Ajutor! Nu știu cum să scriu un CV..... Secretele din Spatele unui CV de Succes

Cum se scrie un CV

Bună dragilor! Bine ați venit la un nou articol. Articol de astăzi este unul foarte mult așteptat, căci vom vorbii despre cum să îți faci CV-ul eficient. 

Sunt sigură că foarte mulți dintre voi ați vrut să vă angajați la un moment dat, dar nu ați știut cum să vă faceți CV-ul... Ce ar trebui să includeți, cum să scrieți și cum să vă vindeți cu el. Normal, școala nu ne-a învățaț cum să ne facem CV-ul ca lumea, ne-a dat doar așa câteva idei superficiale despre ce ar trebui să includă. 


Dar nu te stresa, azi o să îți dau soluția pentru toate problemele tale! 


În martie, am avut șansa să particip la un program de mentorat și să am un mentor incredibil care lucrează în domeniul Resurselor Umane. Mulțumită ei, am învățat cum se face un CV și ce caută un recruiter, când se uită la CV-ul unui candidat. Așa că, hai să îi dăm drumul și să te învățăm și pe tine, cum stă treaba!

Europass este optim pentru CV?

  • Renunță la modelul Europass

Poate că la școală toți ziceau că Europass este sfânt când vine vorba de CV, dar hai să fim serioși. Template-urile de pe Europass sunt rigide și învechite. În loc să îți pierzi timpul cu modelul lor de bază, alege să îți faci CV-ul mai artistic, cu Canva, CV Template sau alte aplicații mai estetice. 


  • Make it personal

Pune-ți o poză, aranjează și personalizează. Arată că nu ești un robot și încearcă să transmiți cine ești și prin design-ul CV-ului. 


Model simplu de folosit pentru CV

  • Fii tu însuți 

În momentul în care îți scrii CV-ul, nu încerca să îi dai pe spate pe cei care îl citesc. Fii sincer și deschide-te. Nu uita că dacă minți în CV, la un moment dat oricum o să își dea seama și după va fi mai rău. 


Nu ignora secțiunea ”Despre Mine”, căci aici poți să îi dai recruiterului o idee despre cine ești. Folosește-te de partea aceasta ca să îi arăți personalitatea ta. Vorbește despre ce fel de persoană ești, care sunt hobby-urile tale, cu ce îți petreci timpul liber și cum te focusezi pe dezvoltarea ta personală.


Dă exemple clare, gen titlul unei cărți care îți place foarte mult sau un curs pe care îl parcurgi acum. 


Nu menționa aici de facultate și experiență. Pentru acelea există secțiuni separate. 


  • Pune datele de contact la vedere 

Număr de telefon, adresă de email, profil LinkedIn, toate trebuie să fie la vedere. Pune-le aproape de numele tău, iar dacă CV-ul are mai multe pagini, include-le și pe restul. 


În funcție de domeniul de activitate, aici poți să incluzi link-uri și către alte conturi utile. De exemplu, un programator ar putea să își pună contul de GitHub, iar un designer pe cel de pe Behance.

  • Soft Skills & Hard Skills

Mamă mamă ce lucruri importante, despre care nu se discută nicăieri. Trebuie să fiu sinceră, dacă nu era mentorul meu, habar nu aveam ce sunt skillurile astea. 


Pe scurt, soft skills sunt capacitățile pe care le poți folosii oriunde. De exemplu: inteligența emoțională, persuasiune, creativitatea, gândire critică, empatie și așa mai departe (dă click pentru a descoperii o listă mai largă de soft skills). Acestea sunt mai mult caracteristicile tale care îți pot oferii un plus la locul de muncă.


After all, caracterul unei persoane determină într-un mod incredibil cum va acționa acesta în diferite situații. 


Hard Skills sunt fix opusul. Acestea sunt skillurile pe care le poți folosii doar la anumite poziții. De exemplu, limbajele de programare sau programare de editare poze (dă click pentru a descoperii o listă mai largă de hard skills). Acestea sunt capacitățile pe care le poți dobândi la locul de muncă. 


Plasează o listă de 5-7 skills din fiecare categorie în CV și autoevaluează-te ca să îi dai o idee recruiterului cum stai cu fiecare skill în parte. 


  • Nu uita de limbile străine 

Am vorbit de soft și hard skills, dar ce rămâne cu limbile străine? Nu am petrecut atâția ani la școală sau la ore în particular, învățând o limbă străină, pe de geaba. Mai ales că în zilele noastre engleza a devenit un must la majoritatea locurilor de muncă. 


La fel ca și la soft skills, încearcă să te autoevaluezi sau dacă ai vreun atestat de limbi străine, menționează nivelul pe care îl ai. 


  • Dar dacă am deja experiență?....

Super tare, bravo ție! Nu te stresa, că nu am uitat de tine. Include fiecare experiență de lucru pe care ai avut-o. Începe cu cea mai recentă experiență, iar dacă ai fost promovat sau ai avut mai multe poziții în aceeași companie, începe cu poziția cea mai recentă. Adică, prima experiență pe CV să fie cea prezentă sau ultima, apoi cea de dinainte și tot așa.


Lângă numele companiei, menționează domeniul în care activează firma sau sloganul acestuia. Așa îi poți face o idee viitorului angajator, cu ce s-a ocupat firma în care ai lucrat. 


Când vine vorba de sarcini, fii scurt și la subiect. Nu pierde timpul cu romane despre cum a fost la companie și ce ai avut de făcut. Folosește bullet points și scrie pe scurt taskurile pe care le-ai avut. De exemplu: Redactarea articolelor. 


Încadrează activitățile, pe care le poți, într-o marjă de timp. Adică, dacă ai avut de scris articole, spune cât timp îți lua să scrii un artic. Exemplu: Redactarea articolelor - 1 articol în 2 zile. 


  • Vorbește despre rezultate
Ai avut posibilitatea să lucrezi undeva? Menționează rezultatele pe care le-ai avut. De exemplu, ”proiectul pe care l-am dezvoltat a redus cu 5% timpul necesar pentru....” sau ”În medie, am închis un rol în x zile”.


Inceputul carierei incepe cu aplicarea la un job

  • Facultatea contează 

Dacă încă nu ai finalizat facultatea, în loc să scrii 2020-Prezent, scrie anul în care vei termina, ca să știe exact cât timp mai ai de suferit :)


Alege 3-5 materii care ți-au plăcut mult *sau na, 5 pe care le-ai urât mai puțin* și enumerează-le cu bullet points. Nu intra în detalii, prea mult oricum nu le pasă de ce ai făcut la facultate... le pasă doar să ai facultate...


  • Ai certificări sau proiecte?

Dacă ai urmat vreun curs de formare și ai ceva certificat de finalizare, sau te-ai implicat într-un proiect, acum este timpul să le menționezi. Descrie pe scurt proiectul sau dă câteva informații despre certificat. Încă o dată, nu o lungii.


  • Voluntariatul dă roade 

Nimic nu arată mai bine pe CV-ul unei persoane fără experiență, decât voluntariatul. Este foarte important să ai măcar un proiect de voluntariat, căci dă impresia că vrei să faci o schimbare în lume și ești o persoană determinată.


Vorbește despre ce obiective a avut organizația, în ce proiecte ai fost implicată direct și care au fost sarcinile tale. La final, trage o concluzie despre cum ți-a schimbat perspectiva despre anumite lucruri. 


Iar dacă nu ai fost în viața ta voluntar, pune-te să cauți o asociație la care să fi voluntar :))


  • Fii vulnerabil 

Succese și Eșecuri, sau mai bine zis Provocări. Dacă ești la început de drum, nu prea ai avut ce eșecuri să experiențeri. Din acest motiv, mai bine le numești provocări. 


Povestește pe scurt, 2-3 momente în care ai avut succes, de exemplu la un concurs, sau ai convins cu succes părinții să îți finanțeze visul. Orice îți vine în cap când te gândești la succes, normal, pune niște limite. :))


La provocări la fel, alege 2-3 întâmplări care au reprezentat o provocare și trage o concluzie despre ce te-au învățat sau cum ai fi putut să schimbi rezultatul 


  • Încheie frumos 

Din moment ce ultima parte a fost cea de provocări, trebuie să adăugăm ceva ca să nu fie așa un final trist și abrupt. Alege un citat care îți place și încheie cu acesta CV-ul. 


  • Fii atent la greșelile gramaticale 

Nu suntem cu toții ași la română sau engleză, deci roagă pe cineva să se uite peste, mai dă cu ochiul ziua următoare, că poate mai observi lucruri pe care le-ai omis cu o zi înainte.


Acum că știi cum se scrie un CV cu succes, pune-te pe treabă. Aplică la cât mai multe locuri de muncă și nu te da bătut. Oportunitatea apare în momentul în care te aștepți cel mai puțin.


Ai încredere în tine si în capacitățile tale, iar în timp ce aștepți un răspuns, lucrează la dezvoltarea ta personală. Lucrează la skilluri și nu te uita la numărul de răspunsuri negative. Toate se întâmplă cu un motiv, iar momentul tău va venii. 


Mie mi-a luat 6 luni de aplicare la joburi, până ce am fost angajată la primul meu Internship. Așa că, ai răbdare și crede în tine.


Dacă ai vreo dificultate sau nelămurire privind acest articol, nu ezita să ne scrii. Suntem mereu aici ca să te ajutăm. Iar dacă ajungi să fii angajat cu ajutorul acestui CV, spune-ne. Vrem să ne bucurăm alături de tine. 


Îți ținem pumnii! Până data viitoare dragilor.


- Kinga


Articole asemănătoare:

Ce caută un angajator la un tânăr fără experiență?

Cum te pregătești pentru un interviu

Comentarii

Postări populare