Ce este Criza Economică și Cum o Anticipezi?

Servus dragule! Azi este o zi incredibilă să vorbim despre un subiect atât de cunoscut. Cred că în jur de 99% din cititorii noștri au trecut peste cel puțin o criză financiară (cel din 2008-2009). Cu toate astea, este un subiect care și mie la început îmi dădea fiori și o spaimă incredibilă. 



Bun, pentru început ce este o criză financiară??

M-am tot gândit cum să fac articolul despre criză încât să fie cât mai simplu, ca toată lumea să-l înțeleagă. O criză financiară este practic atunci când începi să cumperi mai puține lucruri cu mai mulți bani. Ți se pare cunoscut?? Inflația?? Dacă ți-ai amintit de inflație, atunci e perfect. Poți să urmărești criză financiară după o hiperinflație urmată de o deflație. 


Singura parte bună în faptul că o criză economică te prinde nepregătit, este că nu ești singurul în situația respectivă. Doar cei bogați trec peste criză ușor deoarece, ei o consideră o oportunitate. 



Cum ne putem da seama dacă vine o criza financiară??

Criza financiară are foarte mulți indicatori, pe care îi poți urmări (ex: numărul de șomeri, firme falimentare vs firme noi, seamănă cu ultimele articole despre economie, nu??). Deci, practic cu toți acești indicatori în spate, criza nu te poate lua pe nepregătite.


Nu mă înțelege greșit, nimeni de pe lumea asta nu poate să-ți spună exact când vine următoarea criză, dar o aproximație de câțiva ani deja este de ajuns nu?? 


Pe lângă indicatorii economici, mai putem observa și alți indicatori pe care eu îi numesc indicatori naturali. De exemplu, banca oferă credite greu și crește dobânzile la credite, prețul mărfurilor cresc, prețul imobiliarelor cresc sau se cumpără greu (seamănă un pic cu criza din 2008-2009 așa-i??), scăderea bursei și a pieței crypto.


În plus de asta, eu personal aș mai adăuga că o criză financiară duce la o criză de un alt fel.


De exemplu, în 2008-2009 a fost criza imobiliară, in 1973, criza petrolieră, iar în 2020 o criză a cam de toate: criza cipurilor (cipurile sunt ce îți pun în vaccin și fără ele practic nu se mai pot face vaccinuri. Glumesc! Cipurile se pun de obicei pe o placă de bază și efectiv toate aparatele digitale au mai multe cipuri) sau dacă îți e mai ușor semiconductori, criza mărfurilor și să nu uităm de criza măștilor.


Normal, ne-am mai revenit din ele, dar criza financiară cam bate la ușă.



Cum ne apărăm de criză? 

O să vă las 5 sfaturi pentru a deveni crisis proof:

  1. Economisește și fă-ți un cont de economii (back-up financiar), care e strict pentru urgențe. Calculează-ți cheltuielile pe o lună până la sânge, aproximează în plus și înmulțește cu 6, 12, 18, în funcție de câte luni vrei să îți acopere contul de economii de urgență.  


  1. Plătește-ți toate datoriile la bancă. Înainte de a avea un cont de economii de urgență ar trebui să îți plătești toate datoriile la bancă. Odată ce termini cu ele, o să vezi cât de mulți bani poți să strângi lunar.


  1. Începe să-ți monitorizezi cheltuielile și încearcă să trăiești cât mai simplu posibil. Poți să încerci  să îți gestionezi banii cu ajutorul celor 6 pușculițe: (adică să îi împarți în 6)

    1. 55% pentru nevoi (cumpărături de necesități, nu de fițe, chirie, facturi, etc)

    2. 10% educație ta

    3. 10% în investiții

    4. 5% distracție

    5. 10% îi donezi. 


Normal că procentele pot să difere, dar ideea de bază ar trebui să rămână aceeași. Toate astea le poți aplica după ce ai back-up-ul și datoriile plătite. Până ce termini cu cele 2, poți încerca să ai 55% nevoi, 5% distracție, 10% educație, 5% donații și 15% economii. O combinație care să te ajute să le rezolvi pe ambele cât mai repede. 


  1. Crește-ți veniturile. Sunt 2 metode aici. Prima este să îți mărești veniturile din salariu. Învață chestii noi prin cei 10% alocați educației, stai peste program, reprofilează-te, încearcă să aduci cât mai multă valoare în firma ta. Uită-te la șeful șefului tău. ce calități și atribute are și încearcă să ți le dezvolți și tu și să înveți. 


A doua metodă este să îți construiești surse multiple de venit. De exemplu, ai un hobby? Încearcă să-l monetizezi, ex: fă un blog despre jobul și cunoștințele tale. Sunt multe feluri prin care poți să faci asta, ceea ce contează e să acționezi.


  1. Investește. Acțiuni, ETF-uri, fonduri mutuale, forex, mărfuri, imobiliare, etc. Sunt atâtea moduri. Încearcă să înveți despre un anumit tip și mai apoi să investești în el. Cunoaștere este foarte importantă pentru a avea rezultate bune. Normal că vei avea zile bune și zile rele, dar contează să înveți și să nu renunți.


Mereu m-am întrebat cum reușesc oamenii bogați să treacă peste absolut tot învingători, iar citind destule cărți despre educație financiară și câteva biografii, am realizat că soluția este în investiții. O să intrăm mai adânc în tema aceasta, când vom scrie articolul despre investiții deci fii pe fază. ;)


Dragule, sper că am fost clară și că te-am învățat ceva nou azi. Îți doresc o zi cât mai incredibilă și să fii crisis proof!

Te-am pupat! :*


- Bianca


Descoperă și....

Anotimpurile Financiare

Indicatorii Economici

Comentarii

Postări populare