În ce să investesc?
Hello dragule! Sper că ai avut o zi plină, dar frumoasă, exact cum am avut eu. Un examen, un interviu și încă un ajutor de examen, plus curățenie că a venit proprietarul! O zi plină, dar care a decurs extrem de bine!
Trecând peste! Azi vom învăța despre opțiuni de investiții. Dacă data trecută am vorbit despre “Ce sunt investițiile”, azi aflăm și în ce se poate investi. Recomandarea mea este să investești în cât mai multe arii, pentru a avea un portofoliu fără risc.
Hai să vedem care sunt 10 arii în care poți să investești:
ETF -> exchange traded fund, un fond care adună mai multe investiții. De exemplu, este ETF-ul EUNA (cel pe obligațiuni) și EUNL (cel pe acțiuni).
Acțiuni -> părți din firmă, mai exact din capitalul social al acesteia. Exemplu: GOOGL (acțiuni la google) și AAPL (acțiuni la apple).
Obligațiuni -> titluri emise de către stat sau companii, care în schimbul împrumutului pe care îl oferi, îți dă o dobânda.
Agricultură -> oferi bani unor agricultori, care investesc în dezvoltarea produselor proprii. De exemplu, Ghiță vrea să își mărească ferma de vaci și are nevoie de bani.
Metale prețioase -> de exemplu, aur, argint, bronz, platinum, etc.
Imobiliare -> poți să deții un apartament/casă/teren și să îl dai în chirie sau să îl ții pentru o perioadă, cu speranța că pe viitor îi crește valoarea.
Artă sau obiecte de colecție
Crypto -> cumperi monede virtuale pe care ulterior, ori le vinzi, ori le ții cu speranța că pe viitor vom scăpa de banii fizici (de exemplu: EGLD, ADA, ETH).
NFT -> non-fungible token, adică cumperi arta fără să o deții fizic. O deții în format virtual.
Investiția în tine -> cursuri, cărți, coach. Este singura investiție care are randament garantat de 300%.
Sigur, sunt multe alte metode în care poți să investești, dar dacă aș sta să ți le enumăr, ar dura prea mult.
Cel mai bun sfat pe care ți-l pot oferi e să cauți singur, singurel informații despre opțiunile care te atrag. După ce te educi despre o arie care te atrage, încearcă să investești cât mai mult. Apoi, după ce îți vine profit bunicel din aria aceea, încearcă să mai cauți o altă arie și tot așa. Fă asta, până ce ajungi la 4, 5 opțiuni de investit, care să îți facă portofoliul cât mai diversificat.
Cu cât mai diversificat portofoliul, cu atât riscul de a da în faliment din cauza crizei scade.
Un alt sfat ar fi să nu te iei după ce spune piața sau ce face piața. De exemplu, dacă toată lumea investește într-o monedă, să știi că deja e prea târziu pentru a investi în moneda respectivă. Se crează un hype și după un timp, bula ajunge să se spargă. Atunci de fapt, moneda ajunge la valoarea ei reală.
Un ultim sfat este să investești pe termen lung. Istoria ne arată că, investiția pe termen lung îți aduce garantat mai mult profit și mai multă siguranță. Plus, că a sta toată ziua pe chart-uri nu îți aduce neapărat profit. Nu uita să iei în considerare și timpul pe care îl investești în chart-uri, pentru a lua o decizie bună, de azi pe mâine.
Când investești pe termen lung, timpul tău pe chart este minim, iar riscul devine din ce în ce mai mic. Acesta este motivul principal pentru care îți recomand să investești pe termen lung.
Cam atâta pentru azi. În articolele următoare vom descifra fiecare arie în parte. Până atunci, o seară cât mai incredibilă!
Te-am pupat!
- Bia
Comentarii
Trimiteți un comentariu