Inflația: De ce nu pot cumpăra la fel de multe lucruri ca și anul trecut?
Servus dragilor! Sper că sunteți bine și sănătoși! Azi am primit și eu acordul pentru a intra în sfârșit în partea de economie.
De ce am vrut să abordăm partea aceasta de economie?? Suntem studente la Științe Economice și vrem să oferim informații economice, persoanelor care se gândesc la viitor cu teamă și celor care poate vor să afle mai multe lucuri.
Partea frumoasă e că, fie că vrei, fie că nu, economia e peste tot și ne influențează fiecare zi din viață. La ce mă refer cu asta?? Simplu! Mergi la cumpărături, prețurile sunt influențate de legile economice. Mașina?? Nicio problemă că și combustibilul e influențat de ele. Credit?? Băncile funcționează după legile economiei. Deci pe scurt peste tot domină economia.
Încă nu știi de ce te-ar putea interesa economia?? Eu abia aștept să îți ofer un discurs de 1 lună, în care să-ți explic și să-ți trezesc interesul. Deci, dă-ne un DM sau un mesaj.
Atunci, care e cea mai importantă lege a economiei??
Echilibrul dintre cerere și ofertă. V-am dat pe spate cu răspunsul ăsta nu?? Să vă dau și niște exemple. De exemplu, înainte de pandemie o cutie cu 100 de măști cred că era undeva la 20, 30 de lei. Pe timp de pandemie s-o ajuns să coste chiar 80 de lei aproape, toate astea pentru că a fost o cerere incredibilă și puține firme fabricau măști.
Chestia cea mai tare e că, prețurile au cam rămas pe acolo chiar dacă sunt mai multe firme și nu mai ducem lipsă de ele, dar asta vom aborda probabil în alt articol că nu am voie să-l fac prea lung.
Bun am înțeles ce înseamnă cererea și oferta dar ce legătură are asta cu exemplele de la începutul articolului?? Păi dragilor, aici este vorba de inflație, iar inflația este dictată de cerere și ofertă.
Cum se poate așa ceva?
În primul rând, și la bani există o cerere și o ofertă. De exemplu, dacă cumperi de la un stat titluri de stat și el nu te poate plăti, atunci el poate să printeze și să-ți ofere banii înapoi, plus dobânda. Pentru asta există Banca Centrală, care tipărește banii sau care deține monopolul.
În al doilea rând, ce e inflația?? Inflația este un dezechilibru dintre creșterea generală a prețului și scăderea puterii de cumpărare a banilor. Adică, dacă anii trecuți, o pâine costa 2 lei, acuma costă undeva la 5-7 lei, depinde de unde o iei și de ce tip este.
Inflația pe România (sursă: Trading Economics)
Și de ce este important să știm și să urmărim inflația??Pentru că, dacă tu anul aceasta, ai un salariu de 3000 de lei și pe anul viitor îți crește salariul cu 5% (inflația pe anul viitor se presupune ca ar fi tot de 5%) atunci practic tu ai tot același salariu. Salariul tău real este același. Practic, nu contează banii, ci puterea lor de cumpărare.
Da ai înțeles bine, practic de multe ori banii pe care îi primești sunt ca să poți cumpăra aceleași produse. Măririle de salariu sub inflație sunt doar pentru a atenua efectele acestuia, iar cele peste inflație e deja reprezintă power.
Poate exista inflație pe minus??
Da normal. Aceasta se numește deflație. Deflația este fix opusul inflației, adică dacă în inflație se tipăresc bani, în deflație nu circulă banii în economie. Dacă primul tău gând, este că deflația este super tare, pentru că practic îți oferă o putere de cumpărare a banilor mai mare, atunci ai parțial dreptate. O să vin cu două exemple, ca să fie cât mai ușor de înțeles. Primul este că, atunci când deflația nu este mare, de exemplu de la 5% avem o scădere la 3%, ea nu are efecte negative, dar cum vezi și în graficul de mai jos, când hiperinflația este urmată de o deflatie uriașă atunci, este semn de alarmă pentru o recensiune (criză economică).
Dar poate exista o inflație exagerată sau anormală??
Da, inflația exagerată se numește hiperinflație și dacă vrei să vezi ce înseamnă una, caută pe google ”inflation Romania” pe Trading Economics și dă pe max și vezi hiperinflația din anul 1994. Acum inflația din România e la 3%.
Efectele pandemiei își vor spune cuvântul pe anii viitori sau poate nu. Din păcate, la noi în țară nu există transparență. Adică, guvernul nostru ia multe decizii pe cont propriu pe ascuns și ne anunță trimestrial cu niște pdf-uri, care dacă mă întrebi pe mine, uneori sunt făcute mega superficial. Mulți zic că, e din cauză că economia la noi fluctuează foarte mult, deoarece suntem încă nedezvoltați. Sincer cred că, pentru populația care citește articolele despre economia României, fluctuația aceeas este atât de mică, încât nu se observă. Și îi înțeleg și pe cei din conducere pe deplin, dar cu mentalitatea asta nu aduci investitori care să investească în mersul economiei.
Vreți să vedeți cum arată o economie matură?? Uitați-vă la America, care nu este neapărat un exemplu de urmat, dar acolo măcar știi ce face guvernul. Câți dintre voi știți că America a printat cel mai mare număr de bancnote din toate timpurile?? Mai exact, mai mult decât au printat până acuma?? Și doar au fost puși în circulație să fie?? O să-mi ziceți că sunt rea, dar oamenii nu i-au folosit, unii i-au pus la cearșaf. Urmarea?? O inflație mai mare decât de obicei a Americii.
Bun. Am înțeles inflația și de toate, dar femeie zi-mi totuși de ce mi-ar păsa de inflație dacă e doar 3% și nu este exagerată??
Cel mai frumos termen în economie este dobânda compusă. Practic este doar o acumulare a lucrurilor. Adică dacă anul acesta inflația este 3%, anul viitor 5%, peste 3 ani practic banii tăi se devalorizează cu 8% . Dar cu cât trec anii, banii tăi se duc pe apa sâmbetei pe scurt.
Și atunci cum am putea să ne ferim de inflație??
Partea nasoală e că nu prea poți. Mereu există metode cum ar fi investirea la bursă, care pe termen lung îți poate tăia din pierderea banilor. Adică dacă anul trecut ai avut un randament de 10% și inflația de 5%, practic ești pe plus cu 5%. Deci e bun și așa nu??
Cred că v-am terorizat destul azi cu economia. Pentru siguranța mea și o reținere mai bună vă voi face un rezumat:
Totul în economie se bazează pe cerere și oferta
Inflația este o problemă care ne afectează pe toți și ca să suferi mai puțin ar fi bine să investești.
Dobânda compusă este o minune. Stați liniștiți că nu sunt atât de deșteaptă să o fi numit-o eu așa, ci Einstein. Este practic acumularea acumulării de bani. Dar mai multe detalii în celelalte articole.
Hiperinflația este atunci când există o inflație uriașă (să zicem peste 50%)
Deflația este opusul inflației, adică e bună când e mică, dar rea când e mare și poate duce la o criză economică
Eu zic că e de ajuns pentru azi dragilor. O zi cât mai frumoasă și productivă! Aveți grijă la economie, că s-ar putea că indiferența să te facă mediocru.
V-am pupat!
- Bianca
Descoperă și....
Dobânda Compusă: A 8-a Minune a Lumii
Comentarii
Trimiteți un comentariu