Investițiile: Ce înseamnă să investești și de ce ar trebui să o faci?

Oamenii discută din ce în ce mai mult despre investiții. Este normal să fii curios. Totuși, ar trebui să iei decizii calculate, pentru a nu regreta. Astăzi te ajutăm să aflii ce sunt mai exact investițiile și care este riscul care vine cu ele.
Salut dragilor! În sfârșit am avut onoarea, adică m-a lăsat șefa, să fac și eu articolele despre investiții. Cu greu, dar s-a meritat!

Așa de an nou, ar fi perfect dacă mi te-ai alătura în drumul spre independență financiară, adică să faci bani pasiv, fără să miști un deget. Normal că, informația pe care ți-o ofer eu nu este de ajuns și mai trebuie să îți miști curul să te mai informezi. Eu îți voi deschide apetitul spre investiții și îți voi oferii câteva sfaturi care pe mine m-au ajutat enorm.


Te temptează să începi să investeși? Află care sunt motivele pentru care ar trebui să faci asta!

Bun, zic să începem. Ce sunt investițiile??

Investiția este alocarea unor resurse, bani în special, cu așteptarea că îți va genera un profit. Practic, pui banii să aducă alți bani, pasiv. Cea mai frumoasă parte este că, nu va trebui să muncești prea mult pentru a avea investiții profitabile.


De ce aș investi?? Investițiile sunt periculoase.

O să te surprindă răspunsul meu. Nu știu dacă ai văzut, dar avem 8% inflație, adică dacă anul trecut aveai 10 lei în plus la salariu, acuma nu îi mai ai. Faptul că ții bani în bancă, îți aduce poate 2, 3, 5% dobândă. 


În România, investițiile sunt foarte controversate. Unii zic că sunt ”diabolice”, iar alții se bucură de beneficiile investițiilor. De unde provine totuși această frică de a investii? Află acum!

Practic, cu vreo 5% mai puțin decât inflația. Deci banii tăi își pierd din valoare chiar dacă o să ai mai mulți. Nu e vorba de cantitatea de bani, ci de puterea de cumpărare a banilor (putere care este influențată de inflație).


Dacă investești, poate din primul an nu-ți scoți inflația, dar cu cât dobânda compusă se adună, cu atât mai mult ai un randament peste inflație. Mai jos vei găsi și niște grafice. 


Descoperă care sunt rezultatele pe care le pot aduce investițiile pe termen lung.
(Imaginea arată care este suma finală pe care o vei avea, dacă investești 10.000 de lei/dolari/orice dorești, pe o perioadă de 30 de ani, cu o dobândă de 7%.) 
Ca să înțelegi mai bine efectele investițiilor, încearcă calculatorul Nerd Wallet.

Am reușit să îți mai schimb părerea despre investiții?? Dacă da, mă bucur, iar dacă nu, atunci rămâi cu mine. În următoarele articole o să intru mai în detaliu despre opțiunile de investit și o să te ajut să iei decizii calculate.


Frica noastră de a investi este datorată faptului că, suntem un popor care așteaptă de la guvern și nu avem încredere în potențialul nostru nelimitat. Guvernul este de vină că nu o să mai aibă bani pentru pensii curând, tot el este de vină pentru că noi nu câștigăm mai mult ș.a.m.d.. 


Ei bine, dragul meu, singura persoană care este constantă în situația ta financiară, ești tu. Tu nu economisești. Tu dai banii pe toate dorințele ce te țin fericit pentru o perioadă scurtă. Tu nu te educi și stai pe Netflix. Așa că, nu te mai plânge de viața ta pentru că nimeni nu o să-ți sară în ajutor. E viața ta și ești responsabil de tot ce ți se întâmplă.


Investițiile sunt singura ta șansă de a nu lucra ca un sclav pentru tot restul vieții. Chiar dacă în România, investițiile au o reputație foarte proastă. Sincer, nici nu știu de ce. Probabil pentru că lumea se așteaptă ca investițiile lor să dea randament de 100% din prima zi. Este aproape imposibil să se întâmple acest lucru. 


Tu ca și persoană, ești suma tuturor experiențelor tale de-a lungul a x ani. Nu ne naștem învățați și nici noi nu dăm randament, decât după primul job (abia atunci aduci bani). Asta înseamnă undeva la 18-20 de ani în care tu ai avut randament banii părinților. 


Atunci de ce ne așteptăm ca investițiile noastre să dea din primul an randament enorm?? 


Dacă vrei să ai succes în viață, atunci trebuie să fii consecvent în lucrurile importante. Investiția, este una din ele. O să vezi că nu e așa de complicată cum ne este prezentată. Nu trebuie să fi persoana aia care stă mereu pe grafice și urmărește toată ziua știrile, etc. Chiar deloc. 


Când vine vorba de investiții, este esențial să stai și să te educi. Nu te lua după piață sau după ce zic ceilalți. Pune-te și educă-te. Doar așa vei avea succes.

Eu investesc de anul trecut, după vreo 6, 7 luni în care am acumulat informații despre acest subiect. Momentan, randamentul meu este undeva la 3%, chiar dacă nu am un an încă, dar cu timpul va crește. 


Nu sunt adeptul îmbogățirii peste noapte. Lumea este incredibilă la arta manipulării. Îți vând ceea ce vrei. Omul nu vrea să muncească, dar vrea să fie bogat, deci fix asta ți se vinde. O îmbogățire peste noapte.


Dacă încă nu ești sigur despre faptul că ai nevoie de investiții, atunci îți recomand să cauți pe Google mai multe informații. Nu te lăsa pradă emoțiilor, că nu știi nimic. Vom învăța împreună.


Investițiile înseamnă mult mai mult decât bursa, crypto, NFT. Poți să investești în commodities, în tablouri, terenuri, în imobiliare, în firme ca și partener sau în propria ta firmă. Sunt mii și milioane de posibilități, iar în următorul articol vom discuta despre asta.


Așa că, ne auzim la următorul articol, în care vom discuta mai pe larg despre opțiunile de investestiții. Pană atunci, o seară incredibilă. Te-am pupat! Pa!

- Bia


Comentarii

Postări populare