Tot ce Trebuie să Știi despre Investirea în Acțiuni

Te-ai gândit să investești pe bursă, dar nu știi foarte multe lucruri despre acțiuni? Atunci acest articol este pentru tine!
Salut dragul meu/draga mea! Ce mai faci? Cum mai ești?

Eu mai am o săptămână și mă reîntorc la lucru. Kinga este cea mai încântată de asta. Cred că în perioada de sesiune am cam omorât-o psihic. Zilnic o stresam să-mi dea de lucru pentru Redu. 


Dap, sunt o persoană prea dinamică, care trebuie să lucreze cam non-stop.


Trecând peste minusurile mele, azi continuăm seria de investiții cu un nou articol despre ”Investirea în Acțiuni”. Dacă încă nu ai citit cele 3 articole precedente, îți recomand să le citești și abia apoi să continui cu articolul acesta. Dacă ești la zi, atunci hai să începem.


Ce este o acțiune?

O acțiune este o părticică din capitalul social dintr-o firmă. Asta nu înseamnă că, dacă iei o acțiune la Apple, o să fii chemat la meeting-uri și fără acordul tău nu vor putea scoate noul iPhone. Tim Cook nu îți va apărea la ușă cu o cafea în mână și nu te va lua cu el la sediu pentru a-ți oferi scaunul lui de director.


Când cumperi de fapt acțiuni, nu deții firma în sine. Deobicei, firmele dau spre vânzare 50% din puterea lor sau mai puțin. Luând în considerare și numărul de acțiuni vândute, îți poți calcula procentul de influență. Probabil, unul foarte mic.


Descoperă ce sunt acțiunile și cum poți să dezvolți un portofoliu diversificat.


De ce ai investi în acțiuni?

Dacă profilul tău de risc este unul crescut și dorești să ai un portofoliu cât mai diversificat, ar trebui să iei în considerare acțiunile. În ceea ce privește riscul, trebuie să ai grijă mai ales dacă alegi firme care sunt la început de drum. Când vine vorba de acestea, trebuie să studiezi foarte bine firma. Dacă alegi firmele cu mai multă experiență, randamentul lor nu va fi așa de mare, dar ai un risc mai scăzut.


Totodata, poți să primești și dividende la sfârșit de an financiar. Asta depinde de firme, pentru că nu de la toate primești. 


Dividendele sunt procentul, echivalent acțiunilor pe care le ai, din profitul net al firmei. Exemple de firme care îți oferă dividende ar fi: Coca Cola, Johnson & Johnson, Microsoft, etc. 


Te-ai gândit să investești în acțiuni, dar nu știi dacă se merită? Află cum poți să îți diversifici portofoliul!


Cum să investești în acțiuni??

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să alegi un domeniu care te atrage, în cazul meu tehnologia. Mai apoi, caută liderii pieței respective, de exemplu Tesla, Apple, Microsoft, Amazon, Netflix, etc.


După ce ai ales domeniul și 2-5 firme, începi să le studiezi. Caută informații despre manageri, istoria firmei (A crescut firma în ultimii ani? Mai are capacitatea de a crește?), concurenți (Sunt șanse să îi fie luat locul?), debt-to-equity ratio (Au capacitatea să își plătească oricând creditul sau datoria?), P-E price/earnings (Este compania subevaluată sau supraevaluată?), dividende (Oferă dividende?), viitor (Au stabilite planuri pe mai mulți ani? Au capacitate de inovare în continuare? Care ar fi situațiile în care firma s-ar duce în cap?).  


Nu uita de cel mai bun prieten al tău, graficul. Ar fi bine să te educi și pe partea de analiză tehnică sau cum funcționează de fapt chart-urile. Alege un punct de intrare și unul de ieșire (acesta să fie cel mai rău punct în care vrei să ieși). De asemenea, definește pe ce durată dorești să ții acțiunile, care ar fi al doilea punct de intrare și câți bani vrei să investești.


Sunt multe aspecte care trebuie luate în considerare și nu vreau să te sperii. La început, când știi puțin, este cel mai greu. Pe parcurs, va curge de la sine. Dacă vrei să faci banii să lucreze pentru tine, atunci trebuie să investești timp în educarea ta. 


După ce ai investit în firmele alese, planifică-ți o zi la câteva luni, în care să refaci graficele și să citești știri despre companii sau liderii de piață. Încearcă să fii cât de cât la zi cu toate informațiile despre firmă.


Okay, am investit în 3 firme și le urmăresc constant, ce fac după??

Caută un alt domeniu de activitate și ia-o de la capăt. Este foarte important să ai un portofoliu cât mai diversificat. Undeva la 2,3 domenii dacă se poate.


De ce să investesc diversificat?

Dacă vine o criză financiară, majoritatea oamenilor, nu vor mai cumpăra mașini sau telefoane. Piața tehnologiei va scădea. Tu ești deștept și ai investit și în sănătate. Fiind criză, lumea va exagera cu lucrul, grijile și se vor îmbolnăvi mai ușor. Piața sănătății va crește. În cel mai rău caz, acțiunile pe profit în firmele pe sănătate îți vor atenua din pierderea de pe tehnologie sau chiar să-ți aducă profit.


Prin exemplul de mai sus am vrut să îți evidențiez, cum un portofoliu diversificat poate să te salveze pe timp de criză. Regula cu diversificatul nu se referă doar la acțiuni, ci și la restul ariilor. Ar fi chiar prostesc să nu iei în considerare și piața crypto sau a NTF-urilor, piețe care cresc enorm de mult în ultima perioadă. Normal, trebuie ca înainte să investești, să te educi și să nu fii ca majoritatea oamenilor.


Sper că am reușit să îți fac o idee și să te provoc să înveți mai multe despre investirea în acțiuni. Cam atât pentru azi.


O zi frumoasă! Te-am pupat!

-Bia


Dacă ți-a plăcut, citește și Ce sunt investițiile? sau În ce să investesc?


Comentarii

Postări populare