La Cafea cu un Student: Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor

Fsega sau Feaa, oricare ar fi locul in care doresti sa studiezi, hai la o cafea si afla adevarul despre viata de student la economie!

Salutare dragule!


Ești pregătit pentru un nou articol marca ”La cafea cu un student”? Sper că ți-ai pregătit cafeluța, ceaiul sau ceva de băut și că ți-ai notat toate întrebările la care sper să primești un răspuns. 


Astăzi o să povestim despre experiența de student la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB. O să vorbim în mare despre materii și cum este să fii student în domeniul economic. Prin urmare, dacă te gândești să urmezi o altă facultate de economie, vei avea habar despre cum este în general viața la specializarea respectivă. 


Înainte de toate, credem că ar fi totuși important să afli cu cine ai de-a face. 


Suntem două persoane care scriem acest articol, Bianca și Kinga. Noi suntem studente în anul 2, la specializarea Management, respectiv Marketing. Am început facultatea încă în perioada pandemiei, motiv pentru care nu avem foarte mare experiență cu mersul fizic la facultate. 


În ceea ce privește personalitățile noastre, suntem destul de diferite. Totuși, avem câteva lucruri în comun, cum ar fi pasiunea pentru dezvoltare personală, nebunia pentru a lucra și iubirea pentru animale (avem 2 pisici mega răsfățate). 


Iar acum, din moment ce cunoști contextul, haide să intrăm în cele mai importante detalii!


Afla cum este viata de student la economie, marketing si management!
  1. Ce presupune admiterea? 


În cadrul FSEGA, nu există un examen de admitere. Departajarea se realizează pe bază de dosar, adică în funcție de media de la bacalaureat. Totuși, ai posibilitatea să participi la un concurs numit Oeconomicus Napocensis care îți oferă șansa să îți mărești media de admitere sau chiar să fii admis cu nota 10, indiferent de media de la bac. 


Totuși, la dosar este necesar să atașezi și o scrisoare de intenție, care urmează o structură prestabilită de către facultate. Acest eseu nu este greu de realizat și mai mult urmărește să vadă dacă ți-ai dat silința să îl scrii. În principiu, nu vei fi eliminat pe baza eseului. 


Ca să îți fie mai ușor să înțelegi procesul de admitere, îți lăsăm atașate câteva link-uri utile, care te redirecționează către site-urile celor mai căutate facultăți din domeniul economic: 


  1. Așteptări versus Realitate 


Bianca: Sincer, primul an chiar nu mă așteptam să învăț despre atât de multe domenii. Contabilitate, Macroeconomie, Matematică și alte materii. Lucruri useful având în vedere că la un moment dat voi dori să fiu antreprenor. După primul an totul s-a dus pe apa sâmbetei. Materii nesemnificative, învățăm despre managementul în alte țări, despre procesele de producție ale unui produs. Adică Dumnezeule, mă doare în cot de lucrurile astea și clar nu am la ce să le folosesc. 


Mă așteptam la mai multe de la o facultate renumită din Cluj. În plus, mă gândeam că ne va pregăti mai intens pe economie, să ne explice despre anotimpuri financiare, ce să faci cu firma ta în timpul acestora, cum să delegi și lucruri mai practice. 


Kinga: Primul an de facultate a fost aproximativ conform așteptărilor mele. Am avut posibilitatea să învăț mult despre economie în general și să înțeleg mai bine anumite concepte. Din păcate, începând cu anul 2, lucrurile au început să se strice. Materiile nu mă mai atrăgeau ca în anul 1 și mi se părea că informațiile prezentate sunt irelevante domeniului pe care vreau să îl studiez, adică Marketingul. 


În plus, mă așteptam ca profesorii și facultatea în sine să fie mai susținătoare și să se implice mai mult în dezvoltarea ta. Mă gândeam că o să ne ofere oportunități faine pentru dezvoltarea abilităților noastre, dar nu a fost cazul. În unele momente chiar am ajuns să regret că am decis să urmez facultatea aceasta și că nu m-am dus în străinătate. 


Desigur, experiența fiecărei persoane diferă și depinde mult de personalitatea acesteia, de așteptările pe care le are și de circumstanțe. Noi consider că suntem generația aceea care la început a fost revoltată că nu merge fizic, dar cu timpul și-a dat seama că este mult mai eficient să studiezi online, fiindcă așa ai mai mult timp pentru a te dezvolta. 


Cum sunt materiile și profesorii la economie si ce inseamna sa lucrezi full time?

  1. Materiile descifrate 


Materiile din primele 3 semestre sunt la fel la toate specializările. Următoarele semestre sunt specifice specializării. 


Ce materii avem în primele 3 semestre?

Matematică, macroeconomie și microeconomie, contabilitate, finanțe, management, fundamentele serviciilor, marketing, engleză și tic. 


La specializarea management, ai următoarele: managementul serviciilor, producției, investiției, comparat, studiul mărfurilor și asigurarea calității.


La Marketing treaba stă puțin mai diferit. Când te gândești la acest domeniu, ai impresia că vei învăța despre strategii de marketing, despre social media, promovare și așa mai departe. Well, facultatea are o altă idee despre domeniu, iar în semestrul 4 ajungi să îți pierzi timpul cu materii precum statistică, cercetări de marketing (care efectiv te învață să faci un chestionar și nimic mai mult), comportamentul consumatorului (materie bazată pe studii realizate acum 20 de ani și care nu ține absolut deloc cont de schimbările care apar în domeniu) și așa mai departe.


Din câte observ pe lista de materii aferente anului 3, treaba nu o să stea neapărat mai bine. În plus, luând în considerare materialele oferite și modul de abordare a profesorilor, am impresia că pentru a profesa în acest domeniu, vei avea nevoie să uiți ce ți s-a predat și să înveți pe cont propriu. 


Dacă vrei să aplici la o altă specializare, îți recomandăm să te uiți peste lista de discipline ca să îți poți face o idee generală. 


Să nu uităm de materia practică care îți cere să faci o prezentare chiar dacă lucrezi în domeniu și primești experiență adevărată. Adică lucrul în domeniu nu este aferent materiilor facultăți. Cum ai putea sa crezi așa ceva?! 


  1. Profesori cool și unii mai puțin 


Bianca: Pot spune cu inima pe suflet ca am descoperit niște profesorii care mi-au schimbat viața la propriu. Profesorul de microeconomie și macroeconomie m-a făcut sa ador economia și să o înțeleg, profesoarele de contabilitate, în ciuda materiei grele și ciudate, m-au făcut să o înțeleg atât de bine încât și acum mai pot face exercițiile din semestru 2 și cred că toată viața voi putea face conturile de pasiv și activ. Profesoara de matematică, eu care urăsc materia, m-a făcut sa o iubesc și să mă trezesc sâmbăta la 10 pentru a da un test ca să am nota mai mare. 


Normal, există și profesori care nu își au rostul. Profesoara de informatică, care de fapt s-a axat exact pe ce am învățat pentru ECDL și care nu știe să calculeze nota, cea de engleză care fucking shit te obligă să vii la materiile ei doar ca să discuți despre aceleași lucruri din liceu. Profesori indeciși, care își schimbă notarea și numărul de prezențe la jumătatea semestrului, cu bufeuri pe menstruație ori de câte ori ai nevoie de ceva. 


Era să uit că sunt profesori care dacă aud că lucrezi este ca și cum le-ai înfige un cuțit. Parcă nu știu că piața muncii nu este nimic din părțile teoretice. Mi-a plăcut la un moment dat de discuțiile cu o profesoară despre cum materiile sunt învechite, deoarece informația este în continuă dezvoltate și nu poți să ții pasul. Cu toate astea, la lucru ești cam obligat să fii la zi cu absolut orice informație. 


Kinga: Ca la orice facultate, ai șansa să interacționezi cu profesori faini și profesori mai puțin normali la cap. Sinceră să fiu, în primul an am impresia că am prins profesori mult mai okay, care chiar s-au implicat și și-au dat silința ca să îți trezească interesul față de materia lor. 


În anul 2, totul s-a dus pe apa sâmbetei. Am dat peste persoane care efectiv s-au pus să se certe cu mine că nu ar trebui să lucrez, că banii nu sunt importanți, iar peste 5 minute s-au dat mari că au 3 case. Au fost unii care au setat anumite criterii de promovare la început de semestru, iar la final s-au trezit să mai adauge și alte criterii. 


Totuși, am avut de-a face și cu persoane care au stat să explice ore în șir până ce toți ajungeau să înțeleagă materia și care au stat la glume cu noi, pentru a ne face ziua mai frumoasă. În general, profesorii de la seminarii sunt mai open minded, fiindcă majoritatea seminariilor sunt ținute de către doctoranzi. 


Așa că, baftă cu profesorii. 


Admiterea bate la usa, iar anul viitor s-ar putea sa fii student!
  1. Job full time cu facultate între timp 


Bianca: Eu am început sa lucrez din anul 2, full time în format hibrid. Puteam să îmi aleg zile în care sa lucrez de acasă, să intru la seminare și după sa lucrez pentru muncă. Stăteam și peste program pentru a-mi recupera orele de lucru, dacă aveam prea mult. Oricum, partea buna în a fi programator e că programul îți este oricum flexibil, adică ai zile când trebuie să termini proiectul, ca deadline, iar zile în care doar urmărești și ești la telefon pentru orice bug. 


Desigur, unii profesori nu știu ce înseamnă viața din exteriorul facultăți și ei nu suportă persoanele care au reușit mai bine ca ei in viață. Oricum, niciodată nu vor reuși să evolueze cu mentalitatea că dacă ești la facultate, concentrarea ta e doar pe facultate. Eu am început să lucrez deoarece m-am plictisit repede. Nu mi se părea un challenge enorm. 


Kinga: Încă din primul an de facultate, semestrul 2, am început să lucrez full time. A fost în regulă, lucram de acasă, iar profesorii erau înțelegători și mă ajutau în orice mod aveau posibilitatea. Lucrurile s-au schimbat, again, în semestrul 2. Au început să apară persoane care dacă auzeau că ești angajat, intenționat începeau să te discrimineze. Din senin, punctul pentru seminar nu se obținea așa ușor, iar deschiderea să îți explice un concept pe care nu îl înțelegi, scădea. 


Totuși, nu aș renunța la lucru pentru nimic. Facultatea consider că este mai mult pentru diplomă, iar cunoștințele se dobândesc la locul de muncă. After all, când termini facultatea, angajatorii se vor uita la experiența pe care o ai, nu la ce medie ai avut la licență. 


Ca să îți poți face o idee mai bună despre cum e să lucrezi în timpul facultății, îți recomand să citești articolul nostru pe tema aceasta. Facultate și Lucru: Găsește Echilibrul 

 

  1. Posibilități de angajare 


În ziua de astăzi, indiferent de specializarea absolvită, ai posibilitatea să te angajezi cam în orice domeniu (excepție fiind medicina și rolurile de inginer, care necesită calificare în domeniu). 


Prin urmare, dacă termini de exemplu Marketing, posibilitățile tale privind o carieră nu sunt doar în domeniu. Poți să te angajezi drept contabil, specialist de resurse umane, în domeniul bancar sau oriunde dorești. 


Foarte multe depind de deschiderea ta să înveți și să te dezvolți. Atâta timp cât îți dai seama ce ai vrea să faci în viața asta și te dedici încât să ajungi acolo, nimeni și nimic nu te poate opri. Deci, pentru moment, nu te stresa că ”vai, nu voi avea job”. 


  1. Tips and Tricks 


  • Bucură-te de timpul liber și folosește-l într-un mod deștept. Încearcă să te mai relaxezi și să te implici și în dezvoltarea ta. 

  • Această perioadă este cea mai bună pentru a te diferenția de ceilalți. Citește, urmărește cursuri online și fă tot posibilul ca să îți îmbunătățești cunoștințele și skill-urile.

  • Încearcă să înveți din timp pentru sesiune și învață într-un mod deștept. Nu toci materia, ci găsește o logică. 

  • Aplică la internship-uri și fă-ți experiență. Chiar dacă lucrezi doar pe perioadă de vară, nu aștepta până ce termini facultatea pentru a dobândi experiență. O să vezi că îți va fi mult mai greu dacă stai și nu faci nimic acum. 

  • Participă la seminarii și fă-ți activitatea la ele. Vezi cât de mult contează prezența la seminarii și cum poți să scoți punctaj maxim. O să vezi că seminarul te salvează de la restanță.

  • Nu te omorî psihic în perioada de sesiune. O restanță nu este capătul lumii. 

  • Selectează-ți orele. Vezi care sunt materiile la care chiar este necesar să te implici. 

  • Înainte de a alege o materie opțională, vorbește cu colegii mai mari și vezi care a fost experiența lor. Uneori, videoclipurile de prezentare nu reflectă realitatea. 

  • Fă-ți conexiuni; te pot ajuta pe viitor. 

  • Folosește un excel pentru formule, iar la examen doar schimbi valorile și ai timp să te și verifici. 


  1. Oare sunt potrivit pentru acest domeniu? 


Well, haide să vedem care sunt caracteristicile în general care te pregătesc pentru domeniul economic. 

  • Dorința de dezvoltare și creștere - e un must pentru cineva care vrea să activeze într-un domeniu atât de versatil și fast changing

  • Abilități de comunicare - normal, ele se pot dezvolta

  • O mică înțelegere a calculelor - o să ai de-a face cu multe materii care implică calcule, cum ar fi Microeconomia și Macroeconomia. Așa că, pregătește-te psihic pentru asta. 

  • Curiozitate 

  • Abilitatea de a accepta un feedback 


Dragul meu, draga mea, acesta este finalul articolului nostru. Sperăm că am reușit să răspundem la mare parte din întrebările tale. Desigur, dacă ai nelămuriri, nu ezita să ne contactezi. Suntem aici ca să te ajutăm și să îți răspundem la întrebări. 


Baftă la admitere și mult spor în primul an de facultate, bobocel! 

~ Bianca & Kinga  

Comentarii

Postări populare