20 de întrebări pe care să le adresezi la un interviu



Salutare drag recruiter sau persoană care dorești să ții un interviu în viitorul apropiat! Bine te-am găsit. 


Indiferent de motivul pentru care ai decis să te informezi despre procesul de recrutare, sper să ai o experiență plăcută la interviuri. 


În momentul în care am decis să scriu acest articol, am constatat că există persoane care țin interviuri, dar care nu au pregătirea necesară. Poate fi vorba de proprietari de afaceri, recruiteri începători, manageri, profesioniști la început de drum și so on. 


Scopul acestui articol este să ajute persoanele respective să țină interviuri într-un mod eficient, dar și să pregătească candidații cu privire la ce întrebări îi poate aștepta. 


Așa că, hai să vedem care sunt aceste întrebări minune. 

 



  1. Cum ți-a mers ziua până acum? Cum te simți?

Înainte de toate, este important să începi pe o notă personală. Scapă de tensiune și ajută candidatul să se simtă mai puțin stresat, întrebându-l puțin despre el. 


Ca și candidat, poți să adresezi și tu această întrebare, pentru a cunoaște puțin mai bine recruiterul. Rar mi s-a întâmplat ca un candidat să mă întrebe cum îmi este ziua. Totuși, în rarele cazuri în care mi s-a întâmplat acest lucru, m-am simțit foarte bine și mi-a picat chiar bine. 


  1. Haide să descoperim împreună cum decurge procesul de recrutare 

Chiar dacă nu este o întrebare, mi se pare foarte important să explici care sunt pașii procesului. Astfel, dacă candidatul are întrebări despre proces sau nu a înțeles ceva de pe site-ul tău, poți să remediezi situația. 


De asemenea, nu uita să setezi așteptările, adică să îi oferi informații despre interviu: care va fi structura, pe ce se va axa, care este scopul și so on. 


  1. Oare ce știi despre compania noastră?

Cu întrebarea aceasta îți dai ușor seama dacă candidatul și-a luat timpul ca să se informeze despre companie și rol. În plus, dacă este o persoană care candidează pentru orice rol care apare pe un site de recrutare, aici s-ar putea să se dea de gol. 


  1. De unde ai aflat de acest rol? (în cazul în care a aplicat pe site-ul companiei și nu ai o căsuță în care să ofere aceste informații) 

Întrebând candidatul de unde a aflat despre rol, îți poți face o statistică cu privire la rezultatele strategiilor tale de employer branding. 


  1. Povestește-mi despre parcursul tău profesional.

Știu știu știu. Nu este o întrebare, dar reprezintă o parte importantă a interviului. Dacă rogi candidatul să îți prezinte parcursul său profesional și să pună accent pe provocările și rezultatele pe care le-a avut, poți să înțelegi mai bine experiența acestuia. 


  1. Care este cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în rolul X/până acum? 

Această întrebare te poate ajuta să înțelegi mai bine persoana cu care ai de-a face: cum reacționează la stres, către ce este orientat și în ce mod identifică soluții. 


  1. Care sunt KPI-urile pe baza cărora ești evaluat?

Pe lângă KPI-uri, poți să întrebi și de cea mai mare realizare pe care a avut-o candidatul. Astfel, acesta se va simți mai confortabil să își pună experiența în valoare și va oferii exemple clare și măsurabile. 


  1. Preferi să lucrezi pe cont propriu sau în echipă? Oferă-mi te rog un exemplu în care ai lucrat ca și parte a unei echipe și a trebuit să rezolvați un conflict.

Recent am completat un curs pe partea aceasta de intervievare. Instructorul de la curs a pus foarte mare accent pe întrebările deschise și cele situaționale. Adică, în loc să pui o întrebare la care să răspundă cu un singur cuvânt, mai bine îi oferi posibilitatea să îți povestească despre o întâmplare. 


Din modul în care povestește, ajungi să înțelegi mai bine personalitatea lui și îți poți face o idee la cum va reacționa în situații similare. 


  1. Unde te vezi peste 5 ani?

Nu, nu este o întrebare cliche. Este o întrebare foarte bună, care îți spune dacă candidatul vrea job-ul doar pentru o perioadă scurtă sau dacă are planuri mărețe. 


  1. În ce mod te asiguri că te aflii într-o dezvoltare constantă? Cum încerci să rămâi la curent cu noutățile? 

Răspunsurile la această întrebare pot fi diverse. De exemplu, candidatul poate oferii câteva exemple de cărți, site-uri sau chiar să îți prezinte planul lui de dezvoltare personală. 


Dacă candidatul tău îți transmite că este o persoană autodidactă, înseamnă că și în rolul pe care îl va ocupa, o să caute soluții și nu va sta pe degeaba. 

  1. Care este motivul pentru care ai ales compania noastră? 

Tricky question. De obicei întrebarea aceasta îi ia pe candidați prin surprindere. 


  1. Care este motivul pentru care dorești să faci o schimbare profesională în momentul de față? 

Întrebarea aceasta este adresată persoanelor care își schimbă job-ul, nu și celor care se află la începutul carierei. 


Prin întrebarea aceasta poți înțelege mai bine situația candidatului tău și să observi dacă acesta schimbă companiile pe bază de salariu, sau din alte motive. 


Te rog, data viitoare când vezi o persoană care a schimbat frecvent locuri de muncă, nu trage concluzii. Nu poți să știi exact motivul pentru care a schimbat. Poate că au fost probleme la locul de muncă, compania a intrat în insolvență, mediul de lucru nu era unul bun sau lucruri de genul acesta. Prin urmare, încearcă să înțelegi mai bine situația și oferă șansă candidaților pe baza potențialului lor, nu pe baza perioadei petrecute la o companie. 


  1. Care sunt așteptările tale salariale?

Dacă range-ul oferit de către candidat este cu puțin peste cel pe care îl ai tu, nu îl respringe. Prezintă-i beneficiile și vezi ce se întâmplă. 


  1. Cu privire la așteptările tale, ce cauți la un nou loc de muncă?

Ca să înțeleagă mai bine întrebarea: cum ar trebui să fie mediul de lucru, colegii, proiectele, implicarea în dezvoltarea ta, etc. 


  1. În cazul în care decidem să începem o colaborare, care ar fi o perioadă aproximativă în care ai putea începe? 


  1. Rolul acesta necesită cunoștințe avansate de limba engleză. Oare a putea să îți adresez câteva întrebări în limba respectivă? (poți schimba aici limba și nivelul de cunoștințe pe baza necesităților rolului)


  1. Consideri că ai fi capabil să lucrezi un program de 8 ore, luând în considerare că ești student? 

Probabil ți-ai dat seama că această întrebare este adresată doar studenților, din moment ce unii își supraestimează capacitățile. Este foarte important ca de la început să clarificăm anumite aspecte, cum ar fi programul de lucru și la ce se referă termenul de ”program flexibil”. 


  1. Ai putea să te descrii în 3 cuvinte? 

În momentul în care limitezi persoana la un număr anumit de cuvinte, acesta este nevoit să stea pe gânduri și să își dea seama care sunt cele mai importante atribute ale lui. 


  1. În momentul de față, ești implicat și în alte procese de recrutare? Dacă da, la ce nivel ai ajuns cu ele? Sunteți la fază incipientă sau discuția este avansată?

Dacă dai peste un candidat care se potrivește perfect rolului pe care îl ai deschis, atunci este foarte important să știi dacă și alții îl consideră pentru angajare. Astfel, dacă este implicat și în alte procese de recrutare, poți să accelerezi procesul de recrutare și să te asiguri că nu îl pierzi. 


  1. Oare mai ai întrebări pentru mine? Sunt aspecte pe care ai vrea să le lămurim?

La finalul interviului, nu uita să te asiguri că intervievatul a înțeles tot. 


Dragul meu, draga mea, acestea ar fi câteva întrebări mai generale, pe care le poți folosi la marea majoritate a interviurilor pe care urmează să le ții. În continuare, o să îți ofer câteva întrebări mai nișate, care îți pot fi de ajutor la anumite roluri. 

 



  1. Pe ce canale de socializare ai realizat campanii de promovare? (Marketing)

  2. De ce ții cont în momentul în care dezvolți relația cu un client? (Vânzări)

  3. Oferă-mi te rog câteva exemple de aplicații pe care le-ai dezvoltat. Care dintre ele a fost proiectul tău favorit și din ce motiv? (IT)

  4. De ce ții cont în momentul în care începi un program nou? (IT)

  5. Poți să îmi dai un exemplu de eveniment care a afectat intens industria noastră în ultimul an? (Finanțe)

  6. Cu ce programe contabile ai avut posibilitatea să lucrezi? (Contabilitate) 

  7. Cum ai descrie stilul tău de design și de unde îți iei inspirația? (Design)

  8. Să spunem că ești contactat de un client agitat, care a avut o problemă cu unul dintre produsele noastre. Cum gestionezi situația? (Customer Care) 

  9. Care este volumul de roluri pe care le aveți deschise în general? Pe ce roluri ai avut posibilitatea să recrutezi? (HR/Recrutare)

  10. Din moment ce dreptul este un domeniu complex, m-ar interesa să știu cu ce legi ai avut posibilitatea să lucrezi frecvent? Ex. cele comerciale. (Legal) 


Acum sper să îți fie mai clar în ce direcție ar fi bine să te îndrepți cu interviurile tale. Înainte de a ține un interviu, îți recomand să îți faci un ghid de interviu unde să treci cele mai importante întrebări pe care dorești să le acoperi. Pe parcursul interviului, ca să te asiguri că nu uiți informațiile importante, recomandarea mea este să iei notițe. O să vezi că o să îți fie de mare ajutor când te pui jos să compari candidații. 


În cazul în care mai ai nevoie de idei cu privire la interviu sau întrebări, nu uita că pe Google totul se află la un search distanță. Totuși, dacă problema cu întrebările nu este rezolvată de către Google, îți recomand să te îndrepți către Job Description. Recitind cerințele și responsabilitățile rolului, o să îți fie mult mai ușor să identifici întrebări importante. 


Îți doresc multă baftă și mult spor! 

~ Kinga

Comentarii

Postări populare