Comunicarea eficientă: Primul pas către succes

Saluut! Sper că ești bine și toate planurile ți-au mers așa cum ai vrut tu în ultima perioadă. Vara se apropie cu pași repezi și pe zi ce trece, parcă se creionează tot mai multe planuri pe vacanța mare. Tot mai multe ieșiri, invitații, contexte de a socializa cu cei din jur și de a lega prietenii noi.

Dar oare ești pregătit pentru asta? După o perioadă stresantă la școală sau facultate, după această pauza socială ce a durat mai mult de doi ani din cauza pandemiei, ești gata să ieși din nou din mica ta bulă? 


Fie că reușești să comunici eficient și să îți rezolvi relativ repede problemele, fie că îți e frică de conflicte și preferi să lași mereu de la tine, articolul acesta sigur îți va fi util și de ajutor.


Fiind un subiect destul de important și popular, sunt sigură că ești familiar cu sfaturile ce vor urma. Nu vor fi idei revoluționare, de care nu ai mai auzit deloc până acum, ci sunt adunate din cărțile citite pe această temă, din podcasturile ascultate și bineînțeles, din propria experiență.


Hai să începem! Pentru o comunicare eficientă:

      1. Enunță situația 

Spune direct cum vezi tu lucrurile. În loc să mergi pe ocolite și să faci doar ceață în jurul problemei, fii deschis și sincer. Simplitatea în vorbire poate face minuni, crede-mă! 


Vedem mereu în filme discursuri pompoase, dramatice, care par atât de captivante, dar dacă stai să le analizezi, îți dai seama că niciodată nu vei găsi contextul potrivit în viața reală să le reproduci. Decât să te pierzi în cuvinte ce le poți înțelege doar cu dicționarul lângă tine, mai bine rezumă-te la esențial: spune lucrurilor pe nume!


     2. Comunică-ți sentimentele

Știu că pare evident, dar ia-ți un moment să te gândești: Când a fost ultima dată când ai rostit efectiv într-o conversație cum te simți? Emoțiile reprezintă un cadou - sunt respectul și grija pe care le dăruiești celor din jur. Adună-ți curajul și fii vulnerabil - așa lumea va avea mai multă încredere în tine. De asemenea, te vor vedea ca pe o persoană sinceră, încrezătoare, sensibilă chiar. 

Keith Ferrazzi, într-una dintre cărțile sale, dă următoarea formulă:  GENEROZITATE + VULNERABILITATE + RESPONSABILITATE + SINCERITATE = ÎNCREDERE


     3. Folosește întrebări cu răspuns deschis

Pentru o conversație lină și nu doar un monolog, asigură-te că lași loc și interlocutorului tău să vorbească. Amintește-ți mereu de regula celor 5 Ws: Who, What, When, Where, Why (Cine, Ce, Când, Unde, De ce) și începe-ți așa întrebările. Spre exemplu: ”Ce crezi despre asta?” ”De ce te-a deranjat această problemă?”



   4. Fii cu adevărat interesat de cei din jur

După cum scria Dale Carnegie, ”Oamenii nu sunt interesați de tine. Nu sunt interesați de mine. Sunt interesați de persoana lor proprie.” Nu vei avea o comunicare eficientă dacă încerci să impresionezi oamenii și să le stârnești interesul față de tine. Un străvechi poet roman, Publilius Syrus, a remarcat: „Suntem interesați de ceilalți atunci când ei sunt interesați de noi.“ Dacă vrei să dezvolți prietenii reale, păstrează aceste principii în minte:

  •  Fii cu adevărat interesat de cei din jur!

  •  Fă mereu cealaltă persoană să se simtă importantă.


       5. Zâmbește și reține numele

Cele mai abordabile persoane dintr-un grup, cele care mereu sunt în toiul unei conversații, sunt cele care zâmbesc și au o veselie aparte. Astfel de persoane emit o energie atât de pozitivă, încât devin magnetici parcă. 


Chiar dacă de la emoții sau stres ne vine natural să avem o față posomorâtă, încearcă să faci din zâmbit un act de voință, intențional. Faptele sunt mai puternice decât cuvintele, iar un zâmbet spune: „Îmi placi. Prezența ta mă liniștește. Mă bucur să te văd.“ De asemenea, simplul fapt că reții numele unei persoane nou-înâlnite și că îl repeți de câteva ori în conversație, contează enorm și poate face diferența.


Un bonus tip, înainte de a încheia articolul: vorbește corect gramatical. Așa, vei fi văzut ca o persoană serioasă, ce se respectă atât pe sine, cât și cultura țării și efortul depus de cei dragi ca să ai parte de educație bună.


Iată-ne ajunși la final. Bineînțeles, ar mai fi o grămaaadă de alte sfaturi, însă eu le-am evidențiat pe cele ce mi s-au părut mie mai importante. Dacă ai idei în plus, nu ezita să ni le comunici! Până la urmă, asta a fost și ideea articolului! 


La cât mai multe conversații cu folos!

Oana

Comentarii

Postări populare