Indicatorii Economici: Ce ne povestesc despre economie?

Servus din nou dragilor! Sper că totul este bine și că începeți încetișor să vă bucurați de vară. Da, știu că este caniculă și că ați prefera să fie rece acum, dar amintiți-vă că, toată iarna ați vrut să vină vara. Deci, suportați și nu vă mai plângeți.

Azi intrăm foarte mult în partea de economie, dar nu te speria că, nu e așa de rău precum îți imaginezi. Sunt mulți indicatori economici, dar noi vom intra în detalii doar despre câteva dintre ele, care sunt mai importante așa pentru început.



Ce este un indicator economic??

Un indicator este un instrument, care oferă informații despre starea unei economii într-o anumită arie. Adică, indicatorii te pot ajuta să știi cum merge o economie sau dacă merită să investești și când să o faci mai exact. Sunt folosite de toți marii economici, care prevestesc crizele economice și personal, consider că fiecare om ar trebui să știe măcar vreo 10 și să le verifice constant.


Te pot ajuta să prevestești crizele economice sau când o economie este în peak??

Da absolut. Fiecare țară scoate trimestrial (lunar în SUA) câte un raport, despre cum merge economia. Toate astea sunt puse într-un grafic, ca orice om din lumea astea să le poată verifica. 



Sunt 3 tipuri de indici (aviz: o dau pe engleză că sună mai bine): 

  • leading (anticipare)

  • coincident (corespondenți)

  • lagging (întârziați)



Bun, leading indicators sunt cei care practic anticipează viitorul economic. Practic, dacă crezi că urmează o criză, ar trebui să-i verifici pe aceștia. 

Exemple de leading indicators: nivelul dobânzilor, rata șomajului , prețul aurului, firme noi vs firme care au dat faliment, conflicte între țări. 



Coincident indicators sunt folosiți ca să vezi dacă ești într-o criză. Adică se întâmplă în același timp când te uiți tu. 

Exemple de coincident indicators: PIB (produsul intern brut), nivelul salariilor, nivelul sectorului de producție, numărul de angajați, nivelul bursei .



Ultimii, lagging indicators sunt cei mai leneși indicatori. Practic, ei sunt ca babele cu vedere ultra HD, adică văd că te vezi cu cineva, dar dacă nu o faci de câteva ori încât să le atragi atenția cum se cuvine, nu le spun la părinți sau o fac după ce te agresează pe stradă.


Ei sunt cei care practic, după ce pică toată economia și lumea este în căcat, vin și spun: ”Da, uite mă, chiar a fost o criză!”. Foarte importanți, of course, căci fără ei nu ai știi că s-a terminat criza. 


Exemple de lagging indicators: profitul, inflația, indicele pentru prețul bunurilor de consum, durata medie a șomajului, nivelul salariilor.


Am încercat să dau câte 5 exemple la fiecare tip de indicatori. Nu este neapărat optim să urmărești 1 din 5, dar dacă îți alegi 3 pentru fiecare și le urmărești lunar, este mult mai okay.


Crede-mă, anticiparea crizei financiare este foarte importantă în a ne schimba percepția, căci criza în sine nu e atâta de rea pe cum pare. Îi ca și umbra aceea care apare când mergi seara liniștit la baie, iar după ce te sperii de ea, realizezi că este umbra ta. 


Criza financiară e un fel de duș în economie. Nu e rea, nu e bună, dar este necesară. Oricum, aceste lucruri în economie se întâmplă și dacă tu nu mă crezi, iar dacă nu am dreptate și criza nu vine anul viitor, atunci sunt 100% că în următorii ani vine una din cele mai dureroase crize financiare. Oricum mai multe despre criză și cum circulă banii în economie o să descoperim într-un alt articol.



Totuși, Bianca, eu nu am timp să verific lunar indicii ăștia!

Dacă e important pentru tine atunci îți faci timp. Dacă vrei să fii la mila autorităților (mai ales astea de la BNR - nu fac politică dar chiar mai ai încredere în ei??) sau dacă chiar vrei să fii sărac toată viața, atunci stai și găsește scuze.


O să avem un articol și despre time management, dar oricâte articole am scrie, tot nu te putem ajuta în viața dacă tu nu faci nimic pentru asta. Totuși, dacă nu vrei să le verifici, lunar voi posta pe story (pe insta: reduvational) imagini cu acești indici și o să facem și o serie de articole dedicate pentru asta. (Primul articol din serie: Update la Indicatorii economici: Septembrie)


Să vedem dacă chiar și așa nu ai timp. Știu că sunt dură, dar asta e adevărul. Prea mulți oameni se cred victimele societății, când de fapt ei ar trebui să se dezvolte și să nu se mai plângă despre absolut orice.


Oricum dragilor, cu terorizarea de azi cred că v-am făcut să ieșiți după 5 min din articol. Dacă totuși ați rămas, lăsați-ne un email sau un mesaj pe insta cu un feedback și cu întrebările voastre.


Nu stați pe tusă spunând că economia nu e pentru voi, pentru că încă nu s-a născut nici un om pe lumea asta, care să nu fie afectat de ea. Deci e decizia voastră. 

V-am pupat. Până data viitoare!


- Bianca


Descoperă și....

Anotimpurile Financiare

Comentarii

Postări populare