La Cafea cu un Student: Academia de Poliție

Afla cum este viata de student la academia de politie!


Hei, hei. 


Sunt K, absolventă a Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza - București. Lucrez de aproape 2 ani în Ministerul Afacerilor Interne, motiv pentru care decid să nu îmi divulg identitatea. Totuși, azi îți voi vorbi puțin despre Academia de Poliție, ca să îți faci o idee mai clară despre ea.


În cadrul academiei există un număr de 5 facultăți:

  • Ordine și Siguranță Publică, unde în anul 2 vei putea alege specializare pe care ti-o dorești (bineînțeles, în funcție de media anului 1), cum ar fi: investigații criminale, economice, ordine publică, rutieră, criminalistică, operațiuni speciale, combaterea crimei organizate, etc.

  • Pompieri

  • Jandarmi

  • Penitenciare

  • Drept


Am ales academia, pentru că este cea mai înaltă formă de învățământ în cadrul MAI și ai posibilitatea de a deveni ofițer, cu 5 grade mai mult decât un subofițer care spre exemplu termină la Școala de Poliție Septimiu Mureșan - Cluj Napoca sau la Școala de Poliție Vasile Lascăr - Câmpina.


Eu am ales să aplic la facultatea de Ordine și Siguranță Publică, căci iubesc ordinea, disciplina, dreptatea, încrederea și siguranța. De asemenea, mereu mi-am dorit să am oportunitatea și autoritatea de a preveni faptele ilicite, dar și să am ocazia să pot identifica persoanele care nu respectă legile țării, Codul penal și Constituția României.


Tu, ca viitor student (viitoare studentă) bănuiesc că te întrebi, cum este să urmezi această facultate. Dacă tu nu ai această curiozitate în momentul de față, să știi să pe parcurs vor apărea persoane care îți vor adresa întrebări precum: ”Dar cum e facultatea? E chiar așa cum cred cei din afara ei? E cum te-ai așteptat?”. 


Eu personal, nu am avut așteptări de la Academie. Am decis să las lucrurile să vină de la sine, să vină așa cum le dă Domnul. Poate așa a fost cel mai bine, pentru că nu am fost  dezamăgită.


Hai să vorbim și despre facultate.


Cum este sa dai admiterea la academia de politie si cum este viata de student.

  1. Admiterea - primul obstacol mare care stă între tine și facultate.


Ea a constat în mai multe probe eliminatorii:

  • depunerea dosarului

  • vizite medicale

  • proba sportivă

  • proba scrisă


Pentru a trece cu succes de vizitele medicale, (exceptând starea ta de sănătate perfectă) nu ai voie să ai tatuaje, care nu pot fi acoperite de uniforma de vară. În cazul în care ai probleme cu vederea, evită să mergi la vizitele medicale cu lentile de contact. Mergi cu ochelarii tăi de vedere. 


Proba sportivă constă într-un traseu aplicativ, iar proba scrisă este formată din 90 de grile. Grilele sunt împărțite în: 30 de grile din gramatica limbii române, 30 de grile din gramatica limbii engleze și 30 de grile din istoria României. 


Ce este de menționat este faptul că, dacă nu ești prea bun la limba engleză, ai oportunitatea de a alege din alte limbi străine precum: franceză, spaniolă etc. Deci nu te speria prea tare.


Recomandarea mea este să te pregătești 2 ani pentru proba scrisă și cca. un an pentru proba sportivă. Admiterea este foarte grea, iar concurența.. nu mai spun.


Dar hei, gândește-te că la orice examen de admitere trebuie să înveți și să depui efort. Dacă reușești la admitere, ești deja pe drumul către o carieră bună, în domeniul dorit de tine. Deci capul sus!


  1. Viața de student


Academia de Poliție are un regim militar. Asta înseamnă că nu vei putea niciodată compara viața din academie, cu una dintr-o facultate civilă.


Spun asta pentru că de luni până joi, ai voie să ieși în afara incintei între orele 14:30 - 21:30. În plus, vineri de la ora 14:30 până duminică la ora 21:30, ești liber la program, asta înseamnă că nu vei avea restricții cu privire la ora de întoarcere.


Îți recomand să respecți toate regulile impuse, în mod contrar vei fi sancționat. De exemplu: nu vei avea voie să ieși în timpul săptămânii timp de câteva zile, vei face sectoare, plantoane sau servicii. 


Ca să înțelegi, sectorul înseamnă un loc din academie care îți va fi dat încă de la începutul anului, iar timp de un an, trebuie să ai grijă de acel sector să fie mereu curat. În situația în care vei face necazuri, pe lângă sectorul pe care îl primești, este posibil să primești sectoare suplimentare.


Plantoanele se fac la intrare, în fiecare pavilion și durează 3 ore. Plantoanele din nou se fac regulat, de toți studenții, pentru a preveni apariția problemelor. 


Ce faci mai exact? Stai la poartă timp de 3 ore, nu lași pe nimeni să intre sau să iasă și vei anunța ofițerul de serviciu orice problemă întâmpinată pe tura ta de planton.


Nu în ultimul rând, serviciile constau în ajutarea bucătarilor de la cantină și vei servirea studenților cu mâncare.



Țin să adaug faptul că, odată ce ai fost admis la academie, nu există taxă de școlarizare anuală. Îți este asigurată cazarea și mâncarea de la cantină.


Cum este viata de student la politie? Ce materii se studiaza si cum sunt profesorii?

  1. Cursurile 


Cursurile au loc zilnic, de luni până vineri, de la ora 08:00 până la 13:30. Ai 3 cursuri pe zi, fiecare de o oră și 30 de minute și cu câte 30 de minute pauză între cursuri. E program cam fix, dar în 12 ani de școală te-ai obișnuit cu asta. În academie, la cursuri vei purta permanent uniforma de polițist. Nu vei purta niciodată haine civile.


În ceea ce privește materiile, ele sunt multe și vaste. Profesorii sunt foarte bine pregătiți.

Fii atent/ă, aici nu ai voie să lipseștii de la cursuri, nu ca la alte facultăți că ”mă trece prietenul sau prietena la prezență și mai dorm vreo 2 ore”.

 

Este bine să fii activ la seminarii la majoritatea materiilor, acestea contează la nota ta finală. 

În mare, materiile sunt de drept și de specialitate (poliție), iar câteva exemple ar fi: drept civil, procedură civilă, drept penal, procedură civilă, dreptul muncii, dreptul mediului, drept comercial, drept constituțional etc. Pe scurt, vei face 90% din materiile de la o facultate civilă de drept, plus alte materii de specialitate.


Iar cu învățatul, ei, învață până nu mai poți și când nu mai poți, mai poți puțin. 


Dar hei, viața de student nu e așa tristă! Profită și de timpul liber.

Vizitează capitala. Sunt foarte multe muzee, cluburi, restaurante, etc., unde să te mai recreezi și să te distrezi. Îți promit că nu te vei plictisi niciodată!


  1. Cazarea și mâncarea. 


Ei, nu trebuie să te îngrijoreze întrebarea ”oare voi găsii chirie?” pentru că, sunt cămine.

În cameră, pe lângă tine, vei avea încă alte 7 colege sau colegi :)). Nu există televizoare, frigidere, iar băile sunt la comun pe hol. 

Mâncarea se dă de la cantină. Este comestibilă și atât. Uneori ai impresia că nu prea este nici comestibilă. Deci legat de aceste aspecte, ce pot să-ți zic Good luck!


Cea mai mare provocare a mea, a fost că la abia 19 ani am plecat în București, la 600 km distanță de casă, neavând posibilitatea să vizitez familia des. 


Un alt aspect ar fi volumul foaaaarte mare de materie de învățat pentru fiecare examen în parte. Țin să menționez faptul că de la primul până la ultimul student, toți se luptă pentru note. Este o atmosferă intensă de studiu, iar dacă tu nu înveți, te simți efectiv prost. Așa că pregătește-te mental de mult studiu.


De final, vreau să-ți menționez că vei încheia un contract pe minim 10 ani cu MAI, timp în care poți demisiona, dar.. vei fi bun de plată atunci.


Îți doresc multă baftă! Vorba aia: vei avea nevoie.


-Vivi





Comentarii

Postări populare