Învață să zici nu

Hello-hello drag cititor!

Bine ai revenit pe blog. Eu în momentul de față sunt răcită, tușesc tare. Te întrebi cum am reușit să nu răcesc iarna la sub 0 grade, dar am răcit când sunt 20+? Da, și eu mă tot întreb. Sper totuși că tu ești bine și ai avut o zi bună.

Din moment ce te găsesc aici înseamnă că te interesează și pe tine cum să spui ”nu” chiar și în cele mai grele momente.

Dacă stai să analizezi cuvântul, nu e unul lung sau greu de pronunțat. Ba chiar este unul dintre cuvintele cele mai rapid învățate de bebeluși. Prin urmare de ce ne este atât de greu să spunem ”nu” atunci când creștem sau chiar am devenit adulți?

Eu fac parte din categoria persoanelor care nu știu să zică nu. De ce? Pentru că îmi place să ajut alte persoane, nu vreau să se supere pe mine, uit de multe ori să mă pun pe primul loc, și tot așa. Oricare ar fi motivul tău, cel mai bine ar fi să îl schimbi, deoarece nu face deloc bine să încerci să faci mereu pe placul altora, iar pe tine să te pui deoparte.

Psihologii spun că principalul motiv pentru care nu știm să spunem nu este legat de limitele noastre. Adică nu știm să ne setăm limite, nu ne respectăm propriile limite și îi lăsăm pe alții să le încalce.

Dar ce sunt limitele?
Limitele sunt așteptările, nevoile care te ajută să te simți în siguranță și confortabil într-o relație (orice fel de relație). Așteptările pe care le ai într-o relație te ajută să menții starea emoțională și cea mentală bine.

De unde știi că ai nevoie de limite?
Poți observa din mai multe lucruri, ca de exemplu: te simți epuizat, ai un dezinteres față de propria persoană și te izolezi de oameni. Să nu vorbim de cum îți afectează și sănătatea mintală, pentru că riști să devii anxios, depresiv sau să ai tulburări de personalitate.

Niciuna dintre stările menționate nu este plăcută, așa că dacă nu vrei să ajungi într-una dintre ele, te-aș sfătui să te gândești la limitele pe care vrei să le respecte oamenii.

Trebuie să înțelegi faptul că datoria oamenilor nu este să fie de acord cu limitele impuse de tine, sau să le înțeleagă, ci să le respecte. Înainte să-i înveți pe alții să le respecte, învață să ți le respecți tu însuți.

Ce înseamnă să-ți respecți limitele?
De exemplu să te pui pe tine pe primul loc, nu pe alții. Tu, ca orice alt om, ai obiective, ai un program, și e important să te ții de el. De aceea fă-ți o rutină de dimineață și una de seară, ca să ai puncte fixe din zi, iar restul programului fă-l seara de dinainte.

Astfel dacă ziua următoare vine cineva la tine cu ”Nu mă poți ajuta cu ceva?”, tu vei putea da un răspuns sigur în funcție de cât de încărcat îți este programul. Dacă programul este full, atunci nu ezita să spui ”Nu”. Explică-i frumos care este situația și cum chiar nu-ți poți amâna treburile.

De asemenea, nu face greșeala de a-ți amâna sarcinile, pentru că acel ”okay, las asta pe mai târziu” se va transforma în ”nu o mai fac niciodată”. După iar ți se adună lucrurile, iar te simți copleșit de tot ce ai de făcut, iar simți că nu ai timp și nu vei scăpa ușor de asta.

Învață să te prioritizezi, și așa îi vei învăța și pe restul oamenilor, arătându-le că timpul tău și obligațiile tale sunt pe primul loc.

În cazul în care vezi că oamenii nu-ți respectă limitele, trebuie să le atragi atenția asupra acestui fapt. Cum le atragi atenția? Comunicând cu ei, explicându-le situația, și nu făcând pe victima.

Comunicarea este întotdeauna bună. Crezi că dacă discuți civilizat situația cu cineva care-ți cere ajutorul, acesta se va supăra? Va fi jignit? Nu. Te va înțelege și se va focusa pe cum să-și rezolve problema singur.

Prin urmare, poți observa cât de important este să înveți aceste lucruri și să nu încerci să faci mereu pe placul altora. Când ai timp, da, e super bine să ajuți oamenii, dar când ești până peste cap de treburi, spune ”nu”.

Well, sper că am reușit să te ajut să vezi situația puțin altfel și să-ți faci o idee cam unde ar trebui să începi să lucrezi la acest nou obicei.

Până data viitoare, ai grijă de tine.
Multe îmbrățișări.

-Vivi 

Comentarii

Postări populare