Pregătire pentru BAC: Sfaturi de la studenți

Cele mai bune sfaturi de pregarite pentru examenul de Bacalaureat.
Hello - hello!

Bine te-am regăsit pe Redu!

Sper că ești bine și că ziua ta a fost bună până acum. Dacă nu, voi încerca să ți-o îmbunătățesc chiar eu. Azi revin cu un articol cu sfaturi de cum să te pregătești pentru BAC.

Eu am dat Examenul de Bacalaureat în 2019, deci nu e tocmai o experiență recentă. Totuși e memorabilă. Am avut marele noroc de a avea simultan învățatul pentru BAC, pentru examenul de admitere și pentru permis. Cam mult stres așa deodată. 


Dar hai să vorbim acum doar despre BAC. Începem cu informații de bază.

Înainte de examenele scrise se dau cele orale, acestea fiind din 3 materii: limba română, limba engleză și TIC. Dacă ești la o secție în altă limbă, limba maternă se adaugă la astea 3.

Te liniștesc de pe acum că nu ai de ce să te stresezi pentru ele. Sunt super ușoare. Ajunge să citești câteva variante de subiecte cu o zi (maxim două) înainte, ca să știi măcar la ce să te aștepți. Pe acestea nu primești note, doar calificative. Practic, nu le poți pica, atât doar că trebuie să fi prezent. Deci, again, nu e niciun stres!

Next, hai să vorbim despre partea mai grea: examenele scrise. Acestea sunt tot 3: limba română, o materie care depinde de profil (poate fi matematică sau istorie)  și o materie la alegere, care again depinde de profil. La fel ca la examenele orale, pentru cei care sunt la o secție în altă limbă, li se adaugă limba maternă.


Afla care sunt metodele prin care te poti pregati pentru examene.

Sigur ți-ai pus și tu întrebarea ”Okay, dar cum să mă pregătesc pentru 3 (4) examene grele și să le dau una după alta?”. Sună greu, așa-i?

Crede-mă, ulterior, după ce treci peste prima sesiune, BAC-ul ți se va părea super ușor :)).  Să îți fac o idee, pe perioada sesiunii ai 6 examene pe care le dai pe parcursul a 3 săptămâni.


Personal, cel mai mult m-a ajutat când am dat Bac-ul, faptul că m-am pregătit bine și de-a lungul anilor de liceu. Dacă îți faci din teme și te pregătești pentru teste și teze, nu vei avea treabă.

Totuși, dacă tu te-ai apucat doar la începutul clasei a 12-a, nu ești o cauză pierdută. Recomandarea mea este să începi să te pregătești cu minim 4 luni înainte de examen. Astfel, îți vei mai reduce și din stres.

Un lucru esențial ar fi, să-ți găsești modul în care înveți tu cel mai eficient chiar de la început . În ajutorul tău, îți sar cu  articolul nostru despre stilurile de învățare VARK.

Încearcă să studiezi și din alte surse decât cele tradiționale. Învățatul nu trebuie să fie plictisitor deoarece nu vei reține nimic. De exemplu, sunt conturi de instagram și youtube care fabrică content-uri educative și care te ajută în pregătirea pentru BAC, cum ar fi Andra Studies și Psihotrop.


O altă recomandarea, este să te pui chiar acum pe învățat și pe rezolvat exerciții. Useful ar fi să fii atent/ă când proful vorbește despre ce culegeri recomandă pentru pregătire. Lucrează și exersează din greu. Așa vezi unde mai ai de îmbunătățit. În plus, prin exersare înveți și care parte a subiectului e mai grea, cât timp ar trebui să-ți aloci pe ea, etc.


Pregatire BAC 2022

Un sfat pentru materia la alegere: alege ce-ți merge cel mai bine și ce-ți place, nu materia pe care o numește toată lumea ”ușoară”. Nu te lua după lume. Dacă îți place o materie, va fi floare la ureche să înveți și să iei notă mare.

Pe lângă groaznicul proces de învățare, fii atent la odihnă și sănătatea ta. Cred că cel mai enervant lucru în perioada asta, este faptul că lumea constant te întreabă ”Dar cum stai cu pregătirile? Înveți?”, în loc să te întrebe ”Ești okay? Cum reziști sub presiune? Cum te descurci cu stresul?”.

Alo, oameni buni, sănătatea este și ea importantă, nu doar statul cu nasul în carte toată ziua. Așa că te rog, când vezi un absolvent, nu-l întreba doar de învățat, ci interesează-te și de starea fizică și psihică a persoanei respective.

Dacă ești absolvent, atunci de rog să ai grijă de tine. A fi okay din toate punctele de vedere este nu este atât de dificil. Împarte-ți timpul corect, concentrează-te total, fă pauze, plimbă-te zilnic, bea cafea și alte băuturi, dormi ca un bebeluș și mănâncă ca un bodybuilder.

Cel mai important: NU te stresa prea mult. Stresatul în exces dăunează grav sănătății. Riști să uiți tot ce ai învățat, inclusiv ce știai la sigur. Stresul îți blochează mintea și nu te mai poți concentra absolut deloc.


O ultimă recomandare, setează-ți obiective. De exemplu știi că la română nu poți tocii chiar atât de mult și îți ajunge dacă iei un 8, iar la mate mereu ai fost bun și ți-a plăcut și ai vrea măcar un 9,30.
Dacă îți setezi obiective, îți va fi mai ușor să știi pe ce să te axezi și cum să înveți.

Eu îți doresc multă baftă, examene cât mai ușoare și rezultatele să fie cele dorite.
Să ai grijă de tine, și după BAC vin-o pe insta și povestește-ne cum a mers.

Până data viitoare, multe îmbrățișări.
- Vivi

Comentarii

Postări populare