Cum alegi Banca și Contul de Economii
Salut dragilor! Oare cum mai sunteți??? Pregătiți pentru școală sau facultate??
Azi este o zi extraordinară pentru a vorbi despre lucruri financiare. Stați calmi că azi o să vă iau mult mai ușor. Așa că, topicul de azi este ”Cum să îți alegi banca și contul de economii pentru backup-ul financiar”.
Da, nu sunt fan bănci, dar este aproape imposibil să faci vreo plata în lumea asta fără card. Dacă nu este un must momentan, va fi mai încolo. În următoarea criză financiară, se preconizează că ar cădea dolarul și euro-ul. Pe ce se vor schimba??? Eu pariez că nu vor mai fi bani lichizi deloc, dar e doar problema mea ce cred.
Bun, dar hai să trecem la lucrurile noastre. Sunt mii și mii de bănci în România, pe care să o alegi??
Sunt sigură că cea mai bună alegerea o vei face chiar tu. Nu o să stau să-ți vând bănci a prostului. Aș prefera să te învăț să faci o statistică foarte simplă. Deschide un excel, scrie fiecare bancă din țară în prima coloană și dobânda pe care o are în a doua. Fă o sortare și vezi care e cea mai mare dobândă.
Aici ai și lista cu toate băncile din România (https://www.cursbnr.ro/lista-banci).
După ce ai găsit cea mai mare sortare, du-te și studiază puțin forumurile despre bancă. Vezi părerile clienților. Dacă nu îți place, treci la următoarea și tot așa. Dacă îți place, bingo! Ai găsit banca în care îți poți ține banii.
Bun, să vedem și la ce trebuie să fii atent când îți deschizi un cont.
În primul rând, îți recomand din tot sufletul să îți iei timp să citești contractul înainte de a semna. O data, de 2 ori. Întreabă ce nu ai înțeles și dacă cumva te simți un pic nelinistit, ieși și caută altă bancă.
Normal, băncile nu vor să te jecmănească, dar omit niște lucruri esențiale. Cum ar fi că pe orice cont de economii se ia 10% impozit la finalul anului. Sau că se iau anumite comisioane.
Mai am o recomandare pentru tine. Pentru back-up-ul financiar, alege un cont de economii la o bancă care dacă falimentează, în limită a 200.000 de lei îți dă banii înapoi, adică are rezerve. Așa vei fi asigurat 100%.
Bun, în al doilea rând, trebuie să îl deschizi în 24h după realizarea excel-ului. Asta pentru motivație. Altfel, după se mișcă mai greu curul, îți spun asta din experiență.
Noi, am ales Libra Bank (https://www.librabank.ro/). De ce?? Are depozit de 36 de luni cu dobândă fixă - cu plată lunară a dobânzii. Mi se pare destul de okay, având în vedere piața.
Ideea e că, oricum nu faci profit din back-up deoarece, rostul lui e să te salveze din momentele nasoale. Nu sunt investiții. Despre investiții vom vorbi într-un alt articol.
Pe lângă Libra folosim și BRD, BT și Raiffeisen.
Deci astea fiind spuse, recomandarea mea este să te bazezi doar pe tine și numai pe tine în a găsi cea mai bună bancă și a începe să-ți faci back-up-ul. Nu uita, este o linie subțire între victimă și învingători. Pentru orice întrebare, te rog să ne scrii oriunde vrei (email, insta, linkedin, oriunde).
Atât pentru azi! O după-amiază cât mai incredibilă și nu uita să mergi să îți faci backup-ul acum! Pa!
- Bianca
Descoperă și....
Comentarii
Trimiteți un comentariu