Cum să scapi de stres și să te bucuri de viață

Salut dragul meu! Mă bucur să fiu alături de tine la un articol nou nouț. 

Tema de astăzi va merge mai mult pe mindset și psihic, din moment ce pe Instagram am observat că există o cerere pentru articole pe acest subiect. 


Înainte de a intra în detalii, aș vrea să povestim puțin, încât să înțelegi de ce am ales să vorbesc astăzi despre stres. 


Eu sunt genul de persoană care se stresează foarte ușor, pe cele mai nesemnificative lucruri. Nu contează dacă nu este logic sau motivul pentru stres este doar în mintea mea, de cele mai multe ori mă las dominată de acest sentiment. 


În ultimele luni am încercat să aloc mai mult timp pentru a învață să îmi controlez stresul. Unele metode au funcționat, pe altele ar trebui să le fac mai des, iar restul metodelor nu erau chiar pentru mine. 


Dar de unde pornește stresul? 


Stresul poate avea foarte multe surse. Școala, facultatea, un proiect care trebuie finalizat în curând, job-ul, familia, acestea sunt doar câteva dintre motivele de stres. 


Stresul apare în cele mai multe ori când se pune presiune asupra noastră sau avem dea face cu ceva nou, un lucru care implică un nivel ridicat de incertitudine. 


Acum că știm care sunt momentele în care poate apărea stresul, hai să vedem cum poți să îți dai seama că ești stresat. 


Cea mai bună metodă este să îți urmărești bătăile inimii. Dacă simți că ți-a crescut tensiunea sau ai un ceas care îți măsoară constant ritmul cardiac, iar acesta semnalizează că ți-a crescut mai mult, atunci cel mai probabil ești stresat. 


Alt moment în care poți să îți dai seama sigur, că ești în stare de stres, este când nu ai răbdare să asculți și te agiți ca să găsești o soluție. 


Încă un lucru este că, de obicei ne gândim doar la ce ne stresează și nu reușim să scăpăm de gândurile respective. Astfel, dacă mintea ta e alertă și aduce vorba doar de probleme, clar ești stresat. 


Dar totuși dacă ar fi așa ușor… să știi doar care sunt semnele și să le și observi în momentul în care apar. Adevărul este că, nu ajunge să cunoști sursa și specificațiile, ci trebuie să știi să găsești soluții și să reduci posibilitatea de apariție a stresului. 



Așa că, hai să trecem la câteva metode practice pentru controlarea acestei stări. 


  1. Meditează 

În mai multe articole publicate, am menționat de rolul meditației. Aceasta nu numai că te ajută să îți eliberezi gândurile, dar te face să fii mai conștient de gândurile și acțiunile tale. 


Deci, meditând ajungi să observi mai bine sursa de stres și reușești să te calmezi. 


  1. Scrie un jurnal 

Jurnalul este un subiect des discutat și asociat perioadei copilăriei. Adevăru este că scrierea unui jurnal este benefic pe parcursul întregii vieți. 


Gândește-te că, în momentul în care scrii sentimentele pe care le-ai avut pe parcursul zilei, creierul intră într-o stare ca și cum ai vorbi cu un prieten. 


Pe scurt, prin jurnal ajungi să îți observi mai bine sentimentele, să le cataloghezi și astfel reduci nivelul de stres. 


  1. Vorbește cu o persoana care te calmează

Eu sunt genul de persoană, care vorbește despre tot ce simte și tot ce crede. Pe mine mă ajută foarte mult să pot vorbii despre stres cu o persoană de încredere. 


Astfel, ajung să mi-o primesc că mă stresez pe degeaba și sunt trezită la realitate. :)) Normal, ajung și eu să observ unele soluții, dar nimic nu se compară cu dușul rece pe care ți-l oferă un prieten 


  1. Apucă-te de sport 

Știai că sportul este unul dintre cele mai eficiente metode de eliminare a stresului? Acesta nu numai că te face mai puternic, îți îmbunătățește imunitatea și te face mai sănătos, dar îți rezolvă și problemele sufletești. 


Așa că, pune-te și fă sport. Nu trebuie să te antrenezi ore în șir, ci să fii consecvent. Propune-ți 2-3 sesiuni de sport pe săptămână și ține-te de ele. 




  1. Caută soluții 

Okay, a apărut o problemă și este foarte stresantă. Dar care este beneficiul din a te concentra pe sursă? 


Îți spun eu: Nimic. 

În loc să stai să te plângi și să îți distrugi sănătatea, pune-te și tu și caută niște soluții. Treci la treabă și nu aștepta să vină un salvator care să îți dea mură-n gură. 


  1. Gândește-te la ce poate să meargă cel mai rău 

Probabil sună ciudat, dar uneori ajută să te gândești care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla și să începi să găsești soluții la fiecare în parte. 


Eventual poate te pui să cauți niște date exacte care îți demonstrează că nu ai motiv pentru stres. Pe scurt: pune-ți călărețul în funcțiune. 


  1. Fiecare lucru se întâmplă cu un motiv 

Sună clicheic, dar adevărul este că în fiecare eșec sau problemă există o învățătură. Încearcă să identifici un beneficiu pe care îl ai din lucrul care s-a întâmplat. 


  1. Cunoaște-ți limitele 

Unul dintre cele mai bune sfaturi pe care ți-l pot oferii este să te cunoști mai bine. Observă care sunt lucrurile care te stimulează negativ și încearcă să le eviți sau să rescrii tiparul. 


În momentul în care ajungi într-o stare de stres, observă când ai trecut de limitele normale de agitație și spune-ți: Gata, deja nu este sănătos ceea ce fac. Am trecut limita și îmi fac numai rău. Este timpul să scap de stres. 


  1. Mental health is physical health 

Accentul de obicei care pe sănătatea fizică, dar adevărul este că o minte bolnavă duce la un corp bolnav. 


Caută-ți un coach, contactează un psiholog sau un psihiatru și cere ajutorul de care ai nevoie. Nu te rușina. Cu toții avem nevoie de ajutor și este ceva normal să mergi la terapie. 


Așa la finalul articolului aș vrea să îți propun ceva: Hai să normalizăm mersul la psiholog și să promovăm sănătatea mentală. 


Hai să nu îi mai judecăm pe cei care cer ajutor și să acordăm susținere și suport persoanelor care au nevoie. Nu este nimic rău în a cere sprijin și în a recunoaște că nu ești bine. 


Sper că acest articol o să îți fie de folos. Să ai o zi superbă și fără stres! 


- Kinga


Descoperă și.....

De la Social Media la Psiholog

Comentarii

Postări populare