Investirea în Obligațiuni
Salut dragul meu/draga mea!
Azi după o lungă zi la lucru, am decis să fur tot iaurtul proteic cu ciocolată de la Lidl. Sorry, not sorry. Nu știu dacă ai pățit să fii dependent de un lucru pentru 2,3 săptămâni și după să-l urăști, dar eu așa pățesc tot timpul.
Totuși, zic să trecem la lucruri mai serioase. Tema de astăzi este una interesantă, fiind continuarea seriei noastre despre investiții. Data trecută am discutat despre acțiuni, iar săptămâna aceasta, vom descifra obligațiunile.
Ce sunt obligațiunile??
Obligațiunile sunt titluri de valoare care atestă că devii creditor pentru eminent, care este obligat să plăteasca o sumă fixă la o perioadă de timp (de obicei, o dată pe an). Pe înțelesul tuturor, practic împrumuți bani unei entități ca și o bancă, iar ei vor trebui să-ți plătească o sumă anuală pe perioada valabilității titlului.
Cine poate oferi obligațiuni?
Marea majoritate a obligațiunilor emise sunt titluri de stat, adică obligațiuni date de către stat. Pentru a înțelege mai bine această categorie, hai să luăm un exemplu.
Să spunem că, primăria din Cluj are nevoie de bani pentru a face un parc și nu îi este rentabil să ceară bani de la bancă. Acesta decide să emită, să spunem 200 de titluri de stat, fiecare costând 1000 lei și își propune să plătească pentru următorii 10 ani o dobândă de 5% pe an. Asta înseamnă că, în fiecare an primăria o să plătească 105 lei/ obligațiune.
Pe lângă obligatiunile emise de stat, mai sunt și obligațiuni emise de companii. În cazul în care o firmă dorește să se extindă, acesta poate să ceară bani de la oameni. Opțiunea aceasta este mult mai rentabilă, căci dobânda este mai mică decât cea impusă de către bancă și nu este nevoie să ofere părți sociale din companie.
De ce ai investi în obligațiuni??
Obligațiunile sunt unele din cele mai sigure investiții. Dacă o firmă poate da mai ușor faliment, un stat poate intra în faliment mult mai greu. În plus, statul poate să mărească taxele sau impozitele pentru a preveni asta.
De ce nu ai investi în obligațiuni??
Din cauză că sunt așa de sigure, randamentul lor este destul de mic, undeva la 7-8%. Totuși, este mai bine decât un cont bancar de economi.
De unde poți cumpăra obligațiuni??
Le poți lua sub formă de ETF-uri sau direct de la stat. Trebuie doar să urmărești site-urile lor. De exemplu, în România anul trecut au fost emise obligațiuni în cadrul proiectului Tezaur, pentru a mai acoperi discrepanțele din bugetul statului.
Dacă ești interesat de a investi în obligațiuni, partea bună e că poți să găsești ușor și la noi în țară. Totuși, pentru cele din străinătate, va trebui să te documentezi.
O singură recomandare aș avea la obligațiuni: să urmărești dobânda. Dacă cumva dobânda e mai mare cu 12-15% decât dobânda din conturile de economii, înseamnă că lumea nu prea s-a aruncat pe ele și sunt șanse să îți pierzi banii.
Cam atât despre obligațiuni. În următorul articol vom povesti despre investirea în crypto. Până atunci, o zi incredibilă și frumoasă.
Te-am pupat! Pa!
-Bianca
Citește și În ce să investesc?
Comentarii
Trimiteți un comentariu