Burnout: Boala secolului 21?

Ce este Burnoutul si cum a ajuns acesta sa fie numit boala secolului 21?

Salutare salutare! Îmi pare rău că te simți fără putere și fără motivație. 

Probabil deja de câteva zile bune te simți parcă nu ai fi în stare de nimic. Nu mai ai motivație, nu mai știi ce să faci și te simți pierdut. Parcă tot ceea ce îți provoca bucurie înainte, acum te obosește. Nu mai găsești plăcere în ceea ce faci și toată ziua îți vine să stai în pat și să te relaxezi. 


Știu că este greu. Știu că nu este ceea ce ți-ai dorit. Este ceva normal. Contează că ai început să cauți un remediu și că vrei să ieși din starea aceasta. 


În momentul în care scriu acest articol, abia că ieșisem dintr-un burnout. 


Acum trei săptămâni m-am oprit din lucru și am început să stau acasă. Am avut prea mult timp liber și încet încet am căzut în burnout. Toată oboseala mi s-a adunat și m-am simțit pierdută. M-am simțit nefolositoare și o dezamăgire. 


De ce? Pentru că nu îmi mai venea să lucrez la blog. Nu îmi mai venea să editez poze și să pregătesc articole. Nu mai vroiam să intru la seminarii și mă simțeam oribil când trebuia să particip la o oră. 


Patul meu a devenit cel mai bun prieten al meu și singurele mele momente de fericire au fost cele în care ieșeam în oraș cu prietenii și mă detașam de tot ce se întâmpla. 


Aveam nevoie de o perioadă de pauză, căci am fost foarte încărcată în ultimele câteva luni. Dar într-un final am reușit să ies din starea asta și să mă regăsesc. 


Totuși, nu vreau să te chinui la fel cum m-am chinuit eu. Vreau să îți fie mai ușor și să îți revii mai repede. Așa că, am adunat câteva metode care m-au ajutat pe mine și am mai citit câteva articole, ca să văd ce a funcționat la alții. 



Înainte de toate aș vrea totuși să vedem care sunt etapele Burnout-ului și cum poți să realizezi mai ușor că ești pe cale să ajungi în burnout. Unele persoane spun că există 5 stagii ale burnout-ului, alții menționează de 12. Ca să recunoști cum se cuvine semnele, o să vorbim despre 12 stagii. 


  1. Ambiția Excesivă - Simți nevoia să îți confirmi statutul și să îți arăți capacitățile 

  2. Work Work Work - Dai tot ce este mai bun din tine în lucru sau activitatea pe care o faci și nu ajungi să te detașezi de lista ”to do”

  3. Neglijarea Personală - Momentul în care decizi să renunți la somn, exerciții, citit și alte activități care te fac fericită 

  4. Nervi peste Tot - Ai ajuns în momentul în care nervii din viața personală și cei din viața profesională, se combină. Te simți constant stresată și iritată 

  5. No Time to Die, Only to Work - În stagiul acesta ajungi să ignori prietenii și familia, iar munca sau unele activități îți consumă tot timpul 

  6. Negarea - Negi tot ce este rău. Nu observi problema, dai vina pe ceilalți și încerci să te scoți de sub orice formă de responsabilitate

  7. Withdrawal - Când deja familia și prietenii nu reprezintă o prioritate, iar viața socială ajunge să fie aproape de 0 

  8. Schimbarea Psihologică și a Personalității - În punctul acesta nu mai ești tu. Îți schimbi total comportamentul, devii din ce în ce mai sensibilă și ajungi să nu te mai recunoști. În unele cazuri, ți se înrăutățește chiar și memoria 

  9. Detașarea de la Propria Persoană - Dacă nu ar ajunge că familia și prietenii nu mai reprezintă o prioritate, în acest pas ajungi să te neglijezi în totalitate și nu te mai consideri atât de valoroasă 

  10. Gol și Dependență - Te simți gol în înauntru și începi să prezinți dependență. Dependența poate fi de droguri, alcool sau chiar de mâncare. Acesta ia diferite forme. 

  11. Depresie - Pur și simplu apar simptomele de depresie. Nu mai ești fericită cu viața ta, nu mai ai un randament bun și nu te mai atrage nimic. 

  12. Burnout Complet - Acesta este ultimul stagiu și cel mai grav. În pasul acesta ai ajuns într-un burnout complet, atât psihic cât și fizic. Acesta poate chiar să îți pună viața în pericol, căci ajungi să nu mai ai grijă de tine. 


Acestea sunt stagiile burnout-ului. Din câte poți observa, nu este deloc de joacă. Dacă nu identifici că dai în burnout, poți să ajungi într-un punct în care nu te mai recunoști. Așa că, cel mai bine este să rămâi conectat cu tine însuți și să tratezi problema încă din momentul în care apare, nu când deja este prea târziu. 


Ca să îți fie totuși mai ușor, hai să vedem care sunt sfaturile! 


  1. Dormi cât este nevoie 

Cei de la MindArchitect au un episod dedicat Burnout-ului. În episodul respectiv, aceștia au menționat cum somnul te ajută să îți revii din burnout. 


Am testat și eu tehnica asta și pot să spun că nimic nu se compară cu efectele unui somn bun. Somnul este soluția pentru tot. ;) 


Așa că, încearcă să dormi 8 ore. Fă-ți un program de somn și nu te mai stresa atâta. Pur și simplu relaxează-te. 


  1. Practică Mindfulness 

Din moment ce ai ajuns să te deconectezi de la tine însuți, a venit timpul să te reconectezi. Începe cu pași mici. Scrie un jurnal, meditează sau pur și simplu observă care sunt sentimentele tale și de unde pornesc acestea. 


Încet, încet ajunge să te cunoști încă o dată. 


  1. Identifică sursa și găsește o soluție 

Burnout-ul poate apărea din mai multe motive. Poate că ai un program foarte încărcat sau job-ul nu te mai satisface. Oricare ar fi motivul, trebuie să îl identific și să îl remediezi.


Degeaba stai să te chinui să ieși din burnout, dacă după puțin timp dai înapoi. 


  1. Vorbește despre ce simți 

Dacă ai o persoană de încredere, du-te și vorbește cu aceasta. Povestește-i ce simți și nu mai ține totul în tine. 


Dacă vrei să rezolvi problema în totalitate, apelează și la un psiholog sau un coach. Nu uita, nu este o rușine să mergi la terapie și să ceri ajutor. Contează să te simți bine cu tine însuți și să recunoști că ai nevoie de ajutor. 


  1. Setează limite 

Dacă tot am menționat de a preveni apariția unui nou burnout, cel mai bine ar fi să îți setezi și niște limite. Adică, dacă de exemplu ai un program prea încărcat, setează-ți că vei lucra zilnic maxim 9 ore. Sau că vei avea măcar o oră pentru tine însuți. 


Poți să îți impui și o limită de genul: dacă nu mai înțeleg ce simt, iau 3 zile de odihnă totală și reconectare. 


Contează să tratezi din timp și să previi!!!! 



  1. Satisface-ți nevoile de bază 

Somnul neregulat, o dietă nesănătoasă și o viață lipsită de mișcare, toate pot să agraveze simptomele burnout-ului. Așa că, asigură-te că îți satisfaci nevoile de bază și că trăiești o viață sănătoasă. 


Acest pas nu este important doar în prevenirea burnout-ului, dar și în prevenirea problemelor de sănătate. 


  1. Adu-ți aminte de, ce te face fericit 

Ia o foaie de hârtie și scrie acolo toate lucrurile care te fac fericit. Nu te oprii până ce nu ai pus totul pe foaie. 


Acum că ai lista gata, încearcă să implementezi în fiecare zi măcar 1 din obiceiurile sau lucrurile de pe lista ta. 


  1. Ia o pauză

Nu încerca să grăbești procesul… Ia o pauză și revino-ți cu adevăratelea. Ia tot timpul necesar pentru a te regăsii și abia după aceea întoarce-te la lucru. 


  1. Redu timpul petrecut pe social media 

Așa ca și un ultim sfat, îți recomand să reduci timpul petrecut pe rețelele de socializare. Chiar dacă nu realizezi, toate pozele acelea editate și poveștile perfecte, te afectează subconștient. 


Cel mai bine este să reduci timpul pe Facebook, Instagram, Tik Tok și ce mai folosești și să dai unfollow la persoanele care nu aduc valoare în viața ta. 


Dragul meu, draga mea, acesta este finalul articolului nostru de astăzi. Sper ca toate aceste sfaturi să îți fie de folos și să te ajute să îți revii din burnout și să previi apariția unui nou burnout. 

Dacă ai și alte sfaturi, pe care vrei să le împărtășești cu ceilalți, nu ezita să lași un comentariu sau să ne contactezi prin email sau pe rețelele de socializare. 


Iar așa de final, trimite mai departe acest articol unei persoane care consideri că are nevoie. 

Surse: 

The 12 Stages of Burnout

The 5 Stages of Burnout

Burnout Recovery: 11 Strategies to Help You Reset

Comentarii

Postări populare