Facultate și Lucru: Găsește Echilibrul

Ești student și te gândești să te angajezi în perioada următoare? Atunci probabil ți-ar prinde bine câteva sfaturi pentru a reușii!
Salutare dragul meu/draga mea! 

Să înțeleg că te gândești să începi să lucrezi din perioada facultății? Mă bucur să aud asta! 


Sincer, este o experiență minunată să faci primul pas în lumea profesională și să începi să îți iei viața în propriile mâini. Indiferent de rol, primul job este foarte important. After all, este prima experiență pe care o ai cu munca. 


Normal, poate să fie un challenge adevărat să găsești echilibrul între facultate și lucru. Unele specializări nu îți permit să lucrezi în tandem, cât timp altele îți oferă toată libertatea de care ai nevoie. 


În mare o să încerc să ofer sfaturi pentru cei de la licență, căci acolo este mai greu să lucrezi și să mergi și la facultate. Normal, sfaturile se pot aplica și celor de la master, dar cu toții știm că este altă viață la masterat. 


Primul meu job, care se suprapunea cu facultatea, l-am început în anul 1, semestrul 2. Era un internship cu 8 ore, care avea un program fix de la 9 până la 17. Norocul meu a fost că aveam posibilitatea de home office, că altfel mi-ar fi fost foarte greu să țin pasul. 


Pe parcurs, am identificat totuși câteva tips&tricks, care să îmi facă viața mai ușoară. Hai să vedem care sunt acestea. 


Te gândești să începi un internship dar nu știi ce să faci pentru ”work-life” balance? Atunci acest articol este doar pentru tine! Află mai multe....

  1. Selectează-ți orele 

Dacă ești genul de persoană care intră la toate cursurile și seminariile, un job pe timpul săptămânii, care se poate suprapune cu orarul de la facultate, nu este deloc pentru tine. 


Când începi să lucrezi, trebuie să înveți să îți selectezi orele. Adică, îți notezi care sunt criteriile la fiecare materiale și pe baza aceasta alegi la care seminarii și cursuri intrii. 


Eu sincer, am renunțat în totalitate la cursuri, că oricum seminariile sunt cele care te învață.  


  1. Intră cu alte grupe 

Dacă este un seminar/curs foarte important, la care nu poți intra de la job, încearcă să găsești alternative. Vorbește cu profesorul și vezi dacă poți intra cu o altă grupă. 


  1. Roagă un prieten să te ajute 

La orele la care doar prezența contează, vorbește cu un prieten care e un bun samaritean. Roagă-l să intre în locul tău la seminar/curs și răsplătește-l cu niște cafea bună și mâncare. Poate chiar și niște masaj. 


  1. Fă-ți notițe din timp 

În fiecare an îmi propun să îmi fac notițele din timp, dar tot în sesiune mă trezesc că ar trebui să mă apuc de ele. 


Dacă totuși ești o persoană care se și pune pe treabă, fă-ți notițele de la începutul anului. Așa măcar nu vei fi habarnist în sesiune și dacă e, poți da un quick search ca să te verifici. 


  1. Împrietenește-te cu un coleg conștiincios 

Dacă tu oricum nu intrii la ore, măcar fă-ți un prieten care merge. Vorbește cu el și roagă-l să te țină la curent dacă urmează un test sau ceva. 


Totuși nu fi un bou. Mai scoate-l în oraș la o cafea sau încearcă să îl cunoști cu adevăratelea. Nu fiți niște friends with benefits varianta scapă de restanță. 


Dacă ești student și te gândești să te angajezi pe perioada facultății, trebuie să citești acest articol!

  1. Vorbește cu colegii de la lucru 

Nu uita să zici și la lucru că ești la facultate și periodic să îi rogi să îți ofere șansa de flexibilitate. Adică, ori home office, ori să mergi mai târziu și să stai mai mult, ori să recuperezi orele, ori alte alternative. 


Este un must să vorbiți despre asta de la început, ca să fii sigur că vei putea participa la teste, parțiale și examene. 


  1. Ia lucru în serios 

Dacă tot te-ai decis să lucrezi, măcar ia ceea ce faci în serios. 


Vrei ca la lucru să te lase mai liber când ai nevoie la facultate? Atunci fă-ți treaba cum se cuvine și fii implicat la lucru. Doar așa vei putea să ceri înțelegere mai încolo. 


  1. Spune-le profesorilor că lucrezi 

Sincer, am observat că, unii profesori devin foarte indulgenți în momentul în care le zici că lucrezi. Parcă încep să aibă respect față de tine și să le pese mai mult. 


Așa că, nu uita să le zici de la început că lucrezi și să îți ceri scuze dacă nu poți participa la toate orele. 


Ai grijă să nu zici asta cu tupeu și fițe. Fii cât se poate de respectuos și comportă-te ca și cum ora lor ar însemna totul pentru tine. Așa îi faci mai empatici și le câștigi încrederea și respectul. 


Crede-mă că asta face diferența în sesiune. 


  1. Nu uita să te mai și relaxezi 

Când lucrezi și mergi și la facultate, este foarte ușor să uiți de tine. Totuși, ar trebui să aloci timp și pentru relaxare și odihnă. Plus că nu vrei ca prietenii să te dea dispărut că nu mai ieși nici măcar la o cafea cu ei. 


Nu uita să încerci să menții viața personală, profesională și studențească în echilibru. 


  1. Asigură-te că îți dorești asta 

Să nu crezi că lucru cu facultatea în tandem este un vis devenit realitate. Este un adevărat challenge să le faci pe ambele în tandem. Nu toți reușesc să reziste așa. Deci, gândește-te bine înainte de a te angaja. 


Vezi dacă ai psihicul pregătit pentru așa ceva. Nu te angaja doar pentru că n-ai ce face și vrei să faci bani. Așa nu o să reușești să pui situația în echilibru. 


Așa de final aș vrea să îți zic, că sunt mândră de tine că ai decis să lucrezi. Totuși ar fi bine să îți iei o perioadă de gândire și să te asiguri că îți dorești asta. 


Unele persoane, gen eu, se simt ei înșiși când lucrează și ies din zona de confort. Alte persoane nu sunt capabili de a se concentra pe 2 lucruri în tandem. 


Să lucrezi și să mergi la facultate nu este dolce vita. Uneori este a naibii de greu. Uneori simți că nu mai poți și că îți vine să renunți *la facultate, nu la lucru*. 


Analizează ce îți dorești, ce poate să îți aducă un job și care este motivația ta adevărată. 


Iar dacă te-ai decis să te angajezi, nu uita să citești articolele noastre care te pregătesc pentru interviu și carieră. 


Să ai o zi frumoasă și sport la căutat job-uri!


- Kinga


Descoperă și.....

Primul an de facultate: Așteptări vs Realitate

Secretele din Spatele unui CV de Succes


Comentarii

Postări populare