ReadU: ”Cadranul Banilor” de Robert Kiyosaki

Citește recenzia completă la cartea Cadranul Banilor, de Robert Kiyosaki, care este o carte esențială pentru fiecare viitor investitor.
Salutare dragul meu!

Astăzi continuăm cu o altă carte de la Robert Kiyosaki, ”Cadranul Banilor”. Această carte este continuare cărții, ”Tată bogat, tată sărac”. Cartea intră în detaliu în ceea ce privește sursa banilor și modul în care îi cheltuiești. 


Robert împarte societatea în 4 cadrane: Angajați, Liber-Profesioniști, Proprietari de afaceri și Investitori. 


Angajații reprezintă majoritatea persoanelor de pe planeta aceasta. Aceștia sunt angajați în cadrul unei companii care le oferă siguranță și beneficii, cele două reprezentând principala motivație a lor. De asemenea, veniturile lor provin strict din munca pe care o realizează și au o rezistență scăzută la risc. 


Acest lucru totuși nu ar trebui să îți creeze ideea că ”angajații” sunt săraci. Există angajați care au reușit să economisească o sumă considerabilă și care și-au crescut veniturile într-un mod incredibil. 


Ca să îți faci o idee, în categoria aceasta se găsesc angajații obișnuiți, medicii, avocații și așa mai departe. 


Reprezentare a cadranului banilor, prezentată în cartea cu același titlu, de Robert Kiyosaki

În cadran, a doua categorie o reprezintă cea a ”Liberilor Profesioniștilor”, considerată de unii ”cel mai riscant cadran”. Oamenii din cadranul acesta sunt și angajați dar și angajatori. Aici vorbim despre freelanceri, medici stomatologi, mecanici și alte persoane care au decis să încheie colaborarea cu o companie și să pornească pe cont propriu. 


Aici sunt incluși și antreprenorii care nu vor să delege și consideră că ei fac totul perfect, iar ceilalți le distrug doar munca. Pe scurt, liberii profesioniști sunt persoanele care lucrează pe cont propriu. 


În partea dreaptă a cadranului, găsim proprietarii de afaceri. Ei se diferențiază de liberi profesioniști prin simplul fapt că nu vor să facă totul singuri. Aceștia deleagă și își dezvoltă echipa, încât să nu trebuiască să fie constant prezenți. Veniturile lor nu depind direct de efortul pe care îl depun, iar mentalitatea lor încurajează creșterea și dezvoltarea atât personală, cât și a angajaților. 


Ultimul cadran este cel al investitorilor, singurul cadran care încurajează să pui banii să lucreze pentru tine. Investitorii decid să își folosească veniturile încât acestea să producă mai mult venit. 


Ești la început de drum spre independență fianciară și nu știi ce să faci? Descoperă care sunt sfaturile lui Robert!

Acum că am descifrat cadranul, hai să vedem care sunt cele mai importante sfaturi ale lui Robert, în această carte!

  • În oricare dintre cadrane te-ai afla, ar trebui să te concentrezi pe a ajunge în cadranul I, cel al investitorilor. Doar dacă ajungi în cadranul respectiv, poți să pui banii să lucreze pentru tine și doar așa devii liber din punct de vedere financiar. 


  • Apartenența noastră de un cadran nu depinde de educația pe care am primit-o, ci de valori, caracter, rezistența la risc și alte însușiri care ne definesc ca persoană. Toate acestea influențează direct decizia ta în legătură cu sursa ta principală de venit. 


  • Poți să faci parte din mai multe cadrane în același timp. De exemplu să fii proprietar de afaceri dar să și fii investitor. 


  • Poți să fii sărac în orice cadran. La fel poți să fii bogat în oricare dintre categoriile prezentate. Categoria în sine nu definește șansele tale de a fi prosper. Acțiunile tale și deciziile pe care le iei, sunt cele care fac diferența.

 

  • Când vorbești cu o persoană, fii atent la cuvintele pe care le folosește. Foarte ușor îți poți da seama în ce cadran se află persoane respectivă. Ca să îți fie mai ușor să identifici acest lucru, o să recapitulez puțin cum este fiecare categorie în parte. 

    • Angajații caută siguranță și au o rezistență scăzută la risc. 

De exemplu, acest persoane folosesc des ”Îmi este frică. Nu îmi oferă siguranță.”

  • Liberii profesioniști consideră că nimeni nu lucrează mai bine ca ei sau că nimeni nu vrea să lucreze alături de ei. 

Când vorbesc, aceștia își evidențiază capacitățile sau se victimizează, căci nu găsesc un angajat bun. Cuvintele lor pot fii ”Sunt cel mai bun în domeniu. Nu există un om calificat. Mai bine fac eu.”

  • Proprietarii de afaceri caută să ducă compania în vârf. Totuși asta nu înseamnă că vor să lucreze pentru toată viața în cadrul companiei. Ei sunt în căutarea unei persoane care să îi înlocuiască.

Proprietarul de afaceri folosește des ”Împreună, ca o echipă” și încearcă să creeze legături cu oamenii. 

  • Investitorii sunt cei mai preocupați de investițiile pe care le realizează și randamentul acestora. Într-o conversație, aceștia nu o să piardă timp cu bârfe sau subiecte fără sens.

Investitorul este persoana aceea care nu tace despre oportunitățile de investiții și care suferă când nu are bani destui să investească, iar bursa este în scădere. 

 

  • Motivul principal pentru care oamenii caută siguranță la locul de muncă, este că așa au fost învățați la școală și de către părinți.

 

  • Dacă vrei să fii prosper, trebuie să te pui pe treabă. Șeful tău nu este obligat să te facă bogat, ba chiar din contră. Acesta este preocupat să îți faci treaba bine și să meargă business-ul cum se cuvine, nu cu dorințele tale. Așa că, pune-te pe treabă și nu mai aștepta de la alții să rezolve totul pentru tine. 


Descoperă care sunt sfaturile pentru viitorii investitori.

Cum poți observa, cartea oferă câteva sfaturi foarte bune care te pot ajuta în drumul tău către succes. Mie sincer mi-a plăcut foarte mult cartea, căci prezintă idei utile și nu folosește termeni complicați. Înainte de a citi-o, am citit și Tată bogat, tată sărac, deci eram deja familiară cu stilul de scris al lui Robert și știam deja de câteva aspecte cum ar fi diferența dintre bogați și săraci. 


Îți recomand cu căldură să citești această carte. Dacă ai citit-o deja, lasă-ne un comentariu cu părerea ta. 


Să ai o seară plăcută! Până data viitoare, 

Kinga


Citește și recenzia la Tată Bogat, Tată Sărac de la același autor!

Comentarii

Postări populare