News in Business Ep. 5 | Cele mai importante știri din lume

Salutare, dragii mei și bine ați venit la episodul nr 5 din seria News in Business & Economics! De data aceasta schimbăm puțin lucrurile, fiindcă Bianca este plecată în training, iar eu am decis să preiau acest articol până ce se întoarce. 

Nu îți face griji, nu va trebui să mă suporți prea mult timp la genul acesta de articole, dar mai prinde bine să schimbăm din când în când. Chiar abia așteptam să mă apuc de acest articol, doar că am și o mică anxietate că nu va fi la fel de bun ca restul episoadelor. 


Totuși, eu zic să avem o atitudine mai optimistă și să începem cu discuțiile mai serioase. 


Dacă tot am zis să fim pozitivi, eu zic să începem cu o știre care pe mine personal mă încântă mult. Începând cu anul viitor, impozitarea câștigurilor la bursă devine mai simplă. Cum adică? De anul viitor, investitorii vor trebui să plătească 1% impozit pentru acțiunile mai vechi de 1 an și 3% pentru cele deținute de mai puțin de un an. De asemenea, aceste impozite vor fi reținute, calculate și declarate de intermediarii și administratorii fondurilor. Astfel, investitorii vor avea o treabă mult mai ușoară și s-ar putea ca mai multe persoane să își dorească să învețe să investească. 


Continuăm pe o notă pozitivă, căci primarul municipiului Oradea a anunțat o investiție semnificativă în dezvoltarea mediului business în oraș. În urma mai multor discuții avute cu compania germană STIHL, au agreat la o investiție în valoare de 125 de milioane de euro în parcul industrial Eurobusiness 1. Felicitări pentru această colaborare și să sperăm că va fi una de succes! 



De multe ori auzim cum oamenii se plâng de drumurile noastre, nu că nu ar avea un motiv pentru asta. Institutul Național de Statistică a publicat mai multe date și studii, printre care se numără unul care studiază drumurile din cadrul țării noastre. Din studiul respectiv reiese faptul că sunt doar 931 km de autostradă, iar mai mult de 8300 km sunt drum de pământ, niște numere care ne pun pe gânduri…. Oare când o să ajungem să avem 8300 km de autostradă și 931 km de drum de pământ? Cu siguranță nu în viitorul apropiat.. 


Criza își arată efectele asupra domeniul aviațiilor. Chiar dacă după ridicarea restricțiilor, cererea pentru zboruri a crescut semnificativ, companiile au fost nevoite să anuleze mai multe zboruri din cauza lipsei de personal. De exemplu, British Airways a decis să elimine 10.300 de rute pe distanțe scurte și a anulat mai mult de 30.000 de zboruri. 


Trecând la o altă știre, timp de 3 luni, statul va încerca să scadă efectele negative asupra pieței de carburanți, oferind o compensare de 50 de bani pe litrul de carburant. Să sperăm că la finalul celor 3 luni, nu vor fi cozi uriașe la benzinării și că poporul nu o să mai umple saci de menaj cu benzină. 


Trecem la o veste mai tristă. Un studiu arată că 7 din 10 aparate RMN se află la spitalele private, iar așteptarea pentru realizarea unui RMN decontat de către stat poate să dureze mai multe luni. Acum întrebarea ar fi, ce ar trebui să facă un om care are nevoie de un RMN urgent și nu are banii necesari să plătească la o clinică privată? Așteaptă și moare? 


Ca să schimbăm puțin mood-ul, primăria din Cluj-Napoca a anunțat că va realiza un hub educațional în cartieru Borhanci. Acest hub va dispune de creșă, grădiniță, gimnaziu, liceu, bază sportivă, bazin olimpic de înot și pădure-parc. Bravo, Cluj! Să sperăm că vom vedea din ce în ce mai multe știri de genul acesta și că restul municipiilor vor începe și ele finanțări de genul acesta. 



Dacă tot am vorbit de educație, un studiu arată că 85,5% din veniturile românilor merg pe cheltuieli și abia 0,2% sunt destinate investițiilor, fapt care dă dovadă de o educație financiară minimă. 


Rămânem în continuare în zona stilului de viață și a mentalității românilor. Pe baza unui sondaj realizat de către cei de la Best Jobs, reiese că mai mult de 70% din români au adoptat obiceiuri proaste în perioada pandemiei și că marea majoritate din aceștia încep să ia măsuri odată cu ridicarea restricțiilor. Prin măsurile enumerate de aceștia se găsesc: activitatea fizică frecventă, plimbările mai lungi, consumarea unor alimente mai sănătoase. 


Continuăm pe o notă negativă. Emisiile de carbon din România au crescut cu 6,6%, ajungând să ne clasăm în topul țărilor din punctul acesta de vedere. Aici se observă faptul că nu ar strica să promovăm mai mult mersul de jos, stilul de viață sănătos și trecerea pe mașini electrice. 


Economistul șef al firmei de brokeraj Nomura, Rob Subbaraman consideră că, în următoarele 12 luni, mai multe țări vor intra în recesiune, printre care se numără Statele Unite ale Americii, Coreea de Sud, Zona Euro (țările care folosesc euro drept valută principală), Regatul Unit, Canada și Australia. Din păcate, recesiunea este fix stadiul de dinainte de criză economică, fapt care ar fi recomandat să ne motiveze să ne dezvoltăm și să învățăm mai multe, pentru a preveni efectele intense ale acestei crize. 


Din păcate, pe lângă acest economist, mai multe persoane cu influență consideră că ne aflăm la câțiva pași de recesiune. Printre persoanele respective se numără și Elon Musk, care consideră că SUA deja se află în acest impas. 


Trecem la o știre amuzantă, dar într-un fel tristă. Facebook și Instagram ar putea să devină nefuncționale în Europa vara aceasta, din cauza reglementărilor GDPR. Pe scurt, parlamentul nu le mai dă voie celor de la Meta să partajeze datele utilizatorilor și să facă cu ele orice doresc, fapt care nu pare să motiveze conducerea Meta să își schimbe politica. Rămâne să vedem ce se va întâmpla, dar pentru persoanele care au un business pe Instagram sau Facebook, recomandarea noastră ar fi să găsească și alternative, care nu țin de grupul Meta. 



Să vorbim și despre lucruri bune. În ciuda așteptărilor, economia țării noastre a avut o creștere de 5,1% în primul trimestru al acestui an, față de ultimul trimestru din 2021. Rămâne de văzut ce date se vor publica legate de starea economică la finalul celui de al doilea trimestru. 


Încep să se simtă efectele unei viitoare crize asupra pieței petrolului. La începutul acestei luni, un țiței de petrol a ajuns sub pragul de 100 de dolari, lucru care a fost influențat atât de fluctuația dolarului, cât și de faptul că mai mulți investitori decid să iasă de pe piață, de frica unei crize. 


Dacă tot vorbeam de deprecieri, Euro începe să scadă și el, cursul de schimb euro-dolar ajungând la cel mai mic nivel din 2002. Desigur, acest lucru a fost influențat și de războiul din Ucraina și de fluctuația și creșterea dolarului. 


Revenim pe plan intern, ministerul a publicat modificarea codului fiscal și vor lua loc următoarele schimbări: 

  • Microîntreprinderile vor fi nevoite să aibă minim un angajat, iar astfel impozitul va fi de 1% 

  • Se elimină posibilitatea de aplicare al impozitului asupra profitului 

  • Crește TVA-ul la băuturile nealcoolice care conțin zahăr sau îndulcitoare, la 9%

  • Impozitul pe dividende crește la 8% 

  • Persoanele fizice care desfășoară activități sezoniere nu vor mai fi scutite de impozite

  • Anumite facilități fiscale în domeniul construcțiilor și cel agroalimentar, vor fi oferite doar persoanelor cu contract individual de muncă, care își desfășoară activitatea la companii care îndeplinesc criteriile stabilite de către minister 

  • Firmele din comerț cu o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro vor fi obligate să accepte plata cu cardul 

  • Se oferă deduceri suplimentare persoanelor care au un salariu brut până în 4.500 de lei pe lună 

  • Cotă redusă de TVA pentru pesticide, lemn de foc și îngrășământ 

  • Se majorează cotele de impunere aplicare asupra veniturilor obținute din jocurile de noroc 

  • Se majorează accizele la alcool și țigări 


Acum desigur, sunt lucruri rele și unele pozitive. Rămâne să vedem cât timp vor ține aceste reglementări și ce mai are de gând să facă ministerul. Totuși, dacă tot se plictisesc și doresc să facă schimbări, eu recomand să refacă Codul Muncii, deoarece este un haos total la el. Ar putea chiar să-l rescrie total. 



ANAF dă drumul la verificările în masă ale veniturilor persoanelor fizice. Aceștia urmăresc să identifice persoanele care fac evaziune fiscală și să se asigure că fiecare cetățean se ține de legile fiscale. Acum desigur, va fi interesant cum vor încerca unii să explice sursa averii lor, iar aici mă refer mai mult la profesorii care nu își plătesc taxele pentru orele în particular, proprietarii de apartamente care again, nu plătesc taxe pentru chirie și tot așa. 


Probleme mari în Ungaria, în urma deciziilor proaste luate de către Viktor Orban și politicienii lui dragi. Aceștia riscă pierderea monedei naționale, fapt care îi determină să facă lucruri total necalculate, cum ar fi ridicarea dobânzilor și majorarea dobânzii cheie. Din cauza conflictelor cu parlamentul Uniunii Europene, Ungaria riscă să piardă banii din fondurile Europene, fapt care ar putea să îi ducă la o criză economică puternică. 


În continuare rămânem la știrile externe. Franța se luptă cu foc puternic, cauzat de încălzirea globală. În momentul de față, circa 900 de pompieri încearcă să oprească focul care pune în pericol atât orașele din zona Sud-Estică a țării, cât și flora și fauna din zonă. Din păcate, din ce în ce mai multe știri de genul apar, înrucât căldura insuportabilă crește apariția incendiilor și reduce posibilitatea de a le opri din timp. Încă un semn că ar fi nevoie să facem tot posibilul încât să încetinim încălzirea globală. 


Tot din cauza incendiilor, prin mecanismul european de protecție civilă, România sare în ajutorul Slovaciei. Conducerea țării a decis să trimită 3 avioane care să contribuie la stingerea focurilor de pădure.


Hai să trecem și la o știre bună și anume, Uniunea Europeană va începe să reglementeze criptomonedele, pentru a apăra mai bine cetățenii UE. La ce se referă acest lucru? Furnizorii de criptomonede vor fi nevoiți să îndeplinească diferite criterii pentru a garanta siguranța investitorilor. Mie personal mi se pare că este o inițiativă foarte bună, căci până acum piața respectivă a fost una extrem de volatilă.


Dacă tot discutam despre criptomonede, Tesla a decis să vândă majoritatea Bitcoin-ului pe care îl deținea, pentru a ajuta cele 2 fabrici să nu dea faliment. Prin urmare, criptomonedele s-au devalorizat cu aproximativ 50% anul acesta. 


China va înființa un fond de 75 de miliarde de dolari pentru investiții în infrastructură, cu scopul de a accelera creșterea post-pandemică. Totuși, obiectivele pe care și le-au propus cu privire la creșterea economică sunt unele nerealiste, aceste fonduri fiind utilizabile abia la finalul anului.  


Începând cu 1 septembrie, americanii din New York nu mai pot purta arme cu ei în locurile publice, o știre care era de mult așteptată. În ce țară condusă de către persoane sănătoase din punct de vedere mental, se poate oferi dreptul să ai o armă la tine oriunde ai merge? Este ceva oribil… Bravo New York pentru că nu te mai supui legilor prostești! 


Cazurile de coronavirus sunt încă o dată în creștere, fapt care nu este deloc surprinzător. Dacă tot s-au ridicat restricțiile de pe o zi pe alta, era de așteptat ca numărul de infectări să crească într-un mod accelerat. Acum este de văzut dacă o să revenim la restricții sau toată situația aceasta va fi ignorată. 


Așa de final, haide să încheiem articolul pe o notă amuzantă. Mai mulți fermieri din județul Galați au considerat că sistemul de irigații este inutil, iar Dumnezeu este răspunsul pentru tot. Așa că, în loc să investească în sistemele respective, fermierii s-au adunat pe câmp să țină o slujbă și să se roage la Dumnezeu pentru ploaie. Oare ce s-ar fi întâmplat dacă în timpul respectiv se informau despre sistemele de irigații și găseau soluții realiste? 


Bibliografie: 

Digi24: Economia României a crescut cu 5,1% în primul trimestru al anului

Digi24: Petrolul a revenit în Europa sub pragul psihologic de 100 de dolari per baril

Digi24: A fost publicat proiectul de modificare a Codului Fiscal. Ce taxe cresc, cum se vor impozita IMM-urile, ce deduceri se acordă

Digi24: New York interzice armele în locurile publice, inclusiv în Times Square. Guvernator: Curtea Supremă să știe că avem și noi pixuri 

Digi24: Dumnezeu este soluția pentru ploaie 

Biziday: Val de infectări cu coronavirus

Bloomberg: 900 Firefighters Battle Massive Fire in Southeast France

Digi24: Ungaria are probleme mari 

Biziday: China va înființa un fond de 75 de miliarde de dolari pentru investiții în infrastructură, ca parte a efortului de relansare economică după perioadele de carantină. Banii vor fi alocați de la finalul anului.

Wall Street Journal: Impozite scăzute la bursă
Wall Street Journal: Investiții majore în parcul industrial din Oradea 

Digi24: Euro a coborât semnificativ

Wall Street Journal: Starea drumurilor din România

Wall Street Journal: British Airways anulează mai multe zboruri 

Digi24: Uniunea Europeană începe să reglementeze piața criptomonedelor 

Digi24: Nicolae Ciucă anunță o compensare de 50 de bani pe litru la carburanți. Măsura se va aplica timp de 3 luni

Wall Street Journal: ANAF dă drumul la controale masive începând cu 1 iulie

Ziarul Financiar: 7 din 10 aparate RMN se află în sectorul privat

Wall Street Journal: Semnal de alarmă: Mai mulți lideri ai lumii susțin că ne îndreptăm spre o recesiune. Elon Musk crede că deja ne aflăm acolo

Ziarul Financiar: Hub educativ în Cluj-Napoca

Wall Street Journal: 85,5% din veniturile românilor merg pe cheltuieli

Start-Up: Mai bine de 70% din români au adoptat obiceiuri proaste în pandemie

Wall Street Journal: Emisii mari de carbon în România 

Wall Street Journal: Facebook și Instagram ar putea deveni nefuncționale în Europa în cursul acestei veri

Wall Street Journal: Mai multe țări vor intra în recesiune 

Comentarii

Postări populare