Pune-ți sentimentele în cuvinte

Hello - hello drag cititor!


Bine te-am regăsit pe Redu! Ce faci, cum ești? Sper, că te simți bine, totul e okay și te bucuri de vară și de vacanță. Nu uita să te hidratezi, să mănânci multe fructe, să faci mișcare (bucură-te de vremea asta bună) și să porți protecție solară.

Tot așa încearcă să ai grijă și de suflet, de sănătatea mentală and so on. Te întrebi cum poți avea grijă de suflet? În multe feluri. De exemplu nu-l încărca.

Adică dacă ai ceva de spus, mărturisit, ceva ce simți că te apasă, atunci fă-o! După te vei ușura.

De aici vine tema noastră de astăzi, adică de ce e bine să vorbești despre gândurile și sentimentele tale.

Știu ce e în capul tău acum ”ușor de zis, dar tu faci asta?”. Sincer, nici mie nu îmi iese acest lucru de fiecare dată. De multe ori tac iar după mă gândesc ”băi, de ce nu i-am zis asta, sau cum aș putea să-i spun? Hmm, poate e mai bine să aștept până la momentul potrivit”.

Hai să-ți dezvălui un secret: momentul potrivit NU există! Degeaba lași pe data viitoare, pentru că acum ”a avut o zi proastă”, pentru că ”acum e nervos”. Da, poate va reacționa altfel, pentru că acum nu are mintea calmă și liberă, dar când se va liniști va regândi lucrurile. Într-un final, va reuși să ofere un răspuns rațional sau să înțeleagă puțin mai bine situația ta. Totuși, dacă nu se întâmplă acest lucru, nu este nimic în neregulă, căci așa poți să îți dai seama ușor cine este acolo cu adevăratelea pentru tine.

Deci, hai să discutăm noi doi mai detaliat despre asta. Când ți se întâmplă să nu spui ce îți este în minte sau pe suflet? 

De obicei când:

  • părerea ta diferă de părerea altora

  • ”nu vrei să jignești pe cineva”

  • te deranjează ceva

  • când zici ”nu vreau să provoc o ceartă din asta”

  • crezi că nimeni nu te poate înțelege

  • înseamnă să fii vulnerabil 

  • ți-e frică că vei fi refuzat pentru confesiunea sentimentelor tale

  • nu vrei să te simți prost pentru ce ai zis


Okay, unele reacții sunt normale. Totuși, când cineva îți cere părerea, de ce nu o zici? Chiar dacă diferă de părerea persoanei respective sau dacă poate fi un adevăr mai dureros. Dacă persoana respectivă ți-a cerut opinia, înseamnă că o interesează. Deci spune-i. În final oricum ea decide dacă ține cont de ea sau nu.

Poate că acum te întrebi ”de ce avem nevoie de părerea altora”?
Pentru că cerem aprobare sau o împingere de genul ”da, gândești bine, va fi bine dacă faci așa” sau pentru că suntem indeciși.

Dacă persoana e indecisă, va ține cont și de părerea ta, sau o va analiza. Dacă nu i-ai dat o așa zisă aprobare , oricum nu va asculta de tine.

Legat de partea ”nu vreau să îl/ o jignesc cu nimic”. Ideea asta ar fi cel mai bine să o scoți din mintea ta. Este total greșită. Nu jignești pe nimeni cu faptul că îți exprimi gândul, atâta tot să încerci să fii atent la modul în care expui și exprimi ceea ce gândești și simți. Uneori modul în care spunem lucrurile poate să lovească mai puternic, decât ce spunem.



Legat de sentimentele tale, să nu-ți fie jenă să le exprimi. Nu ai de ce să te temi sau să-ți fie frică pentru onestitatea ta sau pentru curajul de a te deschide în fața cuiva. E total normal.

Ba chiar, familiei, prietenilor, celor apropiați, persoanelor de încredere spune-le mai des cât de mult îi iubești, îi apreciezi și cât contează ei pentru tine. De asemenea, încearcă să pui în cuvinte cu aceste persoane și sentimentele negative, cum ar fi că nu te simți apreciat, te-a afectat o anumită situație, simți că dai în depresie și așa mai departe. Cheia este: să formulezi corect și pe înțelesul lor și să nu te stresezi atât de mult. În momentul în care ne lăsăm dominați de stres, o dăm în bară.

Privește lucrurile altfel: poate pe moment te vei simți prost sau ciudat sau crezi că vei fi judecat, dar sentimentul acela trece repede, și este înlocuit de ușurare.

Ideea ar fi să înveți să formulezi ideile corect, astfel încât să fie pe înțelesul oamenilor. Fă-ți o structură simplă și nu complica ideile. 

  • Gândește-te ce vrei să comunici cu persoana respectivă, adică informația sau argumentul tău. 

  • Fii atent cui i te adresezi, căci fiecare persoană este diferită și poate reacționa diferit.  

  • Spune în așa fel, încât să înțeleagă de ce i-ai spus și eventual cu ce schimbare în comportamentul său te-ar putea ajuta.

  • Nu te lăsa doborât de reacțiile persoanei cu care comunici.

  • Încearcă să observi dacă ai greșit cu ceva sau dacă ar fi anumite părți pe care ai putea să le îmbunătățești.

Cam asta ar fi ideea, ia curaj, spune ceea ce îți este în minte și pe inimă. Nu te mai amăgii și nu mai aștepta momentul ideal. Mai bine crează-ți momentul.

Sper ca aceste informații să-ți fie de folos și/ sau să te încurajeze.
Până data viitoare, multe îmbrățișări și încearcă să îți exprimi măcar o părere sau un gând.
-Vivi

Comentarii

Postări populare