Găsește-ți Vocația și Descoperă-te
Servus tuturor! Oare ne mai citiți articolele?? Dacă da, scrieți-ne câte un email sau trimiteți un dm, ca să aflăm dacă chiar vă mai pasă de aceste articole și ce am putea să îmbunătățim.
Bun, azi vorbim despre cum poți să îți găsești vocația, un subiect care pe mine m-a turmentat o mare parte din viață. Cum am mai zis și în articolele anterioare, nu am fost mare fan al școlii și mereu căutam lucruri în exterior care mi se păreau mult mai fascinante. Lucruri precum sportul, nutriția, business-ul, dezvoltarea personală, finanțele, bursa, etc.
După ce nu am intrat la facultatea la care vroiam, întrebarea asta, care este vocația și rostul meu în lumea asta, pur și simplu mă ținea trează noaptea.
În perioada aceea, din cauza emoțiilor nu puteam dormii deoarece, făceam crize de astm din 15 în 15 minute. Eram în starea în care mă trezeam noapte și nu puteam să respir. Prietenii tot încercau să mă ajute, dar eu eram moartă pe dinăuntru.
Mi-am mai revenit când am fost la munte, dar de fiecare dată când auzeam cuvântul ”facultate” îmi venea să mă arunc de pe un pod. (dacă tot vorbim despre asta, poți să aflii cum am trecut peste acest moment din viața mea, citind articolul)
Am început să caut diferite resurse, articole, cărți, efectiv orice despre vocație. Am dat peste cursul lui Lorand, pe Upriserz, despre vocație cu cerculețele pe care le voi prezenta mai jos. Știam de mică, de la mama, despre cerculețele acestea, dar stilul lui Lorand este incredibil. și m-a ajutat destul de mult, dar nu a fost totuși de ajuns.
Ce m-a ajutat pe mine cel mai mult, a fost să încep să mă cunosc. Este atât de important să te cunoști și nu prea se pune accentul pe acest subiect. O să-mi zici că, te cunoști extraordinar de bine că doar stai în acest corp, dar te-aș surprinde zicând că nu e așa.
Am zis-o și o repet încă o dată: înainte nu credeam că sunt bună de ceva. Mă simțeam un căcat mișcător. Să mă cunosc mai mult a fost o realizare, să văd ce valori, skill-uri și genetică bună am. E normal să nu mă crezi, când spun că mă duce mintea. Și eu mă mir de mult ori. Dar de exemplu, la testul cu inteligențe, le am pe toate înafară de cea spațială.
Până acuma ziceam că am un ego mare, când de fapt, era nesigură și mă preocupa mai mult ce cred ceilați, căci în familia mea se pune accent pe ce cred alții. Chiar și în familie, uneori sau poate mereu membrii familiei nu te cunosc.
Și atunci, până la urmă, cum îți găsești vocația sau cum reușesc să lucrez și să fac ceea ce-mi place??
Pe scurt, de obicei, vocația îi pe o perioadă scurtă, ceea ce acum îți place, poate mai încolo nu te va mai satisface așa mental. Dar pentru asta avem cercurile vocație (asta e denumirea mea, idk dacă există așa ceva).
Dacă chiar vrei să îți găsești vocația, atunci începe să te cunoști. Stai cu tine și simte toate emoțiile. Orice simte corpul nu alunga ci dimpotrivă înțelege și acceptă. Începe să faci lucruri care îți plac doar și care te încarcă. Cum ne putem iubi și să avem un self-esteem dacă noi nu facem zilnic 2 lucruri care ne încarcă cu energie (singuri)?
Și tot ce trebuie să fac e sa mă cunosc??
Nu chiar. E doar începutul. După ce începi să te cunoști, ar trebuie să iei fiecare pasiune de a ta și să încerci. Dacă ești tânăr, între 20 și 25 de ani, încearcă toate meseriile de care ești curios. Eu momentan sunt pe internship la o firmă ca să văd dacă informatica este pentru mine sau nu. În plus, fac networking și descopăr câte poți învață stând pe lângă oamenii care sunt într-un mediu business și sunt peste tine cu cunoștințele.
Acum sigur vor exista persoane care zic că pe ei nimeni nu îi ia sau că nu sunt de ajuns de buni să fie luați. Dragul meu, știi care a fost primul lucru pe care l-am învățat în webinarul gratuit al lui Lorand?? Că există o linie subțire între oamenii victorioși și victimele.
Victimele se plâng de viața lor, dau vina pe alții și neagă potențialul lor. Tipul acesta de oamenii sunt mediocrii. Victorioșii sunt cei care își iau viața în propriile mâini și fac ceva cu ea chiar dacă trebuie să se lupte cu toată lumea. Deci, tu alegi cine ești, care este potențialul tău și dacă mai poți să găsești scuze…
Și acum să vorbim despre cele trei cerculețe.
Ce iubești să faci
Practic, aici trebuie să scrii lucrurile care te umple cu energie și putere. Acestea pot să fie orice, de la citit la jocuri video la sport, gătit, dans, orice îți face plăcere. Nu te lăsa influențat de cei din jur și de cum pot să te judece acești. Părerea lor nu contează.
Ca să îți fie mai ușor, răspunde la următoarele întrebări:
Pe ce dai banii cu plăcere, fără să regreți după?
Care sunt top 3 activități pe care le faci cu drag?
Cu ce îți petreci cel mai mult timp?
Ce faci cu plăcere?
Ce te încarcă și te scoate din mood-ul acela de ”I am dead” ?
Despre ce înveți cu plăcere?
Despre ce vorbești cu prietenii?
La ce nu găsești scuze și te pui la treabă, fără să vină cineva să te oblige?
Ce continui să faci și nu te dai bătut, chiar dacă cei din jur nu te susțin?
După ce ai scris la fiecare mai multe răspunsuri, fă un top 5 cu cele care apar cel mai des ca și răspunsuri.
Ce se cere pe piață?
Partea asta este puțin diferită de prima. Aici trebuie să identifici lucrurile pentru care există o cerere pe piață. Hai să îți dăm câteva exemple ca să îți faci o idee: este o cerere pentru traineri și coach-uri și chiar și de youtuberi.
Acum înțelegi? Bun, atunci pune-te și caută de ce are nevoie lumea.
Ce știi să faci?
Acum vine partea cea mai interesantă. Ia o foaie și scrie acolo o listă cu abilitățile și cunoștințele pe care le știi face sau care ți-ar oferii o plus valoare și le poți învăța. După ce ai scris lista, este timpul să clasifici fiecare abilitate în parte, după importanța ei. De exemplu, dacă te gândești să devii programator, atunci limbajele de programare ar trebui să aibă cea mai mare importanță.
Notează-le de la 1 la 10, 1 reprezentând cea mai mare importanță. După aceea, dă o notă la cât de bine dobândești abilitățile și mai roagă 1 prieten foarte bun sau 2 să îți dea și ei o notă. Având mai multe note, fă media la ele și trece pe listă. La final, fă media importanței și al nivelului tău.
Acum că ai la fiecare o notă, clasifică-le mergând de la cel mai mic (cel mai important), la cel mai mare. Pentru abilitățile care au ieșit cele mai importante, începe să cauți resurse și să te educi.
Cam asta a fost dragilor. Dacă respectați pașii aceștia și începeți să vă cunoașteți, suntem sigur că o să ajungeți să realizați care este vocația voastră. Nu vă stresați și nu vă turmentați, respectați procesul și lăsați timpul să ofere răspunsurile. Iar dacă ajungi să îți găsești vocația, nu renunța la acest sistem de descoperire. Continuă să îl folosești și să te cunoști, căci la un moment dat s-ar putea să te trezești iar în ipostaza aceasta, în care nu știi care este rostul tău.
Dacă articolul te-a ajutat să găsești răspunsul, trimite-ne un email sau lasă-ne un comentariu despre experiența ta și ce am mai putea să adăugăm în acest articol.
Până data viitoare! V-am pupat!
- Bianca
Comentarii
Trimiteți un comentariu