ei este maximizarea resurselor care ne vor fi accesibile în viitor sau căutarea unor lucruri mai bune.

Astfel, orice relațiile pe termen lung este transformată din experiență extraporsonală, un lucru extern, într-unul peripersonal, adică care este personal, de care avem grijă și consumăm multă energie pentru a fi totul perfect.

Pentru că atunci când ceva, inclusiv iubirea, devine familiară, entuziasmul începe să dispară, iar atenția noastră este atrasă de alte lucruri.

Și aici intervin A&A-ruile, adică moleculele ”Aici & acum”, ele incluzând serotonina, endorfina, oxitocina și un grup de molecule numite endocanabinoide. Ele au rolul de a ajuta la funcționarea relației, după ce dopamina își pierde efectul.


2.Drogurile:
Cred că știi și tu ce sunt drogurile, nu trebuie să-ți explic. Totuși știai și faptul că drogurile lovesc circuitul dorinței, declanșând o reacție chimică intensă, incomparabilă cu alt comportament?

Oare știi și de ce consumatorii de droguri nu se lasă de ele? Pentru că le alină suferința. Dependența apare prin cultivarea chimică a dorinței. Sentimentul de dorință devine copleșitor, și nu contează, dacă obiectul dorit ne face bine sau nu.

Normal, dependența nu este semnul unui caracter slab. Ea impulsionează dopamina prea mult și prea tare.


3.Dominația:
Știai că dominația înseamnă să cooperezi cu oamenii? Se pot observa două feluri de relații și anume, agentica, care reprezintă tipul de relație când vrei să domini pe cineva, și afiliativă, care reprezintă tipul de relație în care plăcerea se găsește în interacțiune.

Persoanele agentice tiind să fie persoane reci și distante. Acestora le pasă de cum să domine pentru a avea ce-și doresc cât mai repede, exact ca și dopamina. În contrast, persoanele afiliative sunt persoane călduroase, afectuoase care te încarcă cu energie și apelează la alte persoane pentru ajutor.

Însă în cele mai multe cazuri relațiile sunt mixte, adică au atât elemente afiliative, cât și agentice.



4.Creativitatea și nebunia:
Ai auzit și tu expresia că geniul și nebunia merg împreună? Well, aici este puțin adevăr, deoarece aceste două extreme ale activității creierului depind de dopamină. Din această cauză cele două sunt mult mai aproape una de cealaltă, decât de modul obișnuit de funcționare al creierului.

Diferența dintre cele două este că mintea creatoare este cea mai puternică forță de pe pământ, pe când nebunia este exact opusul. Ea este imaginea unui creier care se luptă chiar și cu cele mai mici activități de zi cu zi.

5.Politica:
După un studiu, se poate spune că, persoanele dopaminergice au tendința de a susține politicile liberale. Știi de ce?

Liberalii au tendința de a se referii la ei înșiși ca fiind niște oameni progresiști, adică sunt în continuă îmbunătățire. Ei sunt idealiști care folosesc dopamina pentru a-și imagina o lume mai bună decât cea în care trăim.


De ce?
”Pentru că progresismul este o săgeată care arată înainte.”

6.Progresul:
În urma unor experimente, oamenii de știință au descoperit la șoareci faptul că medicamentele care sporesc dopamina, dezvoltă și comportamentul explorator.

La oameni studiul s-a concentrat asupra  genei care spune organismului cum să fabrice receptorul de dopamină (D4). Rolul unui receptor este de a aștepta apariția unui receptor de dopamină și de a se lega de ea.

Genele vin în diferite varietăți, numite alele. Acestea reprezintă variații ușoare în codificarea genelor, care dau oamenilor anumite caracteristici. Ei bine, s-a descoperit faptul că oamenii care au o formă mai lungă de DRD4, cum ar fi alela 7R, sunt mult mai înclinați să-și asume riscuri.

7.Armonia:
Acest capitol se referă la găsirea echilibrului dintre dopamină și A&A-uri. Acestea au evoluat pentru a acționa împreună deși adeseori acționează în opoziție. Toate acestea, ajută la menținerea echilibrului.

Prea multă dopamină ar putea duce la o suferință productivă, iar prea mult A&A poate să ducă la o indolență fericită.

Well, acestea sunt doar câteva idei scoase din capitolele cărții, pentru a-ți oferii o idee cum este cartea. Sper că aceste lucruri au reușit să aducă noutate și pentru tine, și astfel ai învățat și lucruri noi.

Recomandarea mea ar fi să citești întreaga carte. Oferă foarte multe informații care te-ar putea ajuta să înțelegi în unele situații de ce alegi să acționezi într-un anumit mod sau  ce te convinge să acționezi așa.

Până data viitoare, multe îmbrățișări.
-Vivi 

Comentarii

Postări populare