ReadU: Libertatea de Osho

Hello hello! Bine ai venit la o nouă recenzie! Sper că ți-ai băut cafeaua, căci această recenzie necesită o minte liberă și concentrată. 

Cu puțin timp în urmă am citit cartea ”Libertatea” de la Osho. Văzusem nenumărate citate motivaționale de la el și am zis că merită să încerc cărțile lui. Totuși după această carte, am rămas cu ”mixed feelings”. 


Osho are obiceiul de a merge doar pe teoria lui în cărțile pe care le scrie. Ideile pe care le are, sunt cele corecte, iar la restul găsește un contraexemplu sau un motiv pentru care nu ar trebui crezute. 


Totuși, pe parcursul cărții, a prezentat câteva idei cu care am reușit să rezonez. De exemplu că noi oamenii nu suntem cu adevăratelea liberi, chiar dacă fizic avem controlul. Acesta spune că există 3 tipuri de libertate. Libertatea fizică, cea psihică și cea spirituală. 



Libertatea fizică, cum sugerează numele, se referă la libertatea ta de a face ce vrei cu corpul tău. În cazul în care nu te aflii în captivitate, ai această libertate. Libertatea psihică se referă la capacitatea ta de a gândii și a simții orice pe lumea asta, iar libertatea spirituală este libertatea adevărată. Acest tip de libertate se referă la a fi tu însuți, la a avea curajul de a fi tu și de a nu te lăsa manipulat de nimeni. 


Osho menționează că, în copilărie, suntem învățați să credem sau să nu credem în Dumnezeu sau într-un alt simbol spiritual. Acesta spune că, prin simplul fapt că părinții își transpun credința pe copii, aceștia le fură libertatea spirituală. El crede că, fiecare copil și persoană ar trebui lăsată să creadă în ceea ce dorește, fără să fie influențată de convingerile persoanelor din jur. 


Toată ideea aceasta cu tipurile de libertate, mi-a plăcut foarte mult căci, uităm să trăim și ajungem să ne închidem singuri într-o bulă. 



Pe parcursul cărții, Osho a ajuns să vorbească și despre sistemul educațional și cum acesta urmărește să fabrice roboți, în loc să încurajeze gândirea liberă. El spune că, modul de predare cel mai frecvent întâlnit în școli, este una demodată și care nu promovează înțelegerea și dezvoltarea. 


Acesta povestește și despre experiența sa de profesor. El avea un stil de predare aparte, care nu le convenea tuturor, motiv pentru care a fost nevoit să își schimbe jobul de mai multe ori.


Povestind despre trăirile lui și modul în care privește el dezvoltarea personală, am început să rezonez foarte mult cu el. La finalul zilei, cu toții știm cum este sistemul educațional în România și care sunt câteva îmbunătățiri care ar putea fi aduse. 


Printre altele, Osho ajunge să definească Libertatea drept capacitatea de a spune Da când este nevoie, de a spune Nu când este nevoie și de a rămâne tăcut când este nevoie. Citatul acesta mi-a plăcut foarte mult și cred că reprezintă într-o propoziție fix ceea ce este libertatea. 


Ce mi-a mai plăcut foarte mult este că, Osho pune accent pe a fi tu însuți și pe a gândi în modul în care dorești tu. El critică în mai multe rânduri familia, religia, căsătoria, robia și alte lucruri de genul acesta, spunând că ne fură libertatea. 


Normal, în unele cazuri ajunge să exagereze într-un mod incredibil. Dar esența este ceea ce contează. 



Desigur, meditația este una dintre cele mai recomandate practici. Din moment ce Osho evidențiază că trebuie să îți controlezi gândurile și sentimentele și să fii tu însuți, acesta recomandă în continuu să meditezi. 


Așa de final, o să te las cu câteva citate ca să înțelegi de ce am decis să citesc această carte: 

  • ”Fiecare individ trebuie să devină un mediator, un observator tăcut, pentru a se descoperi pe el însuși. Și descoperirea sa va schimba totul în jurul lui. Iar dacă putem schimba mulți oameni prin meditație, putem crea o lume nouă.”

  • ”Nu poți părăsi lumea care te încătușează, nu poți să îi părătești pe cei care au devenit obstacolele tale în viață, fiindcă ei îți sunt și atașamentele, bucuriile.”

  • ”Uită de societate; nu te lupta cu ea. Nu o băga în seamă; las-o să funcționeze așa cum e. Dacă vrea să trăiască, va trebui să își schimbe forma, structura. Dacă vrea să moară, las-o să moară.”

  • ”Te naști cu libertate. Doar că ai fost condiționat să o uiți.” 

  • ”Dacă omul va deveni cu adevărat uman - nu doar cu numele, ci și în realitate -, nu va mai avea nevoie de reguli. Foarte puțini oameni au realizat asta până acum.”

  • ”Care este exact, substanța cea mai profundă a libertății? - să fii liber de trecut și să fii liber de viitor.” 


Dragul meu, sper că acest review te-a ajutat să îți faci o idee despre această carte. Normal, concluzia finală o poți trage doar tu. Așa că, dacă ceea ce ți-am povestit, te-a captivat, du-te și citește cartea. 


S-ar putea să fie fix ceea ce îți dorești sau să nu fie pe placul tău. Dar nu uita. Din fiecare carte poți învăța ceva. 


Să ai o seară faină!

- Kinga


Comentarii

Postări populare